Volledige versie bekijken : Zoeken met Google



eventure
17 June 2006, 16:22
Omdat het mij is opgevallen dat er zeer geregeld vragen worden gesteld die je zeer gemakkelijk zelf met google (of andere zoekrobots zoals msn search) kan vinden, geef ik hier een beetje meer info over hoe je het beste zoekt…
Eerst bespreek ik de gewone zoekfuncties, omdat je die het meeste zal gebruiken; vervolgens breid ik uit naar speciale mogelijkheden van de zoekrobots…


Gewone zoekfuncties:

1) Zoek in de taal van het onderwerp: Als je kennis hebt van meerdere talen, kan je jouw favoriete zoekrobot in de taal van het onderwerp raadplegen. Dit kan soms volledig andere resultaten geven dan in je eigen taal. Denk eraan dat je de taal waarin je zoekt wel zéér goed gekend moet zijn!

2) Gebruik bij voorkeur meerdere zoektermen: Het is altijd beter dat je een aantal zoektermen gebruikt, dit levert veel preciezere resultaten op! Gebruik er natuurlijk ook niet te veel, want dit leid tot een te kleine selectie; google kan met 32 verschillende termen om, meer dan genoeg dus! Scheid bij voorkeur je verschillende termen met een plusteken (zonder spatie tussen de term en het plusteken!). Opmerking: De pagina’s die google toont staan in de volgorde van je termen.
vb.: wk+voetbal+2006+duitsland geeft véél juistere resultaten dan wk

3) Zoek in woordgroepen: je kan ook zoeken op een woordgroep door je termen tussen “aanhalingstekens” te plaatsen. Zo is het bijvoorbeeld beter als je zoekt op “Tweede Wereldoorlog” dan op Wereldoorlog+2

4) Woorden uitsluiten: wil je meer te weten komen over het boek ‘De Da Vinci Code’ maar wil je helemaal niets hebben over de film? Gebruik dan een minteken…
zo sluit je woorden uit. Bv. Da Vinci Code-film (Ook hier plaats je geen spatie na het minteken.)

5) Gebruik jokertekens: Wil je alles vinden wat te maken heeft met fiets? Zoek dan met een projectieteken achter fiets. Dit zijn een aantal projectietekens: * ? #.
plaats je dit achter fiets dus fiets* zal hij ook naar fietswiel enz. kijken. Let op dit is zeer uitgebreid dus niet geschikt voor specifieke zoekopdrachten!

6) Combineren: Je kan ook een aantal methodes combineren! Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar: Beatles +"yellow submarine" –lyrics


Speciale zoekfuncties:

De volgende tips gaan over het gebruik van de speciale functies de de meest gekende zoekrobots hebben, deze zal je weliswaar minder gebruiken dan de vorige tips, maar kunnen toch zeer goed van pas komen!

1) Cached link: google kopieert als het ware iedere pagina die geïndexeerd wordt. Als de pagina dan niet meer beschikbaar is (offline gehaald, server down…) kan je de pagina nog altijd bekijken. Daarvoor hoef je enkel op In Cache te klikken!

2) Ik doe een gok: Als je bij google op Ik doe en gok klikt in plaats van op google zoeken, gaat google direct naar de pagina die het eerste staat bij google zoeken.

3) Zoek binnen resultaten: Soms komt het wel eens voor dat je nog een kleinere selectie wil maken binnen de gevonden pagina’s. Dit doe je door onderaan op Zoek binnen resultaten klikt. Hier typ je gewoon opnieuw een zoekterm in, en deze wordt dan gezocht binnen de gevonden pagina’s van de voorgaande zoekopdracht.

4) Inurl:jupiler: wanneer je inurl: gevolgd door een term (in dit geval jupiler) intypt, zoekt google naar URL’s waarin jupiler voorkomt.

5) Intitle:jupiler: wanneer je intitle: gevolgd door gevolgd door een term (in dit geval jupiler) intypt, zoekt google alleen naar pagina’s waar Jupiler voorkomt in de titelbalk van de browser.

6) Intext:jupiler: wanneer je intext: gevolgd door een term (in dit geval jupiler) intypt, zoekt google naar pagina’s waarin jupiler (in de tekst) voorkomt.

7) Link: wanneer je link: gevolgd door de url van een webpagina intypt (bv. Link:“www.ivanhoejupiler.be” (http://www.ivanhoejupiler.be/)) zoekt google naar pagina’s die linken naar www.ivanhoejupiler.be (http://www.ivanhoejupiler.be/)

8) Filetype: pdf : typ je filetype: gevolgd door één van deze extensies (doc,ppt,xls,pdf) en daarna gevolgd door een naam zal google zoeken naar documenten met die naam.
bv. filetype: pdf "reïncarnatie"

9) Rekenmachine: Nog een zeer handige, doch weinig gebruikte functie van google is de rekenmachine. Typ gewoon een berekening in, en google doet de rest!

10) Vertrektijden treinen: Reis je veel met de trein? Dan is dit ook een zeer handige functie! Typ gewoon de namen van twee bestemmingen in gescheiden door een streepje, en het eerste resultaat is altijd van de NMBS! Bv Sint-Niklaas – Beveren

11) Nieuws: Wil je weten wat er allemaal gebeurd is vandaag? Zoek met google! Klik gewoon op nieuws boven het zoekvenster en je wordt doorgelinkt naar de speciale nieuwspagina van google! (http://news.google.be/ (http://news.google.be/)) Hier kan je indien gewenst alsnog zoeken om een selectie te maken binnen het nieuws…

12) Boeken: Ben jij een boekenworm? Of moet je voor school een recensie schrijven? Google doet het allemaal voor jou. Ga naar http://books.google.be (http://books.google.be/) en typ daar de titel van het boek. Binnen de resultaten kan je dan vanalles doen. Als de auteursrechten van het boek verstreken zijn, kan je het zelfs volledig doorbladeren. Of heb je geen zin om het boek te gaan kopen? Bestel het gewoon online! Met één druk op de knop brengt google je naar de bekendste online boekenwinkels! Als je op meer informatie over dit boek en dan op online zoeken naar recensies klikt, krijg je direct een hoop recensies, zeer handig voor luie studentjes dus
Tip: kijk zeker ook eens op http://www.bib.vlaanderen.be/servlet/be.coi.gw.servlet.MainServlet/?toDo=open&id=standardroot (http://www.bib.vlaanderen.be/servlet/be.coi.gw.servlet.MainServlet/?toDo=open&id=standardroot) waar je zowat alle info vind over de vlaamse bibliotheken!

13) Publicaties: Dit is eigenlijk de perfecte basis voor het iets serieuzere schoolwerk! Via google scholar (http://scholar.google.com (http://scholar.google.com/)) vind je alles wat je nodigt hebt voor een schoolwerk! Wanneer je hier een zoekterm intypt, krijg je niet de gewone resulataten, maar wel een overzicht van thesissen, papers, wetenschappelijk nieuws etc. Allemaal gerangschikt volgens wetenschappelijk gehalte!

14) Discussiegroepen: Veel mensen kijken er vaak over of gebruiken het niet, maar Google heeft wel degelijk een soort forum waar je vragen kan stellen of deelnemen aan discussies over allerlei onderwerpen! Deze discussiegroepen vind je hier: http://groups.google.be/ (http://groups.google.be/) of je kan ze bereiken door boven het zoekvenster op discussiegroepen te klikken.

Ik heb nu eigenlijk alleen Google besproken, omdat Google toch wel het meest gebruikt wordt. Op http://zoek.start.be/ (http://zoek.start.be/) vind je een overzicht van de meeste (Algemene!) zoekrobots.
[SIZE=2]Zo kan het ook soms zeer handig zijn om een portaalsite te gebruiken. Waar vaak ook een overzicht wordt gegeven van de belangrijkste info e.d.

Daarnaast vergeten vele mensen ook de zoekfunctie van een forum gebruiken. Forums zijn vaak een zeer grote en goede bron van informatie!

Vaak bestaan er ook zeer goede alternatieven voor Google, die meer op één bepaald onderwerp gericht zijn. Op http://zoek.start.be/ (http://zoek.start.be/) vind je een deeltje Doelgericht (targeted) dat zijn enkele doelgerichte zoekmachines.

Kan je maar niet genoeg krijgen en wil je nog bijleren?
Neem dan eens een kijkje op de help pagina’s van Google.
Deze vind je hier: http://www.google.be/intl/nl/about.html (http://www.google.be/intl/nl/about.html)
Wil je alle functies van Google nog eens op een rijtje? Neem dan hier een kijkje: http://www.google.be/intl/nl/options/ (http://www.google.be/intl/nl/options/)

Als je dit bestand als een document wil dan kan je de bijlage downloaden.