• [Review] FIFA 11

  16 oktober 2010 19:52 door
  FIFA 11 is de 18e uitgave van het Canadese bedrijf Electronic Arts. De game werd verkrijgbaar in Europa op 1 oktober. Op de cover zien we niemand minder dan Wayne Rooney (Manchester United) & Kaka (Real Madrid).

  Elk jaar wanneer EA de game 'FIFA' uitbrengt zijn er altijd 2 vragen.
  Is het simpelweg een kopie van de vorige uitgave?
  Zal het PES verslaan in de strijd als nummer 1 voetbal-game op de markt?

  Eén vraag kan ik alvast beantwoorden, de andere laat ik aan jullie over.
  FIFA is geen kopie van zijn vorige uitgave. Natuurlijk zijn er een deel elementen die hetzelfde zijn gebleven, zoals de stadions, de commentators en de basis modes. Maar er zijn genoeg nieuwe features toegevoegd aan FIFA 11 zodat het fris en nieuw aanvoelt.


  Gameplay
  De belangrijkste verandering in FIFA 11 is de gameplay, deze is verbetert op het vlak van realiteit. Passen, tackelen, schieten en onderlinge duels zijn ook verbetert, hierdoor is er meer vrijheid voor de speler op het veld. Eén van de van de voorbeelden van extra realisme is het nieuwe "Personality +" aspect.
  Dankzij deze kan men zien wat iedere speler zijn unieke specialiteiten zijn. Voorbeeld, je zal Drogba niet snel van de bal krijgen in een onderling duel, wanneer je tegen Walcott speelt gaat dit gemakkelijker, maar let op, één foute beweging en Walcott gaat je voorbij als een raket. Dit zet je in staat om het spel naar je hand te zetten op basis van je sterspelers met hun unieke vaardigheden.


  Een van de grote zorgen die mensen hadden van de vorige FIFA was dat het veel te gemakkelijk was om te scoren. Dit was vooral te wijten aan de zwakke AI van de keepers, wat hen veel te traag maakte om tijdig te reageren. In FIFA 11 zijn de keepers hierop enorm verbetert, ze pakken meer en moeilijkere ballen, maar staan ook hun mannetje wanneer ze 1 tegen 1 komen.
  Alsook kun je voor de eerste keer in FIFA 11 spelen als keeper. Als je het beu bent dat je keeper geweldige flaters maakt kan je het zelf eens proberen. Deze modus is integenstelling tot mijn verwachting, redelijk goed. Alleen is het maar saai als je team de hele match domineert en alleen maar zit aan te vallen.


  Career mode
  De bekritiseerde 'Manager modus' hebben ze ook eens goed onder handen genomen, de 'Manager modus' en de 'Wordt een legende modus' hebben ze samengevoegd. Nu kan je kiezen of je een speler wil worden, een trainer of als je in beide werelden wilt meedraaien speler/trainer.

  Transfers
  De transfermarkt is ook onder handen genomen, want nu zijn de onderhandelingen opgesplitst in twee delen. Je moet eerst een akkoord met de club krijgen over de transfer en daarna moet je de speler nog overtuigen met een goede deal.


  Animatie, audio & grafisch
  FIFA 11 biedt een breed gamma aan voor de creatie modus, deze geeft de speler de kans om zijn fantasie uit te werken op iemand, zoals het kiezen van de haarstijl tot persoonlijke trekken.
  Nog een nieuw aspect in FIFA is de 'custom audio', deze laat de spelers toe hun eigen muziek te importeren in het spel en men kan een liedje toewijzen aan een ploeg. Zo kan je ploeg het veld betreden onder jouw gekozen deuntje.

  De presentatie van FIFA 11 is verbetert, met nieuwe animaties. De sterspelers van de top competities van de wereld zien er beter uit dan ooit tevoren. De audio van het spel heeft ook enkele nieuwigheden. Zoals men 0-1 achterstaat in de laatste 10minuten van de match zal je je eigen supporters luider horen gaan zingen om je aan te sporen tot een gelijkmaker.

  FIFA's nieuwe competitie:
  De Russische Premjer-Liga is toegevoegd. Hierdoor zal FIFA 11 nu 31 competities bevatten.

  Online heeft EA niet veel veranderingen doorgevoerd, maar nu kan men wel met maar liefst 22 spelers een match spelen. (11v11)

  Conclusie
  FIFA 11 kan nog op veel aspecten verbeterd worden, maar FIFA is beter dan ooit tevoren. Dankzij de heerlijk vernieuwde graphics en gameplay. De Virtual Pro is ook terug en sterk verbeterd. FIFA beschikt ook over een leuke Carrière modus. Alsook kan je gebruik maken van custom soundtracks.
  Een minpunt van deze game is zeker de nieuwe 'online pass'. Zonder deze code kan je je dus niet online begeven. De Nederlandstalige commentator zegt ook erg vaak "Hij zet een tackle in".

  Score:
  Gameplay: 9/10
  Graphics: 8.5/10
  Sound: 8/10
  Replay value: 8.5/10
  Eindcijfer: 8.5/10