• [Review] F1 2010

  25 oktober 2010 22:45 door
  Vorig jaar dook Codemasters voor de eerste keer in het F1-wereldje op door F1 2009 uit te brengen, maar enkel voor de Wii en PSP. Dit jaar had de ontwikkelaar er blijkbaar een pak meer vertrouwen in door F1 2010 voor de 3 grote platformen te ontwikkelen: de PC, Xbox 360 en PS3.
  Codemasters heeft al grote namen op hun visitekaartje staan zoals Dirt 2 & Racedriver Grid. Als je die games gespeeld hebt en je start F1 2010 op, zal er een gevoel van herkenning overheersen. Het spel start met een persconferentie. Door de pers te woord te staan bepaal je een aantal gegevens die van belang zijn voor het verdere spelverloop.


  In je caravan, naast de track, vind je je eigen agent terug, deze kun je raadplegen in verband met contracten en informatie over de andere 12 teams. Je kan in je caravan ook je eigen helm design kiezen, bijvoorbeeld met een Belgische vlag. Het is ook mogelijk om je bij elke race een verschillende moeilijkheidsgraad op te leggen. Je kan ook rekenen op de 'assists', deze zorgen ervoor dat je je enkel nog moet concentreren op het nemen van een bocht en gas geven. Zeker en vast handig voor nieuwskomers die de tracks nog niet helemaal onder de knie hebben.


  Flashbacks
  Je kan ook in het menu kiezen hoeveel keer je tijdens de race een herkansing zou willen, voor als je je bocht verkeerd hebt ingeschat of iets dergelijks. Eenmaal van het circuit kan je onder andere de leaderboards raadplegen om te kijken hoe goed jij en je team het doen. Maar dan zal je wel even de pers te woord moeten staan. Let op, wanneer je de pers niet te woord staat zal je team dat niet respecteren, eveneens als je een verkeerd antwoordt geeft. Codemasters heeft een enorm geslaagd menu gecreëerd, dat je je bijna een echte F1-piloot kunt wanen.

  Carrièremodus
  Hier maak je een loopbaan als F1-piloot, onder contract bij één van de 12 teams. Als je contract is afgelopen kan je gelijk wanneer een nieuw contract opstellen bij een ander team, als deze je een aanbieding wilt geven. Waar je dan hoogstwaarschijnlijk ook in een betere auto zal terechtkomen.


  Na de track te hebben verkent in de oefenmodus kan je beginnen aan je kwalificatie. Hiermee bepaal je je startpositie door je beste ronde tijd neer te zetten. Wanneer je voor Virgin rijdt wordt er de eerste kwalificatieronde verwacht dat je minstens als 20e kwalificeert, terwijl bij een ander team je een veel hogere doelstelling zult moeten nastreven.

  Vooraleer je aan de race begint kom je eerst even terug in je garage, waar je team volop aan het sleutelen is aan je wagen. Je kan hier dan op het computerscherm, dat voor je staat, informatie opvragen over het weer, je eigen prestatie en die van de anderen. Waarna je je banden en de rest van je wagen kunt aanpassen aan het type weer. Wanneer je klaar bent wordt je het circuit opgeduwd voor het echte werk.


  Gameplay
  Codemasters schiet in de roos met de gameplay van het spel. Het zit vol met kleine details die het spel naar een hoger niveau tillen. Zoals een beetje grip verliezen wanneer je even door het grind rijdt of tips die door je team via de radio worden overgebracht, voorbeeld wanneer de motor op goede temperatuur is. Wanneer er een crash heeft voorgedaan wordt je hier op de hoogte gebracht door een gele vlag met als uitleg 'caution: hazard ahead'. Je hebt ook redelijk wat camerastandpunten en de A.I. mag sterk worden genoemd. Je wordt ook op tijd op de hoogte gebracht wanneer je eens zou moeten binnenkomen voor een pitstop.


  Graphics en geluid
  De game ziet er heel strak en gestroomlijnd uit. De graphics zijn ook goed in orde, alleen is het schademodel van je auto een catastrofe. Als je voorbeeld tegen een omheinig botst, zal je enkel je voorvleugel verliezen en wat splinters zien wegvliegen. De 19 circuits zien er heel erg realistisch uit, zelfs voor degene die niet de F1 volgen. Op sommige circuits is het zelfs mogelijk om 's nachts te rijden. Wanneer het zou regenen terwijl je moet rijden, wordt je zicht duidelijk vermindert en je zal zelf aanvoelen dat je een pak sneller moet reageren, omdat het wegdek te glad wordt. Nog een klein minpuntje is, wanneer je rijdt met 'first person camera' zul je snel merken dat de spiegels van je wagen zich niet in je gezichtsveld zullen bevinden.

  Qua geluiden scheert F1 2010 de toppen, bijna angstaanjagende gelijkenissen met de echte Formule 1 wagens.

  Grand prix, time trails, ...
  Naast de carrièremodus bevat F1 2010 ook nog een Grand prix modus, waarin jij zelf de regels bepaalt hoeveel laps, met welk team en auto je rijdt. Naast deze zijn er ook nog de time trails, in deze modus is het de bedoeling een zo snel mogelijke tijd neer te zetten.

  Online
  Je hebt onder andere de sprint, waarbij je drie laps moet afleggen en de weersomstandigheden zijn altijd goed. Pole Position is al iets uitdagender, hierbij moet je binnen 20 minuten de snelste tijd proberen neer te zetten. En natuurlijk is er ook nog de Grand Prix, eerst moet je hier een kwartier kwalificeren, waarna je het beste van jezelf moet laten zien in de race die 7 laps duurt.

  Conclusie
  F1 2010 is een bijzonder realistisch en geslaagd spel. Het bevat de originele teams, wagens en circuits. Een heel realistisch menu maakt het een heel aangename game. De motoren klinken levensecht. Heel realistische weersomstandigheden en tot slot biedt de multiplayer heel wat mogelijkheden.
  Enkele minpunten zijn dat de game geen split-screen modus heeft. Je kan tijdens je races niet naar muziek luisteren. Je hebt een dosis geduld nodig voor deze game en tot slot is het schademodel een catastrofe.

  Score:
  Gameplay: 8.5/10
  Geluid: 9.5/10
  Grafisch 7.5/10
  Replay value: 8.5/10

  Eindcijfer: 8.5/10