• [Review] PES 2011

  26 oktober 2010 20:31 door
  Dit jaar zou Konami ons overtuigen met hun nieuwe uitgave van PES 2011. Maar is het Konami ook gelukt om de meerderheid te imponeren en FIFA terug van zijn troon te stoten?


  Na een paar minuten PES 2011 te spelen merk je al meteen op dat dit een herboren PES game is. Je merkt al snel op dat Konami serieus aan de gameplay heeft gesleuteld, wat je toch even gewoon moet worden.

  Gameplay
  Het belangrijkste aspect van een voetbalgame is natuurlijk de gameplay. Waarin PES 2010 niet echt overtuigend was. PES 2011 heeft een nieuwe start genomen qua gameplay.

  Wat meteen in het oog schiet, is dat het tempo van het spel lichtjes vertraagd is. Maar je kan zelf het tempo van het spel instellen naar hartenwens. De animaties van de spelers bij het lopen zien er vrij strak uit, het dribbelen daarintegen ziet er niet zo denderend uit. Wanneer je kapt met een speler lijkt het alsof hij is vastgelijmd. De AI van de spelers is enorm verbeterd, verdedigers dekken beter en een enorme verbetering is de AI van de keeper, deze laat niet meer zo snel knullige balletjes door. En 1 op 1 staat de keeper zijn mannetje ook. Bij voorzetten is de keeper het meest verbeterd, bij de vorige PES wist je al meteen dat je ging scoren bij een kopbal binnen het kader. Dat ga je hier dus niet meer hebben, dankzij geweldige reflexen van de keeper. Konami heeft ook een leuke draai gegeven aan het Pass-systeem, dat ook wel even wennen is. Je zult hierbij altijd rekening moeten houden met de snelheid en de richting van je pass. Zodra je deze passjes onder de knie hebt, zal je er ook de vruchten van plukken.

  Ook zijn er nog de toegevoegde tricks, die dit keer niet alleen maar dienen voor de show. Maar ook daadwerkelijk effectief zijn. Globaal zit de gameplay wel redelijk goed, maar er kan nog behoorlijk aan gesleuteld worden.


  Licenties
  Hoe kan het dat Konami nooit meer dan een paar volledige competitielicenties voor elkaar krijgt? De Franse en Nederlandse competitie zijn compleet, maar daar blijft het ook bij. In Engeland zit je nog met veel ploegen waar ze geen licentie voor hebben, zoals Chelsea (North London) of Aston Villa (West Midlands Village)...
  Wat wel leuk is, is dat je terug de Champions en Uefa league kan spelen. Ook nog een nieuwtje is de Copa Santander Libertadores.
  Wat dan wel weer een minpuntje is, is dat de commentator toch wel heel veel weg heeft van die van PES 2010. Qua publiek heeft PES een grote achterstand in te halen op FIFA. Bij PES hoor je echter alleen maar de supporters van het thuisspelend team hun team aanmoedigen. De bezoekers hebben ze niet meegeteld denk ik.


  Gamemodes
  De gamemodes zijn allemaal gebleven. Zo hebben we de Master League, Be A Legend en nog de competities en cups. De meeste zullen hun tijd verdoen in de Master League, die ook dit jaar goed in elkaar zit. Hierin is de uitdaging je als matig team tot een internationaal fenomeen te voetballen.

  Bij Be A Legend kun je zelf de glorie van een profvoetballer proeven. Het is de bedoeling dat je je langzaam maar zeker naar de top voetbalt. De interactie tussen je ploegmaten is een pak beter dan in PES 2010, wanneer je nu een bal vraagt, dan gaat je medemaat niet zomaar, zonder te kijken, je de bal spelen.


  Multiplayer
  De meeste voetbalgames speel je meestal om een andere speler in het stof te laten bijten. Dat kun je doen in 1tegen 1 of een 2 tegen 2 match, maar online kun je je ook prima vermaken met PES 2011.
  PES 2011 online is enorm verbetert. Hoedje af voor Konami. Je kan 1 tegen 1 spelen, 2 tegen 2 vriendschappelijk, of je kan een samen met een vriend van je een klassementsmatch 2 tegen 2 spelen.

  Nieuw is de online Master League, dat vooral opvalt door zijn transfersysteem. Ook hier begin je met een matig team, maar je kunt slim geld verdienen door speler te kopen die minder populair zijn. Hoe meer mensen een speler kopen, hoe meer hij waard wordt. Zo kun je veel winst maken door een speler op het juiste moment te verkopen.

  Conclusie
  PES 2011 is veel leuker als je niet tegen de computer moet spelen. De online Master League is een leuke toevoeging. PES 2011 mikt overduidelijk voor een realistisch gevoel op het veld. Negatieve punten zijn de spelers die onnatuurlijk kappen en het gebrek aan licenties. PES 2011 begint toch aardig in de buurt van FIFA te komen met deze uitgave.

  Score:
  Gameplay: 8.5/10
  Sound: 7.5/10
  Graphics 9.0/10
  Replay value: 8.0/10
  Eindscore: 8.0/10