• Onlinemogelijkheden van de sony PSP

  4 april 2010 15:05 door
  In deze review gaan we de onlinemogelijkheden bekijken van de Playstation Portable.
  Zoals iedereen wel weet, beschikken de meeste PSP-games wel over een online multiplayer,maar uiteraard is dit niet bij alle games zo het geval.
  De draagbare gameconsole van Sony heeft ook een webbrowser, welke we ook eens gaan uitpluizen.
  Maar eerst gaan we het hebben over hoe we eigenlijk op internet kunnen met dit toestel.

  Internet.


  Hoe verbind je uw console met het internet? Wel, dit is eigenlijk vrij eenvoudig! Je schakelt
  je toestel aan, navigeert naar instellingen, netwerkupdate. Daar kan je een nieuwe verbinding
  aan je lijst toevoegen of een reeds bestaande verbinding bewerken.
  Indien je nog geen instellingen hebt gemaakt voor toegang tot het draadloos internet
  op je huidige locatie, kies je voor "nieuwe verbinding". Je scant voor eventuele beschikbare
  netwerken. Bij beveiligde netwerken dien je ook de WEP-inscriptie en/of andere informatie
  in te geven.  Multiplayer.

  De sony PSP console beschikt over 2 types van wireless multiplayer, namelijk: adhoc en infrastructure. Technisch gezien is er nog een mogelijkheid: gamesharing. Deze komt echter niet zovéél voor, maar ik zal ze toch even bespreken.

  Adhoc-modus:
  Deze vorm van wireless multiplayer is tussen 2 PSP consoles die zich op korte afstand van elkaar bevinden. Je host zelf de server op je PSP en je vrienden kunnen deze dan joinen, zolang ze zich binnen het bereik van je PSP bevinden.

  Infrastructuremodus:

  Voor deze vorm heb je draadloos internet nodig. Je kon hierboven al lezen hoe je dit moet instellen. Je start het spel op en daar kan je kiezen voor Infrastructure. Je selecteert je netwerk en je PSP gaat verbinden met de server. Vaak moet je hiervoor een account aanmaken (bv. bij de EA-games).
  Enkele games met een infrastructuremodus zijn:
  • SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo (1 en 2)
  • X-Men Legends II: Rise of Apocalypse
  • FIFA 06
  • Madden NFL 06
  • Medal Of Honor Heroes
  • Need for Speed: Most Wanted 5-1-0
  • ATV Offroad Fury: Blazin' Trails
  • Twisted Metal: Head On

  Deze lijst is niet volledig, het is slechts een opsomming van enkele voorbeelden.

  Gamesharing:
  Dit komt niet zo vaak voor. Slechts één persoon moet over de UMD beschikken en zo kan hij dan een multiplayergame starten. Hier vind je een lijst met enkele games die over een Gameshare mogelijkheid beschikken:
  • Bomberman
  • Fired up
  • Rengoku: The Tower of Purgatory
  • Burnout
  • Tekken: Dark Resurrection

  Deze lijst is niet volledig, het is slechts een opsomming van enkele voorbeelden.

  Hoe weet ik nu als mijn spel over een multiplayer beschikt?


  Om dit te weten, kijk je naar de achterkant van de speldoos. Daar zal je enkele symbolen vinden. Ik illustreer ze even met dit voorbeeld:  Het laatste icoontje staat symbool voor de aanwezigheid van een online multiplayer. Het voorlaatste betekent dat er een adhoc-multiplayer is, waarvoor er dus minstens 2 PSP's nodig zijn alsook minstens 2 exemplaren van de game. Om het korter te zeggen: elke speler die wil meedoen met de multiplayer moet over een console en een game beschikken.

  Browser.

  Naast het online gamen kan je ook de browser gebruiken om verbinding te maken met het internet.
  De browser vind je bij Netwerk in de navigatie van je PSP, daar selecteer je Internetbrowser.
  Net zoals bij het online gamen zal je hier een lijst krijgen met jou ingestelde netwerken.
  Kies je voorkeursnetwerk en klik op OK. Je PSP zal nu verbinding maken met het internet.  De browser op je PSP is van NetFront. Als je uw besturingssoftware (firmware) van je PSP regelmatig
  update zal je merken dat er héél wat functies voor deze browser bijkomen. Zoals de mogelijkheid om flashbestanden af te spelen, RSS-feeds op te slaan, etc.

  Maar werkt deze browser eigenlijk goed? Als je deze vraag bekijkt vanuit het standpunt 'wat moet een browser kunnen om een goede browser te zijn?', dan werkt hij inderdaad naar behoren. Een browser dient om internetpaginas te bezoeken. Dit kan je uiteraard ook met je PSP. Maar er zijn naar mijn mening erg véél negatieve kanten aan het surfen met je PSP. Wat mij het meest ergert is het feit dat je browser maar over een maximum Cache-geheugen beschikt van 2048 kb. Je kan zelf kiezen of je geen cache-geheugen gebruikt of het limiteert op 512 kb, 1024 kb en 2048 kb. Zelfs het maximum blijkt véél te weinig te zijn om deftig te kunnen surfen op het internet. Constant krijg je de melding dat er te weinig geheugen is en vele afbeeldingen worden niet weergegeven.
  Ondanks dat de browser beschikt over een flash-player, ben je als PSP surfer niet in staat om websites zoals youtube, google-video, etc. te bezoeken. De videos worden in een ander flashtype weergegeven dan uw PSP aankan.
  Wat wel enorm handig is: je kan gelijk welke foto van het internet opslaan op je psp en deze komt automatisch in de map "photo" terecht, zodat je hem later kan bekijken op je PSP. Er is ook een zeer eenvoudig bladwijzersysteem zodat je uw meest bezochtte websites kan ordenen en geloof mij, dat bespaart je héél wat typwerk.
  Nog een pluspunt is dat je nooit pop-ups krijgt, want je psp vraagt telkens of je het java-script dat aanwezig is op de pagina wil uitvoeren. Als jij als gebruiker hierop nee antwoord, krijg je dus geen popup.
  Wat ook véél te beperkt is, is het aantal tabbladen. Het maximum dat je kan gebruiken is 3. Als deze in gebruik zijn, vraagt je PSP welke je wilt wegdoen.

  Eventjes alle voor- en nadelen van deze browser op een rij:

  Voordelen:
  • Gemakkelijke besturing
  • Zeer goed bladwijzersysteem
  • Handig
  • Geen extra's nodig om op internet te kunnen surfen (zoals bij DS)


  Nadelen:
  • Geen youtube, video-google, etc.
  • Veel te weinig geheugen
  • Te weinig tabbladen
  • ...


  Besluit:

  Deze browser is goed om sporadisch eens op het internet te surfen. Voor dagelijks gebruik voldoet hij echter niet meer aan de hedendaagse voorwaarden van een 'goede browser'.