• Sony Computer Entertainment Inc.

  4 april 2010 15:22 door
  Sony is ongetwijfeld één van de grootste bedrijven die er bestaan. Dankzij hun verschillende bedrijfstakken binnen het bedrijf, is Sony overal te vinden op het gebied van multimedia en entertainment. Maar hoe is de gamestak, Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI), onstaan? Dit ga je nu allemaal ontdekken in deze special!
  Historiek

  Sony werd op 7 mei 1946 door Masaru Ibuka en Akio Morita opgericht onder de naam “Tokyo Tsushin Kogyo” (Tokyo Telecommunications Engineering). Slechts 20 werknemers waren hier tewerkgesteld. Hun allereerste product dat ze verkochten was een rijstkoker. Om zichzelf beter in de markt te plaatsen, ging het bedrijf op zoek naar een Romaans klinkende naam. Hierdoor was men uitgekomen op Sony. De naam Sony is een mix van het Latijnse woord sonus (de oorsprong van geluid) en het Engelse sunny (zonning). Sony was hierdoor één van de eerste bedrijven in Japan die hun naam in het Romeinse schrift schreef.

  Naarmate hun bedrijf groeide, wou Sony zich uitbreiden naar meerdere gebieden van multimedia en entertainment. Hierdoor is op 16 november 1993 de meest succesvolle dochteronderneming, Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) onstaan. Uiteraard horen hun andere bedrijfstakken ook thuis op de grote markt, zoals Sony BMG en Columbia Tristar, die elk in de top 5 binnen hun sector behoren.


  SCEI is een japans gamebedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het maken van verscheidene games voor hun gameconsole, de Playstation. Zo is SCEI hoofd van de afdeling “Research & Development” (onderzoek & ontwikkeling) en staat in voor de verkoop van de hardware en software voor hun Playstation-consoles en hun PSP handheld. Daarnaast is SCEI ook ontwikkelaar en uitgever van hun hard- en software, en heeft dus meerdere vestigingen verspreid over de wereld. De soundtracks van hun games worden geproduceerd en uitgebracht door Sony’s Aniplex.

  De hoofdzetel en CEO (Chief Executive Officer) van SCEI was Ken Kutagari, wie ook wel “de vader van de Playstation” werd genoemd. Ken Kutagari is ook president van SCEI geweest tot 30 november 2006. Deze positie werd later ingenomen door Kaz Hirai, wie tegenwoordig nog steeds president en CEO van SCEI is. Op 26 april 2007 had Ken Kutagari bekend gemaakt dat hij zijn zetel verlaat en met pensioen gaat op 19 juni 2007.

  Net als Sony zelf is SCEI ook opgedeeld in verschillende bedrijfstakken. Deze zijn als volgt:

  Sony Computer Entertainment Inc.
  Clap Hanz: Hot Shots Gold series
  Polyphony Digital: Gran Turismo series, Omega Boost, Motor Toon Grand Prix series
  SCE Japan Studio (Project Siren Team, etc.): LocoRoco, Ape Escape series
  Team ICO: ICO, Shadow of the Colossus

  Sony Computer Entertainment America Inc.
  Incognito Entertainment: Twisted Metal series, Warhawk
  Naughty Dog: Jak series, Uncharted
  SCE Bend Studio (vroeger Eidetic): Syphon Filter series
  SCE Foster City Studio: Jet Li: Rise to Honor
  SCE San Diego Studio: The Mark of Kri, NBA ’07, MLB The Show 08
  SCE Santa Monica Studio: God of War, Kinetica
  Sony Online Entertainment LLC: EverQuest
  Sucker Punch Productions: Sly Cooper series
  Zipper Interactive: SOCOM: U.S. Navy Seals series

  Sony Computer Entertainment Europe Ltd.
  Bigbig Studios: Pursuit Force
  Evolution Studios: MotorStorm
  Guerrilla Games: Killzone series
  SCE London Studio (inclusief Team SOHO en Camden): Singstar series, The Getaway series
  SCE Studio Cambridge (vroeger Millennium Interactive): MediEvil series, Primal
  SCE Studio Liverpool (vroeger Psygnosis): Wipeout series, F1 series

  Sony Computer Entertainment Korea Inc.
  SCE Korea: Eye Toy: Edukids, GloRace: Phantastic Carnival
  SCEI is niet de enige bedrijfstak die zich bezighoudt met het ontwikkelen van games. Zo is er namelijk een bedrijf dat weinig contact heeft met SCEI, nl. Sony Online Entertainment. In hun beginperiode hielden ze zich vooral bezig met het ontwikkelen van MMORPG’s. Dankzij hun game Everquest waren ze een tijd lang marktleider. Daarom wordt deze MMORPG beschouwd als basis voor de Westerse doorbraak van betalende MMORPG’s. Na hun succes kwamen ze met spin-offs en consoleversies van hun gamesgenre, waaronder Snowblinds Champions of Norrath één van de meest succesvolle was. Het is nog niet lang dat ze zijn overgeschakeld op het maken van eigen games. Zo zijn er al enkele PSP-games verschenen met afwisselend succes. Zo zou er zelfs een Playstation 3-game in de maak zijn van deze ontwikkelaar.

  Nu, jaren later, lijken Sony Online Entertainment en SCEI geen samenwerking te overwegen. Zo rekent SOE op Ubisoft voor de uitgave van hun Europese PSP-games. Wel hebben ze de handen in mekaar geslaan voor het online aspect van de Playstation 3. De kans zit er in dat ook deze kleine samenwerking tussen beide gestopt gaat worden, aangezien SEO’s DC Comics MMO-game ook op de Xbox 360 gaat verschijnen.

  SCEI hardware

  Zoals eerder vermeldt, is SCEI zowel een hardware- als software-ontwikkelaar. SCEI houdt zich bezig op het gebied van hardware met het maken van hun Playstation consoles en hun PSP handheld. Tegenwoordig kennen we allemaal de Playstation 3 en de PSP, maar wat hebben ze ervoor nog gehad?

  Playstation

  SCEI’s eerst game-console was de Playstation, ook wel PSone genoemd, welke verscheen in 1994. Deze console was ontstaan uit een mislukte poging om samen met Nintendo een nieuwe console te ontwikkelen. In die tijd was gamen nog niet echt populair. De bedoeling van de Playstation was dan ook om het gamen populairder te maken.  Playstation 2

  De opvolger van de eerste Playstation verscheen op 24 november 2000 in Europa, nl. de Playstation 2. Deze opvolger was al een stuk groter dan zijn voorganger, maar natuurlijk beschikte het over betere hardware. De Playstation 2 had o.a. betere graphics, een snellere engine en had de mogelijkheid om video DVD’s, DVD-ROMS, Double-Layered DVD’s, CD-ROMS en Audio-CD’s kon afspelen, daar waar de PSone enkel Audio-CD’s kon afspelen.  PSX

  In december 2003 had SCEI de Playstation 2 uitgebreid met een DVD-brander en een harde schijf met videorecording functionaliteit. Deze nieuwe Playstation werd de PSX genoemd. Helaas was deze console niet zo populair en is nooit buiten japen verschenen.  Playstation 3

  Op vrijdag 23 maart 2007 verscheen de huidige opvolger van de Playstation 2, nl. de Playstation 3. Deze console behoort dan ook tot de zogenoemde zevende generatie. De Playstation 3 kan HD-beelden uitzenden en speelt games af met de nieuwe Blu-Ray technologie. Momentel is de volledige kracht van de Cell-processor en de grafische chip, RSX, benut, maar dit zal ongetwijfeld gebeuren in de toekomst.  PocketStation

  Op 2 december 1998 verscheen in Japan de eerste miniatuurspelcomputer, nl. de PocketStation. Deze “handheld” was vooral bedoeld als randapparaat voor de PSone. Het beschikte over een LCD-scherm, geluid, tijdsaanduiding (klok) en infraroodcommunicatiemogelijkheden. Daarnaast kon het ook gebruikt worden als een standaard geheugenkaart voor de Playstation. Als de PocketStation als geheugenkaart werd gebruikt, kon je spelgegevens uitwisselen met verschillende Playstations. Dankzij de ingebouwde infrarood was het ook mogelijk om multiplayergames te spelen.  Playstation Portable (PSP)

  De Playstation Portable (PSP) is de eerste degelijke handheld van SCEI. Deze verscheen op 1 september 2005 in Europa. De PSP heeft de mogelijkheden om video- en audio-bestanden af te spelen en om foto’s te bekijken. Daarnaast is er zelfs een camera beschikbaar die je op je PSP kan monteren om zo foto’s te kunnen maken. Op 11 juli 2007 werd op de E3 een nieuwe versie van de PSP voorgesteld, de PSP Lite/Slim. Deze nieuwe PSP kan video’s afspelen in hoge kwaliteit, zodat de handheld ook op een HD-televisie kan worden aangesloten. Daarnaast is deze nieuwe PSP 19% lichter en 33% dunner dan de vorige versie.  SCEI software

  Naast hardware-ontwikkelaar is SCEI ook een bekende software-ontwikkelaar. Zo houden ze zich niet alleen bezig met het maken van games voor hun consoles en handheld, maar ook met het ontwikkelen van een Operating System (besturingssysteem) voor de Playstation. Hieronder vind je er wat meer uitleg over.

  Linux voor Playstation 2

  De Linux voor Playstation 2 is een pakket die uitgebracht is door SCEI in 2002. Dankzij deze kit is het mogelijk om van je Playstation 2 een persoonlijke computer te maken. Dit kit bevatte een Linux-gebaseerd Operating System, een USB muis en toetsenbord, een VGA adapter, een PS2 adapter en een 40GB harde schijf. Wel was een 8MB geheugenkaart noodzakelijk. Ook moest deze geheugenkaart eerst geformatteerd worden voor gebruik. Het was wel aangeraden om enige kennis te hebben van Linux door de commando’s die je moet ingeven tijdens de installatie.  Linux voor Playstation 3

  Het Operating System dat SCEI verkiest voor de Playstation de Linux-versie Yellow Dog Linux (YDL). Yellow Dog Linux is een gratis open-source besturingssysteem, welke in 1999 verscheen voor de Apple Macintosh. Yellow Dog Linux is een product van Terra Soft Solutions. Deze Linux-versie wordt vooral gebruikt op de Apple Macintosh computers, IBM BladeCenter JS2x and Series p5 servers, Mercury XR9, de Playstation 3 en nog vele andere systemen.
  Natuurlijk is het ook mogelijk om andere Operating Systems op de Playstation 3 te installeren. Zo zijn Fedora, Gentoo en Ubuntu Linux al succesvol op de console geïnstalleerd.  SCEI game franchises

  Hieronder vind je een lijst terug met Playstation-exclusives die door SCEI ontwikkeld zijn.

  Alundra
  Ape Escape
  Arc the Lad
  ATV Offroad Fury
  Beyond the Beyond
  Buzz!
  Calling All Cars!
  Colony Wars
  Cool Boarders
  Dark Cloud
  Destruction Derby
  Downhill Domination
  Dropship: United Peace Force
  Echochrome
  Extermination
  EyeToy
  FantaVision
  Folklore
  Formula One
  G-Police
  Gangs of London
  Genji
  Getaway, The
  Ghosthunter
  God of War
  Gran Turismo
  Grind Session
  Heavenly Sword
  Hot Shots Golf
  ICO
  InFamous
  Intelligent Qube
  Jak and Daxter
  Jet Moto
  Jumping Flash!
  Kileak: The DNA Imperative
  Killzone
  Kinetica
  Lair
  Legend of Dragoon, The
  Legend of Legaia
  Lemmings
  LittleBigPlanet
  LocoRoco
  Mark of Kri, The
  MediEvil
  MLB
  Motor Toon Grand Prix
  MotorStorm
  NBA ShootOut
  NCAA Final Four
  NCAA GameBreaker
  NFL GameDay
  NFL Xtreme
  NHL FaceOff
  Okage: Shadow King
  Omega Boost
  PaRappa the Rapper
  Philosoma
  PoPoLoCrois
  Porsche Challenge
  Primal
  Pursuit Force
  Rally Cross
  Ratchet & Clank
  Resistance
  Rogue Galaxy
  Shadow of the Colossus
  SingStar
  Siren
  Sky Odyssey
  Sly Cooper
  SOCOM: U.S. Navy SEALs
  Syphon Filter
  Turbo Prop Racing
  Twisted Metal
  Uncharted
  War of the Monsters
  Warhawk
  Wipeout
  Wild Arms
  White Knight Chronicles
  ESPN Extreme Games (Renamed 1Xtreme)
  "Xtreme" Games