• Metal Gear Solid, van vroeger tot nu

  4 april 2010 16:46 door
  Wie Solid Snake hoort, denkt meteen aan de topserie Metal Gear Solid. Metal Gear Solid is namelijk al sinds het prille begin van de gamegeschiedenis bij ons en heeft in die tijd al heel veel gamers weten aan te spreken en te verwennen. In deze special gaan we een overzicht geven van de hele serie van Metal Gear Solid. Zo gaan we het o.a. hebben met welke game het allemaal begon en met welke game het (waarschijnlijk) allemaal is beëindigd.


  Wil je meer weten over onze stoere Snake? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je altijd al hebt willen weten over Solid Snake!  Metal Gear

  Het verhaal

  Het is het jaar 1995. In die tijd was nucleaire ontwapening nog slechts een utopie* en de vrees voor een nucleaire aanval was groots. Diep in Zuid-Afrika was er een huurlingen concern* dat een bolwerk beheerste, genaamd Outer Heaven. Volgens gelekte informatie, had deze groep toegang tot een nieuw soort wapen dat tot een verandering van de omvang van de oorlogsvoering zou kunnen leiden. Het Elite Special Forces team, genaamd Fox Hound, werd opgeroepen om meer informatie te verzamelen rondom dit nieuwe wapen. Om dit te doen, stuurde men hun beste agent er op af, namelijk Grey Fox. Hij moest undercover gaan, Outer Heaven infiltreren en steeds nieuwe informatie weten door te geven. Grey Fox’s zijn eerste rapport bestond slechts uit twee woorden: “Metal Gear”. Het contact werd verbroken.

  Ernstig verontrust door het wegvallen van de communicatie met Grey Fox en de kennelijke urgentie* van zijn korte en vreemde bericht, stuurde Fox Hound een andere agent naar Outer Heaven. Deze agent is Solid Snake. Zijn missie was om Grey Fox te vinden en het ontdekken van het mysterie rondom Metal Gear.
  Snake heeft zich een weg weten te banen binnen het fort met de hulp van diverse gevangenen. Uiteindelijk heeft Snake Grey Fox weten te vinden en kwam er dus ook achter wat Metal Gear is. Metal Gear was in werkelijkheid een soort wandelende tank, die van op om het even welk soort bodem nucleaire raketten kon afvuren.
  Solid Snake ging over tot de redding van de wetenschapper achter Metal Gear, van wie hij de zwakke plek van de tank leerde kennen.

  Uiteindelijk ontdekte Snake op de 100ste verdieping van de kelder van Outer Heaven de Metal Gear. Met de verworven kennis die hij had opgedaan en zijn zwakke plek te weten, slaagde Snake er in om de tank te vernietigen. Na de vernietiging van de Metal Gear, kreeg Snake een zware shock te verduren. De leider van Outer Heaven en dus ook de grote baas achter Metal Gear, was niemand minder dan de Fox Hound’s leider, genaamd Big Boss. Woedend door dit verraad, gaat Snake het gevecht aan met Big Boss, waaruit hij als overwinnaar de strijd uitkwam.

  * Utopie: een onbereikbaar ideaal
  * Concern: een zeer grote onderneming
  * Urgentie: het dringend zijn


  Bespreking Metal Gear

  Metal Gear was de eerste game die het Stealth genre wist te introduceren in de gamewereld. Trouw aan de kenmerken van een geheim agent, was Snake zijn grootste bondgenoot geen geweer of een granaat, maar eerder zijn eigen beweeglijkheid en vindingrijkheid. Het duidelijkste pad naar de overwinning in de game, was door riool roosters, achter hoeken en natuurlijk zich voortbewegen in de schaduwen. Dit alles gecombineerd met de verhaallijn, was Metal Gear één van de meest originele en beste action-adventure games in die tijd.

  Als iemand deze game opnieuw moest spelen, zal de speler bijna geen verschil opmerken met de andere Metal Gear (Solid) games. Net zoals altijd begint Snake zonder uitrusting zijn missies, wat de speler toestaat om zelf wapens en andere uitrusting te zoeken. Ook is Snake altijd uitgerust met de Codec. Dit is een kleine radio met een afstembare frequentie, zodat hij in contact kan blijven met zijn opdrachtgever en eventuele andere personages. Zo is het ook noodzakelijk gebleven in de games om vijanden te ontwijken. Van zodra een vijand Snake spot, komt er een horde van vijanden op je af, waardoor Snake zich voor een bepaalde tijd moet schuil houden zodat de vijand stopt met het zoeken naar hem.

  Technische fiche

  Platformen: MSX (Japan en Europa), NES (Amerika)
  Release: 1987 (MSX), 1988 (NES)
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear 2: Solid Snake

  Het verhaal

  We schrijven het jaar 1999. De spanningen tussen de nucleaire supermachten zijn verbeterd en ze gaan akkoord om hun nucleaire wapens te ontmantelen. Maar in deze tijd van opkomende vrede, was er een natie, de Zanzibar, in het Midden-Oosten die een militaristisch regime instelde. Hierdoor begonnen ze de nucleaire wapens van andere landen te stelen. Maar dat is niet alles, op datzelfde moment begon te wereld in een energiecrisis te raken, doordat de olievoorziening drastische begon te dalen. Ter bestrijding van deze bedreiging, ontwikkelde professor Kio Marv een micro-organisme dat ruwe olie kon raffineren. De naam van dit micro-organisme is OILIX. Door zijn uitvinding van de OILIX, werd de professor ontvoerd.


  Het militaristische Zanzibar had zichzelf gevestigd als controleur van de mondiale* energie- en nucleaire wapens en er is slechts één man die Zanzibar kan infiltreren en de ontvoerde professor kan terughalen, namelijk Solid Snake. Ondertussen had Fox Hound ook een nieuwe leider, namelijk Roy Campbell, en hij riep Solid Snake op, die ondertussen op pensioen was.

  Net als 4 jaar geleden trok Snake er op uit in zijn ééntje, slaagde er in Zanzibar te infiltreren en haalde het tot in het hart van het militante land. Snake kwam echter ook tot de conclusie dat het verraad ten opzichte van Fox Hound nog niet voorbij was. Grey Fox (de eerste special agent in Metal Gear) was de leider van Zanzibar. Gelukkig was Snake er in geslaagd om hem te verslaan in een gevecht en kon hij het micro-organisme bemachtigen. Maar opnieuw krijgt Snake een zware shock te verduren: Big Boss leefde nog! Big Boss was er in geslaagd om de vernietiging van Outer Heaven te overleven en leefde verder om het regime van Zanzibar te stichten. Natuurlijk werd Big Boss opnieuw vergezeld door een nieuwe Metal Gear. Na veel moeite slaagde Snake erin om Big Boss en zijn Metal Gear te verslaan en kon hij Zanzibar ontvluchten.

  Na zijn grote avontuur in Zanzibar, ging Snake terug op pensioen en dit keer in Alaska. Maar door de kwaadaardige intenties van degenen die streven naar macht, zorgden ervoor dat Snake’s pensioen van korte was.

  * Mondiaal: over de hele wereld genomen

  Bespreking Metal Gear 2: Solid Snake

  Betere graphics en verbeteringen, zoals de radar, vertegenwoordigt het verschil tussen Metal Gear en zijn opvolger. Hideo Kojima, de bedenker van Metal Gear (Solid), handhaafde zijn visie op het personage van Solid Snake, evenals de gameplay, door doordat de speler opnieuw in de wereld wordt gebracht waar stealth belangrijker is dan spierkracht. Het plot van Metal Gear 2 was behoorlijk ingewikkeld en bevredigend, wat zorgde dat het rijke verhaal één van de kenmerken werd van de serie.

  Technische fiche

  Platform: MSX2
  Release: 1990
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear: Snake’s Revenge

  Even vermelden dat Metal Gear: Snake’s Revenge een onofficiële game in de serie is. De game beschikt wel over dezelfde personages, maar het is niet ontwikkeld met Hideo Kojima aan het hoofd. Het werd namelijk onder het Palcom label uitgebracht, wat een apart Konami team is. Metal Gear: Snake’s Revenge speelt zich ergens af tussen Metal Gear (1995) en Metal Gear 2: Solid Snake (1999).

  Het verhaal

  Een rijke terrorist genaamd Higharolla Kockamamie heeft een hoop nucleaire wapens weten te stelen en zou gepland hebben om deze wapens te gebruiken om de wereld over te nemen. Hierdoor wordt Solid Snake opgeroepen om Kockamamie’s netwerk binnen te dringen om zijn kwade intenties te stoppen. Dit is geen makkelijke taak, aangezien Kockamamie een verbeterd model heeft van de Metal Gear. Snake slaagt er gelukkig in om deze te vernietigen en weet de terrorist voor eens en altijd te stoppen.

  Bespreking Metal Gear: Snake’s Revenge

  Metal Gear: Snake’s Revenge verschilt niet alleen in het plot, maar ook de gameplay wijkt nogal sterk af van de originele Metal Gear games. De game beschikte over veel meer actie dan zijn voorgangers en sommige daarvan vonden zelfs plaats aan de hand van een side-scrollen perspectief. Voor de eerste en enige keer, was Snake het hoofd van een groep commando’s op wie hij een beroep kon doen gedurende de missie.
  Door het feit dat de game niet officieel door Hideo Kojima gemaakt was en teveel verschillen toonde met de originele Metal Gear, staat deze game los van de officiële serie.

  Technische fiche

  Platform: NES
  Release: 1990
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid

  Het verhaal

  De vrede waar aan gewerkt was in Metal Gear 2 is nooit gekomen en in 2010 was de nucleaire inzet weer in volle gang. Een Amerikaanse militaire installatie op het Alaska’s Shadow Moses Island werd gekaapt door een groep terroristen, tijdens het testen van een nieuw geheim wapen. Interessant is dat de groep onder leiding stond van de afvallige agenten van Fox Hound, Snake’s oude eenheid. Van belangrijke overheidsmensen en ambtenaren werd gevraagd om de tests bij te wonen en werden ze dus ook ontvoerd.

  Na een beetje puzzelen waren de eisen van de terroristen simpel: ze wilden de overblijfselen van Big Boss binnen de 24 uur of er zou een nucleaire kernkop worden gelanceerd. Voormalig bevelhebber van Fox Hound, Roy Campbell, roept onze held Solid Snake op. Zijn missie is om de terroristen basis te infiltreren, de gijzelaars te redden en het uitschakelen van de terroristen hun nucleair vermogen.

  Snake was gechoqueerd wanneer hij er achter kwam dat de leider van de terroristen Liquid Snake is. Liquid Snake is een agent met dezelfde codenaam als Solid Snake en ze lijken beide identiek op mekaar. Liquid was lid van Fox Hound’s top agenten, zoals Revolver Ocelot en Psycho Mantis. Liquid heeft ook het commando over een legioen van genoom-soldaten, waarvan de genen waren geconditioneerd om hun fysieke krachten beter te maken. Door de mogelijkheid voor het manipuleren van genen, werd de vraag van de terroristen om de overblijfselen van Big Boss snel duidelijk.

  Snake slaagde er in om de basis te infiltreren en de gijzelaars te vinden. Van hen leerde Solid Snake dat de testen die ze gedaan hadden op het eiland voor een nieuw Metal Gear model waren, genaamd Rex. Hierdoor werd Snake’s missie veranderd naar ‘Search and Destroy’ (zoek en vernietig). In zijn zoektocht naar de nieuwe Metal Gear, kwam hij in contact met een aantal interessante figuren, waaronder Meryl Silverburgh, de nicht van Roy Campbell en een onervaren soldaat. Ook leerde hij Hal Emmerich, aka Otacon, kennen, één van de hoofdwetenschappers van het Metal Gear project. Solid Snake en de terroristen werden ook gestalkt door een mysterieuze cyborg ninja, die later geopenbaard werd door de eerder overleden Grey Fox.

  Nadat Snake alle Fox Hound agenten had verslagen (behalve Revolver Ocelot die kon ontsnappen), slaagde Snake er in Rex te vernietigen. Hierna werd hij geconfronteerd met Liquid, die een vreselijk geheim bekend maakte over hun afkomst. Solid en Liquid Snake waren beide genetische experimenten, geboren van het “Les Enfants Terribles” (= de verschrikkelijke kinderen) project in een laboratorium en vervaardigd door wetenschappers van het genetisch materiaal van Big Boss, die bekend staat als de perfecte soldaat. Ondanks zijn emoties van het tegendeel, besloot Solid Snake toch te vechten. Na een krappe ontsnapping en de onzekere dood van Liquid, gingen Snake en Meryl er van door.

  Vlak na de credits, horen we een korte uitzending van de enige ontsnapte van Fox Hound, Revolver Ocelot, die gericht is aan de Amerikaanse president. Naar het schijnt was Ocelot de hele tijd een dubbel agent en wat nog meer verontrustwekkend is, is dat de president het derde “product” is van Les Enfants Terribles! Een nieuw avontuur voor Solid Snake staat dus op wacht.

  Bespreking Metal Gear Solid

  Deze game is ongetwijfeld de meest gehypte game geweest in de hele serie. Nadat Metal Gear Solid voor de eerste keer getoond werd op de E3 in 1997, werd er over niks anders gepraat in de gamewereld. De game werd aanzien voor zijn stijl, filmachtige presentatie en de Stealth-georiënteerde gameplay.

  Uiteraard bleef Hideo Kojima ook in deze game trouw aan de gameplay en natuurlijk ook het plot en verhaallijn. Toch waren de verbeteringen aan de game grootser dan verwacht en wisten ze de speler dieper in de game te halen. Zo werd het mogelijk om Snake te laten bukken om achter een obstakel te schuilen. Kroop je door een krappe opening, verscheen er een First Person View, waardoor je enkel recht voor je uit kon kijken.

  Technische fiche

  Platformen: Playstation, PC
  Release: september 1998 (Playstation), september 2000 (PC)
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid: VR Missions

  Hoewel Metal Gear Solid bijna universeel werd beschouwd als een ongelooflijke game, was de meest erkende fout de lengte van de game. Één iemand vliegt door de game, zonder enige voorkennis van de mechanica of puzzels, en het bekijken van alle filmpjes zou gelegen hebben op zo’n 12 uur. Aangezien de dialogen en de filmpjes ongeveer de helft van die tijd innamen, waren de meeste gamers “bang” dat ze de game veel te snel zouden uit spelen.

  Om dit probleem op te lossen had Kojima de uitbreiding Metal Gear Solid: VR Missions bedacht, hoewel het de verhaallijn niet meer langer maakte. Deze uitbreiding zorgde voor meer “waardevolle” toegevoegde functies, die er voor moesten zorgen dat fans terug gaan nadat ze Rex hadden vernietigd en een einde maken aan Liquid. Zo bevat deze uitbreiding een paar heel interessante bonussen, maar worden er hoge vereisten van de speler gevraagd om deze te bekomen. Een voorbeeld: nadat de speler het camera-item heeft gevonden, kan Snake foto’s maken van dr. Naomi en Mei Ling. Daarnaast is er nog een extra die het mogelijk maakt om met het ninja personage te spelen, compleet met zijn eigen moves. Om deze ninja mode te unlocken, moet er een ongelooflijke weergave van de vaardigheid van de speler in het verhaal worden vast gelegd.

  Technische fiche

  Platform: Playstation
  => Enkel in Japan
  Release: 1999
  Genre: Expansion  Metal Gear Solid: Ghost Babel

  Het verhaal

  Het is het jaar 2002. Solid Snake wordt aangesproken door Roy Campbell om een Amerikaans vrachtvliegtuig op te halen, dat is gekaapt door terroristen en gevangen wordt gehouden bij het Centraal-Afrikaanse volk van Gindra. Het vliegtuig bevatte nucleaire wapens en natuurlijk weer een nieuw soort Metal Gear. Dit nieuwe model van Metal Gear was dit keer wel ontwikkeld door de Amerikaanse regering, die de plannen had opgehaald uit Outer Heaven na de vernietiging van het originele model. Het Gindran Liberation Front, geleidt door generaal Augustine Eguabon, heeft de Metal Gear gestolen met het oog op de werking van zijn eigen onafhankelijkheid en het verwijderen van de Verenigde Naties vredestroepen.

  Het Army Delta Force team was al naar Gindra gezonden, maar helaas was het contact verbroken. Snake zag deze missie niet graag aankomen, omdat hij troost vond in zijn pensionering in Alaska. Toen maakte Roy Campbell bekend dat Gindra eigenlijk op hetzelfde gebied ligt als Outer Heaven van zeven jaar geleden. Snake vermoedde samenzwering en ging hij er weer op uit om de Metal Gear nogmaals te vernietigen.

  Het bijstaan van de Gindran Liberation Front was een Fox Houndesque groep van speciale agenten, genaamd Black Chamber. De groep had zich laten inspireren door Fox Hound wanneer ze hun teamleden een naam gaven. Zo werden namen als Pyro Bison, Marionet Owl en leider Black Arts Viper gebruikt.

  Zoals altijd baant Snake zich een weg binnen de basis, genaamd Galuade, ontwijkt vijandelijke troepen en raakt hij geregeld in een gevecht met leden van de Black Chamber. Snake slaagde er in om Delta Force overlevende Chris Jenner te vinden, die Snake hielp om bij de Metal Gear te raken.

  Na een verwoeste kerncentrale, een geruïneerde Black Chamber en een paar slachtoffers, kwam Snake eindelijk bij de Metal Gear aan, die zich alweer op de 100ste verdieping in de kelder bevond. Snake vernietigde de Metal Gear en versloeg ook Black Arts Viper. In dit proces leert hij een aantal zeer interessante en duistere geheimen over de GLF, Outer Heaven en de Amerikaanse regering.

  Bespreking Metal Gear Solid: Ghost Babel

  Op grafisch gebied keert de game terug naar de begintijden van de serie, wat een zekere nostalgie boven haalt bij de meeste fans. Natuurlijk blijft de game nog steeds de originele gameplay behouden. Snake kan nog steeds achter objecten schuilen en op muren slaan om een vijand te lokken. Verbazingwekkend is dat de AI van de vijanden in deze GBC versie beter is dan in die van de Playstation versie. Zo is het moeilijker om onopgemerkt voorbij een vijand te raken en raak je ze ook moeilijker kwijt nadat ze je gespot hebben.

  Technische fiche

  Platform: Gameboy Color
  Release: 2000
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

  Het verhaal

  De game start met Solid Snake, die met behulp van Otacon een gerucht van een mogelijk nieuwe Metal Gear natrekt. Deze Metal Gear zou door de marine worden ontwikkeld. Solid Snake en Otacon behoren niet meer tot het leger, maar tot Philantropie. Dit is een groepering tegen massavernietigingswapens. Het is aan de Snake de taak om de tanker, waar de Metal Gear zou moeten zitten, te infiltreren.

  Eens Snake zijn weg heeft gebaand in de tanker, komt de aap uit de mouw: de zogezegde vriendelijke mariniers worden allemaal vermoord door terroristen die van Russische origine blijken te zijn. Deze terroristen worden geleid door kolonel Gurlukovich, een kennis van Revolver Ocelot. In een hoog tempo wordt de tanker overgenomen en dit zonder dat de mariniers, die in de buik van de tanker zitten, dit merken.

  Hierdoor moet Snake zo snel mogelijk de Metal Gear zien te vinden om er foto’s van te trekken voor de wereldpers. Nadat Snake er in is geslaagd om foto’s te maken, wordt helaas de Metal Gear door Ocelot gekaapt en laat hij het schip zinken. Dankzij de foto’s van Snake, worden deze de wereld rond gestuurd, maar door andere foto’s werd Snake uiteraard verantwoordelijk gesteld voor het zinken van het schip, waarbij hij verdronken zou moeten zijn. Snake verdwijnt ineens en is nergens meer terug te vinden.

  Twee jaar later heeft een groep terroristen, Dead Cell genaamd, een olie clean-up fabriek binnengedrongen. Deze fabriek had als taak de olie op te ruimen die twee jaar geleden bij de gezonken tanker vrij kwam. De terroristen dreigen om de fabriek op te blazen en zo een gigantische natuurramp te veroorzaken.

  Roy Campbell stuurt een agent onder de codenaam van Snake om de fabriek te infiltreren en zo de terroristen tegen te houden. Terwijl men denkt dat ze te maken hebben met de echte Snake, trekt de valse Snake zijn duikersmasker af. Het is een rookie met wit haar. Zijn codenaam wordt door Roy Campbell veranderd naar Raiden om één reden: Campbell beweert dat de leider van de terroristen niemand minder is dan Solid Snake. Het duurt niet lang vooraleer Raiden leden van de Dead Cell tegenkomt. Deze leden zijn Fortune, Vamp, Fatman, Revolver Ocelot en Solidus Snake. Fortune kan door geen kogel getroffen worden, Vamp is een krijger met bovennatuurlijke krachten, Fatman is een expert in het leggen van bommen, Revolver Ocelot is een expert in schieten en martelingen en Solidus Snake is een andere Snake.
  Raiden komt tegelijk met Vamp één van de overlevende mariniers tegen, die waren gestuurd ter interventie*. Deze overlevende heet Pliskin en hij heeft ook een vriend die hij Otacon noemt. Met andere woorden, Pliskin is Solid Snake.

  De clean-up fabriek bleek een dekmantel te zijn voor de ontwikkeling van een nieuwe Metal Gear. Deze zou ervoor moeten zorgen dat alle informatie overal ter wereld gecontroleerd en gefilterd zou kunnen worden. Samen weten Raiden en Pliskin, aka Solid Snake, de fabriek te redden door een hele hoop bommen te ontmantelen. Op het einde maakt een Black Cell lid tegen Raiden bekend dat zijn opdrachtgever iets achterhoudt, wat Pliskin eens te meer weet te bevestigen.

  * Interventie: bemiddeling

  Bespreking Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

  Net als zijn voorgangers weet ook deze Metal Gear Solid niet veel nieuws toe te voegen aan de gameplay. Toch is deze Metal Gear Solid niet helemaal de beste in zijn serie. Zo is het plot niet altijd gericht en niet makkelijk te volgen. Ook net als zijn voorganger, kon deze game zijn speelduur ook wat langer duren. Maar als we denken aan de prachtige tussenfilmpjes, de prachtige stijl en de stealth actie, dit maakt weer alles goed!

  Technische fiche

  Platformen: Playstation 2, PC
  Release: 2001
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid 2: Substance

  Metal Gear Solid 2: Substance kun je vergelijken met de VR Missies van bij zijn voorganger. Het enige grote verschil is dat deze uitbreiding zowel de game als de missies en extra’s bevat. Wat is er precies nieuw in deze Metal Gear Solid 2: Substance?

  • De Snake Tales: dit zijn missies uit Sons of Liberty, alleen speel je ze dit keer met Snake en niet met Raiden.
  • VR Missies: door deze opdrachten of missies leer je ieder aspect in de game onder de knie te krijgen. Hoe meer opdrachten je doet en tot een goed einde brengt, krijg je toegang tot heel wat extra’s.
  • 100 of meer missies: deze extra missies variëren nogal veel. Deze kunnen gaan van bommen ontmantelen tot het maken van foto’s.
  • The document of MGS2: deze bevat allerlei achtergrondinformatie over Metal Gear Solid.

  Technische fiche

  Platformen: Playstation 2, PC, Xbox
  Release: 2003
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid: The Twin Snakes

  Metal Gear Solid: The Twin Snakes is een complete remake van Metal Gear Solid op de Playstation, enkel gecombineerd met de kwaliteit van Metal Gear Solid 2. Ook werden er nieuwe moves toegevoegd, die in Metal Gear Solid 2 beschikbaar waren.

  • Cornershot/look: de mogelijkheid om om de hoek heen te kijken en te schieten.
  • Hold-up: hiermee kun je vijanden aanhouden en ze dwingen tot bepaalde doeleinden.
  • Hanging mode: aan de rand van een brug of iets anders hangen om zo de vrijand te ontlopen.
  • First Person Aiming: je kunt richten met je geweer vanuit eerste persoon.

  Technische fishe

  Platform: GameCube
  Release: 2004
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid 3: Snake Eater

  Het verhaal

  Het is het jaar 1962. Een Sovjet-wetenschapper met de naam Nikolai Stephanovich Sokolov wilde persé naar Amerika. Sokolov was één van de Sovjet-Unie’s hoogste wapenontwikkelaars en het hoofd van het OKB-754 Design Bureau. De CIA slaagde er in om Sokolov’s familie over de Berlijnse muur te halen en daarna vervolgens Sokolov zelf.

  Op 16 oktober 1962 ontving president Kennedy woord dat de Sovjets in het proces waren van de implementatie van de middellange ballistische* raketten in Cuba. De president eiste dat de Sovjets de raketten moesten ontmantelen en verwijderen. Tegelijkertijd kondigde hij een marineblokkade aan om te voorkomen dat meerdere raketten Cuba konden bereiken. Maar de Sovjets trokken zich niet terug. In plaats daarvan brachten ze hun strijdkrachten in secundaire alarmfase. Hierdoor bleven de Sovjet transportschepen met raketten hun koers naar Cuba behouden. Amerikaanse en Sovjet troepen gingen op wacht voor een all-out nucleaire oorlog. Onderhandelingen werden gevoerd door de Verenigde Naties Veiligheidsraad en andere onofficiële kanalen om een einde te maken aan de impasse*. Op 28 oktober ging de Sovjet-Unie er uiteindelijk mee akkoord om hun raketten uit Cuba te verwijderen. Zo vermeed de wereld een nucleaire holocaust. Dit werd bekend als de Cubacrisis.

  Maar er was één voorwaarde voordat de Sovjets hun raketten weg haalden. De meeste officiële documenten zullen zeggen dat Amerika toestemde om hun IRBM’s uit Turkije te halen en de Sovjets hun raketten uit Cuba. De CIA was echter al van plan om zich te ontdoen van de IRBM’s, aangezien deze al verouderd waren. Maar deze voorwaarde was slechts een uitvlucht, een cover verhaal dat werd gevoerd aan de inlichtingsdiensten in de wereld. Wat de Sovjets eigenlijk echt wilden was Sokolov.

  Sokolov werd terug gebracht naar zijn Design Bureau en werd gedwongen om het wapen waar hij aan had gewerkt helemaal af te maken. De CIA, ervan overtuigd dat dit nieuwe wapen drastische verschuivingen zou veroorzaken van het machtsevenwicht, haalden er Naked Snake, aka Big Boss, bij. Naked Snake is een lid van de nieuw opgerichte Fox eenheid. Naked Snake’s missie is om Sokolov te redden uit Tselinoyarsk.

  Via radio kreeg hij hulp van zijn officier Major Zero en FOX’s dokter Para-Medic. Maar er was echter nog een ander persoon in Snake’s team: The Boss. The Boss is Snake’s oude mentor die hem vijf jaar geleden had verlaten zonder enige uitleg. Blij om haar stem weer te horen, zette Snake zijn missie voort.

  Snake raakte eerst vertrouwd met de omgeving, waarna hij vervolgens naar Rassvet gaat om Sokolov te vinden. Snake wist zich makkelijk een weg naar binnen te banen en confronteerde Sokolov, liet hem weten dat hij geen vijand is en dat hij daar is om hem te redden. Sokolov vertelde Snake over Jevgeni Borisovitch Volgin, de man die zich klaarmaakte om Sokolov te ontvoeren samen met het wapen. Volgin was op zoek naar een manier om Khrushchev van de macht te stoten, zodat Brezhnev en Kosygin zijn plaats konden innemen.

  Wanneer Snake en Sokolov zich een weg baanden naar de extraction point, worden ze in een hinderlaag gelokt door KGB agenten en aangehouden onder bedreiging van een vuurwapen. De KGB agenten werden vervolgens omsingeld en gedood door de Ocelot Unit, die geleid wordt door Ocelet, die onderdeel is van een schurkenstaat GRU faction om Sokolov te vangen voor Volgin. Snake, met gebruikmaking van zijn hand-to-hand CQC technieken, wist alle Ocelot leden uit te schakelen, terwijl Sokolov ontsnapte.

  Toen ze de touwbrug hadden bereikt, wees Sokolov naar de top van een nabijgelegen berg waar Sokolov’s Shagohod werd getest. De Shagohod is een enorme tank die in staat is om nucleaire raketten af te vuren over grote afstanden. Eenmaal over de brug werden ze begroet door The Boss, alleen om er achter te komen dat ze was overgestapt naar de Sovjet-Unie. Sokolov werd gevangen door de Cobra Unit en The Boss had uitgelegd dat Sokolov, samen met een paar van Davy Crockettes (miniatuur nucleaire granaten), haar geschenk waren voor haar nieuwe hosts.

  Kolonel Volgin voegde zich bij in het gesprek met The Boss en Snake op de brug. Volgin eiste dat The Boss Snake moest vermoorden, omdat hij zijn gezicht had gezien. Zij probeerde dit door zijn arm te breken en hem van de brug te gooien, stiekem wetend dat hij zou leven door de val.

  Snake had het inderdaad overleefd en hechtte zijn wonden met de hulp van de Para-Medic. Maar toen gebeurde iets wat niemand had durven voorspellen: Volgin had besloten om één van de Davy Crockettes te testen en zo het OKB-754 onderzoeksinstituut volledig uit te roeien. Dit leidde tot het geloof dat het Amerika was die de atoom heeft gebruikt, doordat er sprake was van een Amerikaans vliegtuig in de lucht van de Sovjet-Unie. Dit vliegtuig was het AC-130, waar leden van FOX in zaten.

  * Ballistiek: leer van de kogelbaan
  * Impasse: moeilijke positie waaruit men zich niet kan redden


  Bespreking Metal Gear Solid 3: Snake Eater

  Met Metal Gear Solid 3: Snake Eater ging Hideo Kojima een heel andere toer op dan met de twee voorgangers. De vorige Metal Gear Solid games speelden zich allemaal af in en rond gebouwen, daar waar deze zich grotendeels afspeelt in de jungle. Zo waren gadgets als de radar niet meer onbeperkt bruikbaar en moesten ze dus opgeladen worden van tijd tot tijd. Maar de grootste nieuwigheid in deze game is en blijft het principe van de camouflage. Afhankelijk van de omgeving moet je verschillende types camouflage gebruiken. Deze vond je op geheime plekken, kon je via een online netwerk, bonus-CD of van op de website downloaden, ofwel stal je ze van “eindbazen”. Rechts bovenaan in het scherm bevond zich dan de camo index, uitgedrukt in %, waaraan je kon zien hoe goed je verborgen was.

  Technische fiche

  Platform: Playstation 2
  Release: 2005
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid 3: Subsistence

  Metal Gear Solid 3: Subsistence is eigenlijk de uitgebreide versie van Snake Eater. In Europa bestaat deze game uit 3 discs.

  • Subsistence: deze disc bestaat uit de originele game Snake Eater, met extra stealth camo’s.
  • Existence: deze disc bestaat uit de nieuwe Metal Gear Online, de minigame Snake vs Monkeys, Duel Mode en Secret Theatre.
  • Persistence: deze disc bevat een film gemaakt met materiaal uit Snake Eater en de trailer van Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

  Technische fiche

  Platform: Playstation 2
  Release: 2006
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

  Het verhaal


  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots speelt zich af in de nabije toekomst, waarin olie is gevangen door oorlog als de drijvende kracht achter de wereldeconomie. Wereldoverheden hebben hun eigen militaire strijdkrachten afgeschaft of aangepast en geprivatiseerd om zich aan te passen aan de nieuwe wereld. Deze nieuwe wereld houdt in dat een particulier of een overheid een PMC (Private Military Company) zonder enige moeite kan inschakelen om zo een Proxy War in een bepaald gebied te voeren. Om dit duidelijk te maken is er één citaat: "War, and it's consumption of life, has become a well-oiled machine, fueling the war economy", vertaald: "Oorlog, en haar consumptie van levens, is een goedgeoliede machine geworden die de oorlogseconomie voortstuwt.”

  In deze game zijn Solid Snake en Otacon nog steeds actief lid van de anti-Metal Gear groepering, genaamd Philantrophy, en zijn ze nog steeds op zoek naar de Patriots en Liquid Snake. Solid Snake lijdt aan alle symptomen van het Werner’s syndroom. Dit is een zeldzame ziekte die het ouder worden versneld. Hierdoor ziet Snake er uit alsof hij inmiddels 70 jaar oud is. Solid Snake, ook wel Old Snake genoemd, hebben hun anti-Metal Gear groepering uitgebreid met het kindgenie Sunny, de dochter van Olga (een eindbaas in Metal Gear Solid 2).
  Al snel wordt bekend dat Liquid het commando van een aantal PMC’s op zich heeft genomen en zich probeert af te zetten van de oorlogseconomie en het informatieregulieringssysteem van de Patriots. Dit systeem wordt uitgeoefend via nanomachines, die elke PMC soldaat in zich geïnjecteerd krijgt als een soort van identificatie- en besturingssysteem, waardoor het mogelijk is om de soldaat te verstoren of zelfs uit te schakelen. Als de nanomachines niet werken, kunnen de wapens niet worden gebruikt, worden emoties niet gereguleerd en is logisch denken voor de meeste niet meer mogelijk. Door de situatie moet natuurlijk ook Snake gebruik maken van deze nanomachines, omdat hij in Metal Gear Solid een oudere generatie nanomachines toegediend heeft gekregen.

  Elke PMC heeft Ocelot onder leiding gezet van een elite-korps vrouwelijke supersoldaten, die elk hun eigen traumatische ervaring hebben meegemaakt. Elk lid van dit korps identificeert zich als een dier en een emotie. Deze vrouwen gaan onder de naam “BB Corps” (Beauty and Beast Corps) achter Snake aan en bestaat uit Laughing Octopus, Raging Raven, Crying Wolf en Screaming Mantis.

  In de game krijgt Snake steun van Otacon door gebruik te maken van de Metal Gear Mk. II. Dit is een kleine op afstand bestuurbare verkenningsrobot, die het mogelijk maakt om ongezien vooruit te verkennen. Daarnaast verschijnt ook Raiden terug in de game, als de beschermengel van Snake.

  Bespreking Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots kun je beschouwen als één van de beste games in de serie. Het verhaal is niet te kort (voor sommigen zelfs te lang), eenvoudig te volgen, lost veel vragen op van bij de vorige games, staat stevig in zijn schoenen en is heel intrigerend. Niet alleen de verhaallijn is positief, ook krijgt de speler enkele nieuwe gadgets tot zijn beschikking zoals de Metal Gear Mk. II en de Solid Eye. En vooral op grafisch gebied doet deze game helemaal niet onder.

  Technische fiche

  Platform: Playstation 3
  Release: 2008
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid: Portable Ops

  Het verhaal

  Zes jaar na de gebeurtenissen van Metal Gear Solid 3, heeft het oude team van Naked Snake, de FOX Unit, hun loyaliteit* met de CIA verbroken en verdwenen ze zonder enig spoor achter te laten. Zelf is Snake ook een doelwit van de FOX Unit geworden, die afvallige FOX soldaten op pad stuurt om hem te vangen.

  De game begint met Snake die gemarteld en ondervraagd wordt door één van de leden van FOX, namelijk luitenant Cunningham. Ze proberen de schuilplaats te lokaliseren* waar de ontbrekende helft van de Philosopher’s Legacy verborgen ligt. Hiervan heeft de Amerikaanse regering al één helft weten te bemachtigen aan de afsluiting van Snake Eater. Naked Snake zit opgesloten in een cel naast Roy Campbell, die de enige overlevende is van een Amerikaans Green Beret team dat de basis moest onderzoeken. Snake leert via Roy dat ze op het San Hieronymo schiereiland vastzitten.

  Samen weten ze te ontsnappen en proberen ze een weg te banen naar een communicatiebasis, waar Snake contact wil proberen op te roepen met zijn oude command officer, major Zero. Maar in plaats wordt hij begroet door zijn oude FOX makkers, Para-Medic en Sigint. Zij laten weten dat zowel Snake als Roy worden beschuldigd van uitlokking van de opstand en de enige manier om hun naam te zuiveren is door de leider van de opstand te vangen. De leider van de opstand leeft onder de naam Gene. Om deze missie ingewikkelder te maken, heeft Gene de meeste Russische soldaten overtuigd om zich aan te sluiten aan zijn kant. Om deze missie tot een goed einde te brengen, moet Snake vijandelijke soldaten benaderen en proberen te overtuigen om zijn groep te joinen, vanwege de moeilijkheid van de missie.

  Snake en zijn team slagen er in om de top soldaten van de FOX Unit te verslaan en uiteindelijk banen ze hun weg naar de schuilplaats van Gene. Gedurende de missie weet Snake veel informatie te verzamelen. Cunningham was werkzaam voor het Pentagon en wilde Snake gebruiken, zodat Gene een atoombom zou lanceren op Rusland om de Koude Oorlog te verlengen. Gene was op de hoogte van dit plan door informatie afkomstig van Ocelot. Gene wilde eigenlijk een atoombom naar Amerika sturen om de “Philosophers” te vernietigen en zijn eigen soldatennatie te maken, genaamd Army’s Heaven.

  Snake vernietigt een experimenteel model van de ICBMG, wat een Metal Gear model is, met als codenaam RAXA. Uiteindelijk weet onze held Gene te verslaan, waarna hij vervolgens de echte ICBMG vernietigt. Nadat Gene was verslagen, gaf hij Snake zijn financiële middelen, materiaal, personeel en alle andere informatie met betrekking tot Army’s Heaven, omdat Snake het op een dag nodig zal hebben.

  Bij zijn terugkeer naar huis, wordt Snake beloond voor zijn heldhaftige acties en richtte vervolgens FOXHOUND op. Daarnaast doodt Ocelot het DCI en neemt de documenten waarin de identiteiten van de “Philosophers” staan.

  Na de credits spreekt Ocelot met een onbekende man aan de telefoon. Ocelot spreekt van het gebruik van de Legacy om de Patriots op te richten in plaats van de Philosophers. Uiteindelijk was hij uit op de baangegevens van de atoombom, zodat hij hem op het DCI kon richten. Daarom brengt hij de gestolen documenten terug. Ocelot vraagt aan Naked Snake om zijn team te joinen om zo de Patriots op te richten.

  Deze mysterieuze, onbekende man aan de telefoon, wiens identiteit is gehint als “de man met de codenaam hetzelfde als Null”, is geopenbaard als major Zero in Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

  * Loyaliteit: trouw
  * Lokaliseren: bepalen waar iets zich bevindt


  Bespreking Metal Gear Solid: Portable Ops

  Net als Metal Gear Solid: Ghost Babel weet ook deze handheld game het zeer goed te doen. Net zoals in alle andere delen is het verhaal zeer sterk en van een hoog niveau. Ook zijn de graphics voor een handheld game van goede kwaliteit, net als de geluiden die in de game verwerkt zijn. Ook zijn er nauwelijks laadtijden aanwezig, waardoor de speler vaak ongestoord verder kan spelen.

  Technische fiche

  Platform: Playstation Portable (PSP)
  Release: 2006
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Metal Gear Solid: Portable Ops Plus

  Metal Gear Solid: Portable Ops Plus is een stand-alone expansion voor de originele PSP-game, die zich dit keer meer richt op de online aspecten. Zo bevat de game enkele nieuwe personages, zoals Genome en Gurlukovich soldaten van Metal Gear Solid en Metal Gear Solid 2. Daarnaast zijn er ook nieuwe missies en tutorials voor beginners.

  Het verhaal in de game is verwijderd en vervangen door een nieuw soort modus, genaamd Infinity Misson. Hierin moet de speler door willekeurig gekozen maps zijn weg proberen te banen met behulp van de radar, om zo naar de extraction point te gaan.

  Technische fiche

  Platform: Playstation Portable (PSP)
  Release: 28 maart 2008
  Genre: Stealth, Action, Adventure  Chronologische volgorde voor het verhaal

  Zoals je nu wellicht gelezen hebt, zijn er heel veel games in de Metal Gear (Solid) serie. Zo zijn de games niet chronologisch opeenvolgend, dus hoe moet je ze nu spelen als je het verhaal zo goed mogelijk wil snappen? Hieronder vind je de chronologische volgorde terug:

  1. Metal Gear Solid 3: Snake Eater
  2. Metal Gear Solid: Portable Ops
  3. Metal Gear
  4. Metal Gear 2: Solid Snake
  5. Metal Gear Solid / Metal Gear Solid: The Twin Snakes
  6. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
  7. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

  Enjoy!