• Verslag NEXT08

  5 april 2010 13:27 door
  Het multimedia-event NEXT opende voor het eerst zijn deuren voor het grote publiek op 8 en 9 november 2008 te Brussels Expo.
  Op vrijdag 7 november werd de beurs officieel geopend en vond er dus een vooropening plaats voor de pers en andere genodigden uit de gamewereld. Dit jaar mocht het gamegedeelte van MinaTica alvast bij deze vooropening van de partij zijn!
  De vooropening

  We (Ultddave en Gotenks) waren aangekomen rond 18u30, zodat we zeker op tijd zouden zijn om de vooropening tijdig bij te wonen. Er was niet prijsgegeven waar de vooropening precies plaatsvond, dus hadden we dit moeten vragen aan één van de bewakers. Na een kwartier heen en weer geloop, waren we uiteindelijk op de juiste plaats geraakt. Eenmaal binnen gekomen, kregen we een persbandje wat ons toegang verleende tot de officiële vooropening.

  Geleidt door een rode loper en begroet door twee knappe dames, betraden we al snel de zaal waar de andere journalisten en fotograven zich bevonden. Om de honger en dorst van de journalisten te stillen, was er een overvloed van lekkere broodjes en voldoende drank te vinden. Dit eten en drinken werd tijdig bijgevuld, zodat niemand zonder kwam te zitten.

  Natuurlijk hoort er ook een aangename sfeer te zijn op zo’n vooropening en hoe kan dit beter dan met muziek! Zo waren er twee DJ’s aanwezig, die zorgden voor de juiste afwisseling van muziek en wisten ze een aangename sfeer tot stand te brengen. Achter het podium was er een bioscoopscherm aanwezig, wat het publiek tijdens het wachten ook wist te bekoren door hun verscheidenheid aan filmpjes en foto’s.


  Rond 19u10 zagen we ineens een kort filmpje van NEXT en was het de beurt aan de organisator, Jeroen Lémaire. Zo gaf hij een kort overzicht van wat NEXT precies is en wat er zoal te doen zou zijn. Ook wist hij ons te vertellen dat NEXT sinds dit jaar voor het eerst hier in België is en dus ook van plan is om verder te blijven bestaan, met elk jaar een groei van standhouders.

  Zo zijn er nog enkele woordvoerders naar voren gekomen, zoals Patricia Ceysens, de Minister van Innovatie. Toch wist slechts één iemand ons volledig aan zijn lippen te doen hangen, namelijk de Algemeen Directeur van IBBT, Wim De Waele.

  IBBT is een jonge, onafhankelijke onderzoeksinstelling die in opdracht van de Vlaamse Overheid innovatie binnen ICT stimuleert. Wim de Waele wist ons enkele van hun bezige projecten kort voor te stellen. Zo is men bezig met het maken van een multi-touch screen. Hiermee is het mogelijk om met meerdere vingers tegelijkertijd op één touch screen te werken om zo bepaalde acties uit te voeren.

  Daarnaast is men ook bezig met een, in onze ogen toch, bijzonder aparte technologie. Zo is men bezig met het maken van een nieuw scherm, dat de gebruiker op het scherm tovert van zodra hij er voor staat. Hierdoor zal er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk geen toetsenbord en muis meer nodig zijn.

  Meer informatie rondom IBBT vind je terug op hun officiële website.


  Na de presentaties kregen we de gelegenheid om vrij rond te lopen op de beurs tot ongeveer 21u30. Dit gaan we bespreken in het volgende hoofdstuk, want niet alle extra’s waren op de vooropening te beleven. En vooral voor één extra was zowel op zaterdag als op zondag hét hoogtepunt van de dag! Lees snel verder als je er achter wil komen wat deze extra was en inhoudt!

  De beurs

  Op 8 en 9 november 2008 was de beurs toegangbaar voor het openbare publiek vanaf 08u30 tot 17u30 via paleis 11. Net als vorige jaren op de Gamepower Expo waren ook dit jaar de grootste standhouders als Playstation, Nintendo en Xbox van de partij, maar natuurlijk ook nog een hoop andere standhouders.

  Zoals vorige jaren op de Gamepower Expo was Playstation één van de grootste standen op de beurs. Zo hadden ze een groot aantal consoles weten neer te zetten, die elk gecatalogiseerd waren. Hiermee bedoelen we dat er verschillende blokken waren, waar verschillende games gespeeld konden worden. Zo was er namelijk een blok voor de onlangs verschenen PS3-topper LittleBigPlanet, wat tevens ook de meest kleurrijke blok op de Playstation stand was.

  Natuurlijk waren ook de aankomende toppers Resistance 2 en MoterStorm: Pacific Rift speelbaar en stonden deze samen in één blok. Ook waren er enkele consoles uitgerust met een demo van de aankomende horrorgame Resident Evil 5.

  Daarnaast had de Playstation stand ook nog een interessante attractie. Zo waren er drie cirkels aanwezig, met daarin een Playstation 3 console, een Formule 1 race kit, een surround systeem en een beeldscherm. De game die gespeeld kon worden in deze cirkels was niets minder dan Gran Turismo 5.


  Ook Nintendo wist weer een aardig grote stand op poten te zetten. Zo was het mogelijk om je goed uit te leven met de anime-game “Naruto: Clash of a Ninja” en nog vele andere games die Nintendo voor ons klaar had staan. Hierbij denken we vooral aan “Animal Crossing: Let’s go to the city” en “Disaster: Day of Crisis”. Daarnaast was het mogelijk om met een Wii Balance Board en WiiRemote je drumcapaciteiten te demonstreren met Wii Music.

  Naast deze uitgebreide stand had Nintendo in het andere paleis nog een Wii Fit Tour busje geplaatst, met hierin een knappe babe die de heupen helemaal losgooide in Wii Fit. Uiteraard was dit niet zomaar een attractie om naar te kijken, maar om zelf ook eens grondig uit te testen.


  De Xbox 360 stand was dit jaar, in vergelijking met de Gamepower Expo vorige jaren, aanzienlijk kleiner. Zo was er slechts een klein rijtje van Xbox 360 consoles geplaats en een aparte blok van consoles, waar je de aankomende Xbox 360-topper Gears of War 2 kon spelen.


  Buiten deze console giganten waren er uiteraard nog andere standen van game-uitgevers aanwezig. Zo was de stand van Ubisoft the place to be voor het verzamelen van goodies, waaronder een goede verscheidenheid aan posters. Niet alleen voor de goodies was de Ubisoft stand aantrekkelijk, maar ook om zijn aangename sfeer. Zo was het mogelijk om op een klein podium met z’n drie of vier stevig uit te bol te gaan met de Wii en zo je beste danskunsten te laten zien. Een eigenaardig beeld als iemand eerst niet weet dat het met de Wii is


  Ook Activision was aanwezig op NEXT met Call of Duty 5. Deze stand hadden ze omgetoverd tot een kleine jungle, wat erg in de smaak viel bij veel mensen. In deze jungle kon je op 2 schermen de trailer van Call of Duty: World at War bezichtigen en kon je achterin de game spelen. De multiplayer is niet zo vernieuwend ten opzichte van zijn voorganger Call of Duty 4: Modern Warfare, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat je er geen plezier aan kan beleven!

  Naast Call of Duty 5 had Activision uiteraard ook nog enkele andere games met zich mee weten te brengen. Zo was er nog een hoekje met de nieuwe James Bond game, namelijk James Bond: Quantum of Solace. Daarnaast waren er ook nog een paar minder populaire titels aanwezig, waaronder de nieuwe Spiderman game en de nieuwe Spyro.

  Buiten al deze titels wist Activision zonder twijfel het meeste aandacht te trekken met zijn grootste attractie van hun nieuwe aankomende topper, namelijk Guitar Hero: World Tour. Zo was er een groot podium geplaatst, waar men de game kon uittesten tegenover een toekijkend publiek. Nam je deel en ging je op het podium als zanger, gitarist of drummer, kreeg je een t-shirt voor deze leuke muzikale inspanning.


  Het gamemagazine CHIEF was dit jaar ook van de partij. Ze hadden een grote stand waar je o.a. kennis kon gaan maken met enkele redacteurs van hun magazine of deelnemen aan talloze wedstrijden. Zo kon je o.a. Call of duty 4 spelen in 1v1 op de map Shipment tegen één van de beste Belgische CoD4 spelers. Hij was op de 3u tijd, dat we het gevolgd hadden, nog steeds niet verslagen. De verliezer kreeg uiteraard een uniek souvenir mee voor deel te nemen.

  Een soortgelijke stand als die van CHIEF was de stand van Outpost. Zo had Outpost zich voorzien van een multiplayer netwerk van 16 PC’s. Dankzij dit netwerk konden gamers het tegen mekaar opnemen in de games Far Cry 2 en Command and Conquer: Red Alert 3. Daarnaast werden op regelmatige tijdstippen competities georganiseerd, waarbij de winnaar mooie prijzen in de wacht kon slepen.

  Uiteraard is dit niet alles voor de Outpost stand. Als je een grote Lord of the Rings Online fan bent, kon je de add-on Mines of Moria exclusief op deze stand uittesten! Natuurlijk werd World of Warcraft niet vergeten en was er voor deze ontzettend populaire MMORPG een leveling wedstrijd gehouden. Uiteraard was ook het kaartspel van World of Warcraft te beoefenen, maar natuurlijk ook nog andere cardgames, waaronder Magic: The Gathering.


  Ook was gamegigant EA dit jaar van de partij en wel met dezelfde stijl van als van vorig jaar, wat een goede beslissing was. Zo was EA aanwezig met vrijwel de hele najaars line-up, waaronder o.a. titels als Dead Space, Skate it en Mirror’s Edge. Naast enkel consolegames kon de bezoeker zich uiteraard ook wagen aan enkele PC-games. Zo denken we o.a. aan Command and Conquer: Red Alert 3 en My Sims. Naast het offline spelen en testen van de games was er ook dit jaar een FIFA competitie aanwezig op de stand van EA.

  Natuurlijk was ook de aankomende horror-shooter F.E.A.R. 2: Project Origin van de partij op de stand van Warner Bros Interactive Entertainment. Deze game kon je testen in een donkere kamer, die aan de ene kant bestond uit een paar consoles met de game en aan de andere kant een horrorachtig hoekje, wat het echte F.E.A.R. sfeertje wist boven te halen.


  Aangezien NEXT sinds dit jaar een multimediabeurs is en niet enkel een gamebeurs zoals de Gamepower Expo, waren er ook nog een paar andere standen te bespeuren op de beurs. Zo was er een klein standje van Blu-Ray, waar je info kon vragen over dit nieuwe formaat. Ook kon je kans maken op een heus Blu-Ray surround systeem bij het invullen van enkele vragen.

  Ook was er dit jaar een stand van Wazabee aanwezig, die zijn 3D-schermen met zich wist mee te brengen. Onze ervaringen uit het testen van deze schermen met de games World of Warcraft en Need for Speed: Pro Street leert ons dat deze technologie nog niet echt recht op zijn poten staat. Zo word je snel scheel gekeken op de schermen vanwege de puntjes, die het 3D effect boven moeten halen en is tekst moeilijk tot niet leesbaar. Ook is het echte 3D zicht nauwelijks zichtbaar.

  Daarnaast was er een standje van Logitech aanwezig, waar je het stuur, de Logitech Driving Force GT, kon uittesten. Net naast de stand van Logitech was er de stand van Acer te vinden, waar ze stonden te pronken met hun oranje Acer Predator high-end game PC en hun Acer Aspire 8930.

  Ook Samsung was er dit jaar met een aparte stand. Zo hadden ze een goede voorraad aan monitors met zich mee, maar ook hun tv’s waren aanwezig. Af en toe werd er ook een wedstrijd gespeeld op een Formule 1 race kit, die aangesloten was op één van hun grote tv’s. Haalde je je beste race-kunsten boven, maakte je kans om mooie prijzen te winnen.

  Naast deze standen waren er nog een paar andere kleine standjes van o.a. Kaspersky, Bose, JVC en Harman/Kardon, waar amper iets te beleven was. Naast ICT was er ook aan standje van fotografie aanwezig, namelijk Nikon. Ook hier was weinig te beleven en zat alles achter plexiglas.

  Als je zin had om iets te kopen, zoals een Wii console of een examplaar van LittleBigPlanet, kon men terecht in de Media Markt shop. Ook was er een kleine Mac shop aanwezig op de beurs, met enkele Mac computers en MacBooks.


  En dan nu het langverwachte hoogtepunt van de hele beurs. Zo was er een stand aanwezig waar je de aankomende game Tomb Raider: Underworld kon uittesten op een aantal consoles. Ook kon je hier terecht voor een poster van de game en een fotokaart van de nieuwe Lara Croft, de jongedame Alison Carroll. Uiteraard is het uittesten van deze game niet het hoogtepunt van de beurs, maar wat dan wel?

  Wel, de enige echte Lara Croft kwam namelijk in levende lijve naar NEXT! Zo was het mogelijk om zelf een fotoshoot te houden, uiteraard moest je wel eerst vechten om een goed plaatsje vast te krijgen en te behouden. Maar niet getreurd, we hebben genoeg kliekjes van haar kunnen nemen en ook vaak van op de eerste rij
  Daarnaast hield ze een paar keer een signeersessie om een handtekening te plaatsen op een fotokaart van haar of op een poster van de game.


  NEXT is er goed in geslaagd om zijn metamorfose van gamebeurs (voordien Gamepower Expo) naar multimediabeurs goed uit te voeren. Het enige spijtige is dat sommige standjes er voor niks bij zaten en totaal geen enthousiasme van zich af straalden. Ook was er redelijk veel lege, open ruimte tussen de verschillende standen, omdat ze verspreid moesten zijn over twee paleizen. Ondanks deze twee kleine minpuntjes zat de sfeer weer goed en kon je je goed vermaken met de verschillende games, wedstrijden, attracties en booth babes, waaronder onze bekende heroïne Lara Croft!

  Hope you enjoyed and,

  see you NEXT year!


  Voor degene die meer foto’s wensen te zien, kunnen terecht bij de andere special over NEXT 2008.