• XP achterlaten of dual boot met Windows 7?

  26 augustus 2011 00:29 door
  Nadat ik door een samenloop van storende omstandigheden een herinstallatie moest doen van mijn systeem, vielen me bepaalde zaken op.

  Tijdens het maken van een image van het systeem, is er blijkbaar een storing geweest, waardoor zowel de installatie als de image om zeep waren. Via de logboeken kon ik zien dat SP1 hiervoor verantwoordelijk was. Dat pakje staat nu nog steeds bij de verborgen updates om herhaling te voorkomen.

  Waar ik eerst XP en het nieuwe Windows 7 zonder enig probleem gezellig naast elkaar kon krijgen bij het opstarten van de computer, was er door de herinstallatie van Windows 7 toch iets anders gelopen.

  Omdat de XP-partitie zonder problemen zijn werk bleef doen, volstond het om enkel Windows 7 en bijhorende programma's opnieuw op de schijf te krijgen. Iets wat in mijn geval niet op één avondje kan gebeuren, omdat ik graag mijn voorkeuren wil behouden.

  In elk geval heb ik nu wel een héél nette partitie, met enkel de meest noodzakelijke en meest gebruikte programma's en allen in de recentste versie. Maar behalve dat was er nog iets nieuws, want bij het opstarten kreeg Windows 7 telkens voorrang op XP bij het keuzescherm voor welke installatie ik wilde verder gaan.

  Reacties 2 Reacties
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   Héél interessant artikel , mooi gepresenteerd en goed uitgelegd, Compuchrisje. Hopelijk lukt alles wel. Ben vooral enthoesiast dat men nog er zelfs nog een échte Dos tussen zou kunnen zetten. Maar in de praktijk vrees ik toch zal dit allemaal wel ietsje avontuurlijker wordt dan het op het eerste gezicht lijkt.
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Met het einde van XP in zicht, zullen er nog steeds mensen zijn die aan hun welbekende OS blijven hangen. Om het even welke reden is een geldige reden, zij het aangekochte software, hardware die niet in latere versies wordt ondersteund, een te krappe portemonnee...

   EasyBCD deed al zijn best zoals hierboven is beschreven, Windows 7 stond al die tijd broederlijk naast XP zonder problemen. Nu is de tijd gekomen dat Windows 7 voldoende voorzien is van software van derden, zodat ik daarmee best vooruit kan. Maar toch wil ik het oudere systeem met zijn extra software niet zomaar in de prullenmand gooien.

   Daarom heb ik EasyBCD nog eens boven water gehaald in Windows 7 met de bedoeling om dit laatste als eerste opstartoptie in te stellen. Moeilijk? Helemaal niet!

   Kijk even naar wat er vroeger stond:


   Alles wat je nu moet doen is Windows 7 in het rechtervenster selecteren en bovenaan op de knop Up met het pijltje omhoog te klikken. Nog een keer klikken op 'Save settings' en test uit door de computer te herstarten.

   In mijn geval zal bij het aanzetten van de PC nu Windows 7 automatisch worden opgestart na 15 seconden als ik binnen die tijd niet gekozen heb voor XP.

   Nu nog uitvissen hoe ik XP zonder internet kan gebruiken en zonder daarvoor de router monddood te moeten maken.