• XP achterlaten of dual boot met Windows 7?

  25 augustus 2011 23:29 door
  Boot.ini/bcdedit

  Via boot.ini bij XP kon ik duidelijk beide systemen ontdekken, maar bij Windows 7 vind je die niet zomaar. De bootloader zit daar beter verstopt en is nogal riskant om te bewerken, wat bij XP een fluitje van een cent is.

  In Windows 7 bereik je boot.ini niet via de opdracht msconfig, maar heb je (met administrator rechten) het commando bcdedit nodig. Dit opent een Dos-venster waarin je eventueel zelf kan aanpassen. Echter, niet zonder gevaar!  Dit venster beschrijft de alle onderdelen van het opstartgebeuren, enkele ervan kunnen we zelfs ontcijferen:
  identifier of id met daarin
  - De bootmanager: {bootmgr}
  - Het opgestarte OS: {current}
  - Het standaard op te starten besturingssysteem: {default}
  - Windows XP bootloader: {ntldr}
  device: de schijf vanwaar het systeem is opgestart of moet opstarten, dit kan ook een virtuele schijf zijn of een CD/DVD
  path: beschrijft de locatie van de bootloader
  description: de naam die in het bootmenu moet worden meegegeven
  Door in het Dos-venster /? Te tikken, krijg je een reeks opdrachten die je zou kunnen gebruiken, op voorwaarde dat je wéét wat je doet. Zonder enige kennis pas je mogelijk zaken aan die uitdraaien op een niet meer willen opstarten van geen van alle besturingssystemen.
  Verwarrend vooral is de locatie van het OS. Zit je in XP, dan wordt de XP-partitie als C-schijf bekeken, ben je in Windows 7, dan heeft die als thuisadres C:\ en lijkt XP op D:\ te staan.

  Ter vergelijking, boot.ini vanaf de command prompt in XP.  Als je dan bedenkt dat beide systemen een andere bootmanager gebruiken, moet je wel beseffen dat je veel op het spel zet door onbezonnen aan de slag te gaan.

  Reacties 2 Reacties
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   Héél interessant artikel , mooi gepresenteerd en goed uitgelegd, Compuchrisje. Hopelijk lukt alles wel. Ben vooral enthoesiast dat men nog er zelfs nog een échte Dos tussen zou kunnen zetten. Maar in de praktijk vrees ik toch zal dit allemaal wel ietsje avontuurlijker wordt dan het op het eerste gezicht lijkt.
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Met het einde van XP in zicht, zullen er nog steeds mensen zijn die aan hun welbekende OS blijven hangen. Om het even welke reden is een geldige reden, zij het aangekochte software, hardware die niet in latere versies wordt ondersteund, een te krappe portemonnee...

   EasyBCD deed al zijn best zoals hierboven is beschreven, Windows 7 stond al die tijd broederlijk naast XP zonder problemen. Nu is de tijd gekomen dat Windows 7 voldoende voorzien is van software van derden, zodat ik daarmee best vooruit kan. Maar toch wil ik het oudere systeem met zijn extra software niet zomaar in de prullenmand gooien.

   Daarom heb ik EasyBCD nog eens boven water gehaald in Windows 7 met de bedoeling om dit laatste als eerste opstartoptie in te stellen. Moeilijk? Helemaal niet!

   Kijk even naar wat er vroeger stond:


   Alles wat je nu moet doen is Windows 7 in het rechtervenster selecteren en bovenaan op de knop Up met het pijltje omhoog te klikken. Nog een keer klikken op 'Save settings' en test uit door de computer te herstarten.

   In mijn geval zal bij het aanzetten van de PC nu Windows 7 automatisch worden opgestart na 15 seconden als ik binnen die tijd niet gekozen heb voor XP.

   Nu nog uitvissen hoe ik XP zonder internet kan gebruiken en zonder daarvoor de router monddood te moeten maken.