• XP achterlaten of dual boot met Windows 7?

  25 augustus 2011 23:29 door
  Edit Boot Menu

  Voorheen had Windows 7 in de bootkeuze XP een 'Oudere versie van Windows' genoemd, wat ik hier al meteen heb aangepast, door op de knoop 'Edit Boot Menu' te klikken.  In het nieuwe venster zie je de twee (of bij sommigen meer) installaties staan. Selecteer gewoon de installatie die je wil hernoemen en klik op de knop 'Rename' bovenaan. Met de knoppen 'Up' en 'Down' kan je de volgorde van de systemen wijzigen, maar met een vinkje achter één van de installaties kan je de voorkeur geven aan een bepaalde versie.

  Stel je daarbij ook de 'Boot default OS after ... seconds in, dan verkort je meteen ook de standaardtijd van 30 seconden die meestal wordt ingesteld. Beslis je binnen die 15 seconden niks, start je voorkeursysteem op, wil je een andere dan geef je een duwtje op de pijltjestoetsen van je toetsenbord.

  Wil je gewoon niks als opstartmenu dan zet je een vinkje voor 'Skip the boot menu', maar dat is nogal onlogisch als je meerdere systeempartities hebt staan.

  Reacties 2 Reacties
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   Héél interessant artikel , mooi gepresenteerd en goed uitgelegd, Compuchrisje. Hopelijk lukt alles wel. Ben vooral enthoesiast dat men nog er zelfs nog een échte Dos tussen zou kunnen zetten. Maar in de praktijk vrees ik toch zal dit allemaal wel ietsje avontuurlijker wordt dan het op het eerste gezicht lijkt.
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Met het einde van XP in zicht, zullen er nog steeds mensen zijn die aan hun welbekende OS blijven hangen. Om het even welke reden is een geldige reden, zij het aangekochte software, hardware die niet in latere versies wordt ondersteund, een te krappe portemonnee...

   EasyBCD deed al zijn best zoals hierboven is beschreven, Windows 7 stond al die tijd broederlijk naast XP zonder problemen. Nu is de tijd gekomen dat Windows 7 voldoende voorzien is van software van derden, zodat ik daarmee best vooruit kan. Maar toch wil ik het oudere systeem met zijn extra software niet zomaar in de prullenmand gooien.

   Daarom heb ik EasyBCD nog eens boven water gehaald in Windows 7 met de bedoeling om dit laatste als eerste opstartoptie in te stellen. Moeilijk? Helemaal niet!

   Kijk even naar wat er vroeger stond:


   Alles wat je nu moet doen is Windows 7 in het rechtervenster selecteren en bovenaan op de knop Up met het pijltje omhoog te klikken. Nog een keer klikken op 'Save settings' en test uit door de computer te herstarten.

   In mijn geval zal bij het aanzetten van de PC nu Windows 7 automatisch worden opgestart na 15 seconden als ik binnen die tijd niet gekozen heb voor XP.

   Nu nog uitvissen hoe ik XP zonder internet kan gebruiken en zonder daarvoor de router monddood te moeten maken.