• XP achterlaten of dual boot met Windows 7?

  25 augustus 2011 23:29 door
  Add new entry
  We snuffelen even onder de knop 'Add new entry' en vinden daar ook de mogelijkheid om nog meer besturingssystemen in de opties toe te voegen, al of niet vertegenwoordigd op dat ogenblik.
  De bootloader zal automatisch de nodige startbestanden aanmaken. Zelfs voor draagbare en virtuele schijven wordt de opstartlijst netjes voor je aangemaakt.
  Heb je bv enkele versies van Windows 7 of XP, bv de Home en de Pro, geïnstalleerd, dan zal EasyBCD deze voor je opsporen en in het juiste hokje stoppen binnen de boot.ini.
  Hetzelfde geldt voor Linux en Mac.
  De NeoGrub bootloader kan ook verborgen installatie-partities voor je opduikelen.  Een tip voor wie nog erger is dan die koppige XP-gebruikers: onder de tab Windows kan je zelfs nog een MS Dos 6.x ingeburgerd krijgen! Zorg er dan wel voor dat je de juiste schijf- of partitieletter toewijst aan elk systeem. Dit voer je best handmatig in, de optie “Automatically detect correct drive” vink je best uit. Ook Linux en Mac-gebruikers blijven niet in de kou staan.
  NeoGrub is een externe bootloader die ook verborgen schijven of partities kan laten opstarten. Dit heb ik echter niet uitgeprobeerd.

  Het onderdeel Portable/External Media behandeld alles wat kan aangesloten worden aan je computer, zoals bv een externe harde schijf, waarop je een, natuurlijk legaal, besturingssysteem zou hebben geïnstalleerd. Ook een Virtuele schijf kan je mounten en in het keuzemenu laten verschijnen.
  ISO Boot is een zegen voor mensen die geen CD/DVD-drive hebben. Door het mounten van een ISO-Boot wordt deze bij het herstarten van de computer als drive beschouwd .

  Reacties 2 Reacties
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   Héél interessant artikel , mooi gepresenteerd en goed uitgelegd, Compuchrisje. Hopelijk lukt alles wel. Ben vooral enthoesiast dat men nog er zelfs nog een échte Dos tussen zou kunnen zetten. Maar in de praktijk vrees ik toch zal dit allemaal wel ietsje avontuurlijker wordt dan het op het eerste gezicht lijkt.
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Met het einde van XP in zicht, zullen er nog steeds mensen zijn die aan hun welbekende OS blijven hangen. Om het even welke reden is een geldige reden, zij het aangekochte software, hardware die niet in latere versies wordt ondersteund, een te krappe portemonnee...

   EasyBCD deed al zijn best zoals hierboven is beschreven, Windows 7 stond al die tijd broederlijk naast XP zonder problemen. Nu is de tijd gekomen dat Windows 7 voldoende voorzien is van software van derden, zodat ik daarmee best vooruit kan. Maar toch wil ik het oudere systeem met zijn extra software niet zomaar in de prullenmand gooien.

   Daarom heb ik EasyBCD nog eens boven water gehaald in Windows 7 met de bedoeling om dit laatste als eerste opstartoptie in te stellen. Moeilijk? Helemaal niet!

   Kijk even naar wat er vroeger stond:


   Alles wat je nu moet doen is Windows 7 in het rechtervenster selecteren en bovenaan op de knop Up met het pijltje omhoog te klikken. Nog een keer klikken op 'Save settings' en test uit door de computer te herstarten.

   In mijn geval zal bij het aanzetten van de PC nu Windows 7 automatisch worden opgestart na 15 seconden als ik binnen die tijd niet gekozen heb voor XP.

   Nu nog uitvissen hoe ik XP zonder internet kan gebruiken en zonder daarvoor de router monddood te moeten maken.