• SOPA een probleem voor nabije toekomst internet

    17 January 2012 00:07 door
    Het initiatief om auteursrechten te beschermen gaf de entertainment-industrie stof om een wetsvoorstel voor te leggen

    Dit wetsvoorstel werd ontvankelijk verklaard en komt deze maand in behandeling bij de Kamer en de Senaat.
    Omdat de Kamer eerst een paar dagen vakantie wou opnemen, zijn diverse aanhangers van dit voorstel tot bezinning gekomen en hebben een stap terug gezet. Tot zelfs de artiestenvakbond vond het te ver gaan.
    Algemeen geeft SOPA de indruk dat het internet zal gecensureerd worden en dan nog vooral de buitenlandse websites, deze dus buiten Amerikaans grondgebied.

    Ook Obama in het Witte Huis lijkt SOPA te verregaand te vinden, hoewel hij zich hier niet meteen vrij kan uitspreken. Hij laat zich vertegenwoordigen door drie adviseurs die vinden dat piraterij op buitenlandse websites wél een probleem is, maar dat de wet geen negatieve gevolgen mag hebben voor de vrije meningsuiting.
    Bovendien zijn ze ook bezorgd dat deze wet ook zal toegepast worden op Amerikaanse websites. Dit beseffen ook enkele sites, die pardoes offline gingen uit protest, Wikipedia ligt nog in twijfel om hetzelfde te doen.

    Er moet vooral gezorgd worden dat de SOPA niet uitmondt in doodgewone internetcensuur. Daarom wordt de medewerking gevraagd van advertentienetwerken en zoekmachines. Het stomweg blokkeren van websites via dns brengt de betrouwbaarheid van het systeem in gevaar en zou uit het voorstel moeten geschrapt worden. De protect-ip wet wordt er waarschijnlijk ook nog van tussen gegomd.

    Oorspronkelijk zou eender welke website van het internet kunnen gehaald worden, enkel maar door een melding van mogelijk beschermd materiaal. Dit werd later aangevuld met: na uitspraak van een rechtbank. De film- en muziekindustrie schermt met het motto dat ze Amerikaanse jobs willen sparen.
    De Senaat, die moet beslissen over de Protect IP Act, probeert het probleem voor zich uit te schuiven, omdat alles nog dieper moet worden onderzocht.
    Het is duidelijk dat zelfs de Amerikaanse leiders beseffen dat de totale controle over het internet een nogal precair onderwerp is.

    Bron: divers