• [Review] Naruto Shippuden: Clash of Ninja Revolution III

  22 april 2010 19:41 door
  Er zijn al verschillende Naruto games verschenen die hun weg hebben proberen te banen naar het succes, maar helaas geraakten ze niet ver. Geraakt deze game verder dan zijn voorgangers?  Het verhaal
  Naruto is na twee en een half jaar speciale training eindelijk terug gekeerd naar zijn geboortestad Konoha. Naruto en zijn teamgenote Sakura moeten hun voormalige sensei, Kakashi, bewijzen hoeveel ze hebben geleerd in die tijd en hoe sterk ze zijn geworden.

  Gedurende dit gevecht probeert Gaara, de vijfde Kazekage, zijn dorp te beschermen tegen een aanval van Akatsuki, wat eigenlijk bedoelt is om Gaara te ontvoeren voor zijn Kyuubi krachten. Akatsuki weet Gaara te verslaan en dus te ontvoeren. Konoha wordt hierover ingelicht en stuurt team Kakashi er op uit om de ontvoerde Gaara terug te brengen.

  Gameplay
  Van het verhaal gaan we over naar het gameplay aspect, waar ik graag al direct een hint over wil geven. Heb je een Classic Controller of nog een controller van de GameCube, gebruik deze om de game te spelen. Dit speelt stukken makkelijker in vergelijking met de Wii remote en nunchuck. Het is doenbaar om hiermee te spelen, maar het voelt onhandig en oncomfortabel tijdens het spelen. Dat gezegd zijnde gaan we nu beginnen met het bespreken van de gameplay.

  De ontwikkelaar heeft een groot arsenaal aan speelbare characters in de game verwerkt, zowel helden als schurken. Om je een idee te geven, de game bevat maar liefst 40 speelbare personages! Helaas zijn de meeste personages op het begin van de game niet speelbaar en zul je deze dus eerst moeten unlocken door deze te “kopen” in de ingame shop.  Elk personage beschikt over een zwakke en sterke aanval, een flip throw en een Secret Technique. Al deze aanvallen zijn uiteraard verschillend per character. Daarnaast kunnen personages ook aanvallen ontwijken door heen en weer te rollen of door tijdig in de lucht te springen. Om zelf een aanval uit te voeren moet de speler simpelweg een aanvalsknop indrukken en aangeven in welke richting hij wil dat het personage aanvalt. Dit is ook de methode om kunai te gooien, teleport doorheen de arena of achter de vijand, en nog véél meer.

  Gelukkig heeft de ontwikkelaar de game niet zo standaard gehouden en heeft men bij het combat systeem iets nieuws toegevoegd, namelijk een tag systeem. Dit is hetzelfde systeem dat je waarschijnlijk zult kennen vanuit Tekken Tag’s Tournament of uit de Marvel Versus series. Zo kun je met een druk op de knop van teamgenoot wisselen om het tij in een gevecht te doen keren. Weet je deze wisseling goed te timen, kun je een gevecht dat eerst niet goed uitzag nog winnen, health sparen voor je favoriete character voor in noodgevallen of om indrukwekkende combos te maken.

  Als iemand denkt dat de game simpelweg button smashen is om je tegenstander neer te krijgen, zit er behoorlijk naast. Zo spelen goede timing en het voorspellen van je tegenstander zijn volgende zet een belangrijke rol. Druk je één seconde te laat op de ontwijk knop, krijg je een stevige beating van je tegenstander. Druk je één seconde te vroeg op de ontwijk knop, krijg je alsnog deze stevige beating aangezien je tegenstander dan nog de tijd heeft om de baan van zijn aanval te veranderen. Goede timing en het lezen van je tegenstander zijn volgende zet zijn dus vereist.  Naast het vechten tegen de computer heeft de ontwikkelaar er ook voor gekozen om een multiplayer modus in de game te verwerken. Helaas moeten we toegeven dat deze modus ons nogal zwaar op de zenuwen wist te werken. Zo hebben online matches ontzettend veel lag en vertraging op de controller input. Dit zorgt er voor dat het ontwijken van aanvallen praktisch onmogelijk wordt, maar ook het lezen van je tegenstander zijn volgende zet is haast niet doenbaar. In onze ogen had de ontwikkelaar deze modus beter weg gelaten.

  Grafisch en audio
  Op grafisch gebied staat de game wel goed in zijn schoenen, toch voor een Wii game alleszins, ook al hebben we ondertussen beter gezien. De omgevingen en bewegingen van de personages zien er toch realistisch uit en ook zien de personages zelf er redelijk goed uit.

  Ook met de audio zit alles snor. Zo hebben ze de officiële Japanse stemmen in de game weten te verwerken, wat een groot pluspunt is voor de Naruto fans onder ons. Daarnaast zit ook de soundtrack en de achtergrondmuziek goed ineen en weten deze je niet te storen tijdens het spelen. Het enige dat ons dwars zit zijn de Engelstalige stemmen, naar onze mening trekken deze totaal op niks.  Conclusie
  Naruto Shippuden: Clash of Ninja Revolution III is er in geslaagd om meer aan te spreken dan zijn voorgangers en weet ook betere resultaten te behalen. Zo steekt het vechtsysteem goed ineen en heeft de game veel diepte, wat de vorige games niet hadden. De toevoeging van het tag systeem zorgt tevens ook weer voor de nodige uitdaging en variatie tijdens de gevechten. Wel vinden we dat men de multiplayer modus evengoed had kunnen weglaten vanwege de ontzettend grote hoeveelheid lag en vertraging van de gebruikersinput. Kortom: tot nu toe de beste Naruto game op de Wii!

  Gameplay: 8/10
  Grafisch: 7/10
  Geluid: 7/10
  Replay: 7/10

  Totaal: 75,5%  Met dank aan Nintendo voor het bezorgen van een recensie-exemplaar!