• Foxit Reader

    12 September 2012 23:02 door
    Foxit Reader is een kantoortoepassing voor het bekijken en bewerken van PDF-bestanden.

    Meestal hebben we op ons nieuwbakken systeem een Adobe Acrobat Reader staan, die persé mee in de opstartbestanden wil en qua systeembelasting niet zo best presteert. Foxit Reader is origineel een OpenSource-project, maar betalende versies en uitbreidingen zijn nu ook mogelijk.

    Het voordeel van Foxit Reader is, dat het geen grote download vraagt, maar tevens ook erg zuinig omspringt met je systeembronnen. Bovendien zijn er in de steeds nieuwere versies ook meer functies bijgekomen. De freeware Reader kan als volwaardige kantoortoepassing je systeem verblijden.
    Het enige nadeel in ons geval is dat er nog geen Nederlandse vertaling voor het menu beschikbaar is, maar indien je via de voorkeuren de optie ‘Dutch’ aanvinkt, krijg je wel de uitnodiging om eventueel voor een vertaling te zorgen.

    Voordelen heeft het programma genoeg, behalve zijn lichtvoetigheid. Geen splash-scherm bij het opstarten, geen gezoek naar een internetverbinding indien je dat niet wenst. Je kan de interface aanpassen naargelang je een standaard-menu of een menu met tabs wil. Geen reclameboodschappen of insinuaties om naar een betalende versie te upgraden. Converteren naar een gewoon tekstdocument behoort tot de mogelijkheden. Bovendien is Foxit Reader vrij veilig te noemen, vergeleken bij Acrobat Reader, het respecteert je privacy en er is geen spyware ingebakken.
    Laat ons dus even kijken naar deze handige harry.

    Meteen na installatie en opstarten krijg je al de keuze om je voorkeur van weergave te kiezen: tabs of een klassiek menu.



    Je merkt dan ook dat het programma Engelstalig is, en fervente NL-ers die we zijn willen we daar al snel wat aan doen.

    Het keuzemenu dat altijd beschikbaar blijft staat helemaal linksboven. Het uitklappijltje toont ons de mogelijke acties voor het openstaande document. Wij gaan even snuffelen in de ‘Preferences’, om onze voorkeuren aan te duiden.



    Om de software in het Nederlands te zetten, scrollen we naar ‘Languages’. Nederlands staat wel in het lijstje, maar helaas krijgen we dan deze boodschap te zien.



    En als we toestemmen om op internet naar dat bepaalde xml-bestand te zoeken, mogen we ons aanbieden als vertaler om dat te verhelpen.



    Op diezelfde website is er trouwens een ruim aanbod te vinden, waaronder ook een forum (account vereist) en een uitgebreide FAQ en serie handleidingen, ook voor oudere versies. Ook daar valt het op dat de pagina’s, behalve Engels en Duits, enkel in Chinees, Koreaans en Japans te lezen zijn.
    Maar we gaan niet kiften, ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is en wij hebben al muziek genoeg met ons programmaatje.
    Wat verder nog belangrijk kan zijn in die voorkeuren is FR instellen als standaard voor je pdf-bestanden, ook voor eventuele linken die via de browser gaan. Bovendien kan je door het activeren van ‘Allow multiple instances’ zelfs meerdere documenten terzelfdertijd openen.
    De knop ‘Restore File Associations’ zorgt ervoor dat een documenten uit een eerdere versie FR of een andere Reader ook met Foxit kunnen geopend worden. Je ziet in feite weinig gebeuren, behalve als je Verkenner hebt openstaan op een map met dergelijke bestanden. Het gekende icoontje vervangt dan de oudere.



    We gaan niet alle voorkeursinstellingen in beeld brengen, maar onder de kop ‘General’ zitten nog wel wat aardige dingen, zoals een vastgesteld formaat voor afbeeldingen en het printen van een text als een afbeelding. Dit laatste is echter overbodig, want je kan met de printopdracht ook gewoon het document rechtstreeks laten afdrukken. Je kan daar ook de menubar naar believen een ander formaat geven, als je vindt dat die teveel ruimte inneemt. Maar eerlijk gezegd, ik kon weinig verschil opmerken.



    Onder Internet Search kan je de Askbar van je browser uitschakelen, dit is één van de onhebbelijkheidjes van Foxit Reader, maar tijdens de installatie kan je die extra toolbar vooraf al uitvinken.
    JavaScript kan ook worden uitgevoerd, zoals in alle pdf-readers. Met het oog op de huidige problemen met Java, vink je dit toch best nog even uit.
    Trust Manager geeft je de mogelijkheid om in veilige modus je ontvangen pdf-bestanden te bekijken. Dit om te voorkomen dat een script of een toepassing wordt gestart zonder jouw goedkeuring.



    Snuffel gerust verder in het voorkeuren-menu, sommige dingen zijn handig voor de éne, minder voor de andere.
    Nog onder de algemene menu knop kan je de eigenschappen van een geopend document bekijken; zoals bv wie de auteur is, met welk programma het is aangemaakt, het aantal pagina’s, welke fonts er zijn gebruikt en of er een beveiliging is bijgevoegd. Onder de tab Security kan je ook zien welke acties je zelf met het document mag doen.



    We gaan het basismenu even bekijken. De tab Basic is eigenlijk heel duidelijk



    In deze weergave zie je ook nog een kopietje van het Basic menu in verkleinde vorm net boven het leesvenster, inclusief de verwijsknoppen naar een vorige of volgende pagina en de pijltjes om acties ongedaan te maken of te herhalen.
    Sommige magazines geven hun oudere bladen in pdf-vorm uit, deze zijn natuurlijk overdadig gevuld met reclame en kleurrijke afbeeldingen. Wil je het liever soberder en enkel de tekst ervan lezen, dan is de knop ‘Text viewer’ iets voor jou. Je kan ook door het programma scrollen (swipe voor de portables) als het ‘Hand’-tooltje actief is. Je kan tekst selecteren om te kopiëren en elders te plakken, of met een ‘Snapshot’ een afbeelding naar het klembord plaatsen om in je afbeeldingsprogramma te bekijken of te bewerken. Ik heb dit even uitgetest in FastStone Image Viewer en het werkt perfect!

    Voor we de volgende tab gaan onderzoeken nog even wat snelle tips.
    Door in het document met rechtermuisknop te klikken, krijg je een redelijk uitgebreid snelmenu om te navigeren in het document of om de weergave te veranderen.
    Het tabmenu kan met sneltoets F8 verborgen worden, de mini-toolbar blijft in beeld, zodat er weer ietsje meer venster vrijkomt. Bij het wisselen van tab, krijg je wel het volledige menu eronder te zien, dat de mini-toolbar overlapt.
    De tab View geeft je de opties die je ook onder de rechtermuisknop kon vinden en nog een paar aardigheidjes, maar die bewaar ik voor het laatste.
    Je kan je weergave vergroten of verkleinen met de zoom+ of -, maar er is ook de loep, waarbij er een extra venstertje opfloept als je een bepaald deel van het document sterk wil vergroten. De mate van vergroting kan je bijstellen.



    Onder het Edit-menu krijg je de mogelijkheid om video of foto aan het document toe te voegen. Bij een beveiligd document zal dit echter niet lukken om het op te slaan. Hiervoor moet je eerst een selectie maken in een leeg stuk van het document, waarna je de kans krijgt om via de Verkenner het gewenste plaatje of filmstukje te kiezen.



    Ook voor een link kan je, mits het slepen van een rechthoek of andere vorm (polygon link) een URL toevoegen.



    Met de opdracht ‘Attach a file’ kan je een ander bestand toevoegen. Dit wordt dan niet weergegeven in het PDF-bestand maar eens opgeslagen blijven ze lekker samen.
    Op het eerste zicht zie je daar niets van terug, maar je merkt alvast dat de bestandsgrootte is verhoogd. Wil je zien welke bestanden gekoppeld zijn aan het document, dan kijk je even onder de paperclip links in je venster.



    Je begrijpt wel dat dit ook een manier is om malware binnen te krijgen, samen met een pdf-bestand. Je ziet het pas als het geopend is. Door te dubbelklikken op de bijlagen, zouden de afbeeldingen in dit geval zich moeten openen, maar dan heb je buiten de veilige modus van Foxit gerekend. Je krijgt prompt volgend venster te zien.



    In deze linker kolom heb je nog meer functies onder de knop om snel te bladeren in een uitgebreid document.
    ‘Go to specific pages’ ontvouwt de hele inhoud met de hoofdstukken, zodat je meteen naar een bepaald deel in de tekst kan gaan. Het icoontje er net onder geeft een preview van de pagina’s met de nummering.
    Ingevoegde commentaren kan je zonder zoeken vinden onder de blauw-gele stickies. Het laatste icoontje geeft eventueel ook de handtekening van de maker weer.
    Onder de tab ‘Find’ krijg je een uitgebreide zoekfunctie voorgeschoteld, waarbij je met een filter het zoeken kan verfijnen. Handig in heel grote documenten.



    In de freeware versie van Foxit is de tab ‘Forms’ enkel bladvulling, je kan er niets mee aanvangen. In de betalende versie is de functie wel voorhanden.
    De tab ‘Comments’ geeft je weer heel leuk speelgoed. Je kan opmerkingen plaatsen tussen tekst of bij afbeeldingen en hieraan nog een eigen opmaak geven.



    Een andere manier om notities of opmerkingen te plaatsen is de gele stickie.





    Maar ook met de knop Typewriter kan je zonder slepen van kaders of notitievensters tekst invoegen en hierbij de lay-out van het document gebruiken aan de hand van de eigenschappen.
    De tab ‘Drawing’ geeft je nog meer extra speelgoed, met de tool ‘Pencil’ kan je ook zelf wat bijschrijven, maar met de muis ging het niet zo best, zodat ik de tool ‘Rubber’ heb gebruikt om het weg te gommen. Omdat het schrijf- en tekenmateriaal nogal kleverig is, is het een beetje oefenen geblazen. Wil je van het tooltje weg, klik dan op het handje in de mini-werkbalk net boven het werkblad.



    En nu, wat mij het meest hilarische stukje opleverde, is terug te vinden onder de tab View met het titeltje ‘Speech’. Klik daar even op en een zekere Sam (andere keuzes enkel in betaalde versies), zal je op zijn héél speciale manier het hele document voorlezen. Een kei die het kan begrijpen.

    Veel genot van je freeware pdf-reader!

    © 2012 compuchrisje voor Minatica.be
    Reacties 9 Reacties
    1. Baloeke's schermafbeelding
      Baloeke -
      Ik gebruik al zeer lang deze PDF reader. Het handige daarin vind ik dat je PDF files kan bewerken.
    1. berger's schermafbeelding
      berger -
      Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Baloeke Bekijk bericht
      Ik gebruik al zeer lang deze PDF reader. Het handige daarin vind ik dat je PDF files kan bewerken.
      Ik gebruik Foxit ook al zeer lang, maar van PDF te bewerken heb ik nog niet zo veel gezien, behalve dan bvb het invullen van een formulier met beperkte edit mogelijkheden. Misschien is mijn versie te oud, of heb ik slecht gezocht. Welke edit functies kent u nog? Sorry, maar deze vraag is van mijnentwege een vorm van luiheid, het stond misschien allemaal in het uitgebreid dokument.
    1. Phil O'Sophe's schermafbeelding
      Phil O'Sophe -
      Ik vind Foxit PDF reader heel eenvoudig en doelmatig in gebruik.
    1. compuchrisje's schermafbeelding
      compuchrisje -
      @berger: je kan enkel documenten bewerken die geen beveiliging dragen. Je kan dat zien in het basismenu (dat met het pijltje) en daar de eigenschappen van het geopende document te bekijken. Op de tab 'Security' zie je welke acties al of niet zijn toegestaan.
    1. berger's schermafbeelding
      berger -
      Op het dokument dat ik eens geopend heb (na een update van Foxit) is alles "allowed", maar een pdf bewerken is toch meer dan wat ik na een paar minuten vind. Een dokument editeren is bvb tekst wegnemen of bijvoegen, de eigenschappen van een stuk tekst veranderen, een foto wegnemen of bijvoegen, tekst intikken (bvb om een pdf formulier in te vullen, dat zie ik nu ook niet meer staan, vroeger wel), twee of meer pdf samenvoegen, een pdf splitsen in twee of meer stukken, .....
      Misschien word ik nu te gulzig voor een gratis programma, maar Baloeke sprak hierboven van bewerken van pdf's. Daar blijf ik toch een beetje op mijn honger zitten. Maar ik zal eens de user manual doorlopen, waarschijnlijk ontdek ik nog wel wat.
      Als pdf reader is Foxit natuurlijk top, veel kleiner dan Adobe Reader.
    1. Baloeke's schermafbeelding
      Baloeke -
      Om een tekst toe te voegen van bv een invuldocument moet je eens klikken op Comments. Kies daar vervolgens Typewriter aan.
    1. berger's schermafbeelding
      berger -
      Bedankt. Via "comments" heb ik inderdaad een aantal mogelijkheden ontdekt waaronder invullen van tekst.
    1. compuchrisje's schermafbeelding
      compuchrisje -
      Er zou iemand eens de huidige mogelijkheden van Adobe Reader hiernaast moeten leggen. Dan pas kunnen we zeggen of Foxit Reader een meerwaarde heeft voor de werkomgeving.
    1. berger's schermafbeelding
      berger -
      Eigenlijk ben ik Foxit Reader beginnen gebruiken toen ik ongeveer 10 jaar geleden heb ontdekt dat Adobe Reader een programma was met een omvang van 20 Mbytes, en Foxit maar 2 MBytes, en lezen ging goed met allebei. Bovendien kwamen er al vlug mogelijkheden om formulieren in te vullen, en dat was soms wel nuttig. Maar om nu die twee programma's volledig te vergelijken moet je ze wel heel goed kennen, en de user manual van Foxit is al 100 pagina's!