• Wie mag wt weten van je?

  21 september 2013 01:10 door
  Dagelijks worden we geconfronteerd met aanslagen op onze persoonlijke data, kunnen we er wat tegen doen?

  Er wordt nogal vlotjes gezegd: 'Ik heb niets te verbergen', maar is dat wel zo?
  Zelfs al lijkt de info die je meedeelt nogal onschuldig, toch kan dit zich tegen je keren. Trouwens, het helpt weinig als je bij elk internetbezoek je sporen wil wissen, want er blijft altijd wel wat hangen. En alles wat ooit op het WWW is terecht gekomen, blijft ook daar. Dit dank zij het onzichtbare toezicht op alles wat we schrijven of mailen, afspelen, filmen of bekijken.
  Data-mining wordt dit genoemd.
  Elk stukje gegeven van ieder wordt ergens opgeslagen en mogelijk ook opgevolgd. WAT vertellen we, wat DOEN we, MET wie communiceren we? Deze meta-data blijven onuitwisbaar kleven op ons zo geliefde internet.

  Kunnen we er iets tegen doen?
  In feite weinig, maar toch voldoende om ervoor te zorgen dat het te ver gaat. Het internet kan enkel opslaan wat je het zelf vertelt
  Vooral sociale netwerken nodigen je uit om zoveel mogelijk over je los te laten. Soms is dat nodig voor je werk, maar meestal lonkt het 'persoonlijk' stukje heel aantrekkelijk. Bedenk dan dat deze gegevens via je kennissenkring (circles of friends) verder zullen reizen, zonder dat je er controle over hebt.
  Economische klanten, maar ook overheidsbedrijven, spionagenetwerken liggen op de loer, gretig graaiend in alles wat je binnen hun bereik dropt.

  Sociale netwerken zijn voor velen een geliefde bron om te communiceren met personen die anders ver buiten je dagelijks leven zijn, en dt was oorspronkelijk ook de bedoeling van het internet. Bovendien worden ze gratis aangeboden, dus waarom niet?
  Helaas is het tegenwoordig veeleer de bron geworden om schandalen in de openbaarheid te brengen.
  Soms wordt je als persoon zelf getroffen; is je baas erachter gekomen dat je niet ziek was, maar lekker op vakantie aan het strand met een reusachtige cocktail voor je neus en een bloedmooie dame, die niet je vrouw is, naast je.
  Maar recent wordt er wel meer blootgelegd.
  Emsisoft heeft hier even een lijstje opgesteld met opvallende feiten over het misbruik van het internet en de data erin.

  Hoe minimaliseer je de kans om teveel van jezelf achter te laten?
  • Beperk de info die je deelt op sociale media tot het hoogst noodzakelijke. Als je inlogt, vergeet dan nadien ook niet uit te loggen, zodat je andere internet-activiteiten niet via de nog actieve tracking-cookies kunnen gelinkt worden.
  • Lees de gebruiksvoorwaarden aandachtig, vooral de gedeelten die gaan over je priv-data.
  • Gebruik encryptie voor berichten, of nog beter, gebruik anonieme services voor kritieke data en duim dat deze niet worden 'gelezen' dank zij herkenning met patroon-algorithmen.
  • Gevoelige informatie laat je best bewaren op een systeem dat niet is verbonden met het internet.
  • Bezin voor je klikt op een ad, het kan je in slechte papieren drijven.


  Om de volle zekerheid te hebben dat er niets over jou publiek wordt, is gewoon: blijf weg van portaalsites of nog beter: sluit je internet af.

  Helaas is het leven zonder internet nagenoeg ondenkbaar en dus moeten we onszelf beredderen, al of niet met de hulp van anderen.

  Hierbij dus nog wat tips van iemand anders: Tips om je privacy te vrijwaren

  Heb je liever dat je wat extra hulp hierbij krijgt? Dan kan je overwegen om Emsisoft Anti-Malware eens uit te proberen.

  Bron: ZDNet, Emsisoft