• George Orwell was een optimist

    25 August 2015 20:04 door
    Ooit de film 1984 gezien? Daarin beschreef Orwell al in 1949 hoe onze wereld er in dat jaar zou uitzien.

    Maar ondanks alle sceptische meningen, heeft hij nu overschot van gelijk gekregen. Ons bestaan wordt voor ons uitgedokterd, Big Brother is overal in diverse vormen.
    En dan weten we dat het niet alleen gaat om bewakingscamera's. Snowden bewees dat wat onmogelijk was, wel degelijk kon. Zowat alles wordt gemonitord.

    Facebook, Twitter, Instagram? Leuk om vele reacties te zien, maar meteen weten ook velen wat er bij jou gaande is, ook zij die er geen zaken mee hebben.

    Smartphone? Handig ding, maar elk gesprek, elk tekstbericht, elke foto en alles wat data heet, wordt geregistreerd. Denk nu niet dat je jezelf voldoende hebt ingedekt, daarvoor bestaat de technologie om die te omzeilen.

    Een voorbeeld uit het leven gegrepen, het gaat om een recent voorval in eigen omgeving.
    Een zwaargewonde man wordt door een voorbijganger gevonden, een verhakkelde fiets ligt te zieltogen. Hulpdiensten worden verwittigd, maar helaas, het slachtoffer kon niet meer geholpen worden.

    Een tijdje later komt een tractor opgedaagd, het is de zoon van een landbouwer, die daar eerder die dag was gepasseerd. Volgens zijn bewering heeft zijn vader in de achteruitkijkspiegel gezien dat de fietser viel, maar hij reed door, zogenaamd compleet overstuur.
    De politie vindt het hele verhaal wel verdacht, het resultaat van de autopsie wordt afgewacht. Daaruit blijkt dat de fietser pardoes onder één van de wielen van de tractor of aanhangwagen is gesukkeld. Wat je in een achteruitkijkspiegel van een tractor mét kar kan zien is bitter weinig. Vreemd genoeg bevat de tractor waarmee de zoon kwam geen sporen, maar bij verder onderzoek worden die wél gevonden in de tractor bij de boer in de hangar. Ondanks alle aanwijzingen kan men echter nog niets bewijzen, maar dat is buiten de waard (lees technologie) gerekend. Volgens de lokalisatiegegevens van de smartphone van de boer was hij wel degelijk op dàt moment op dié plaats. En na verdere ondervraging blijkt dat de fietser letterlijk werd overreden.

    Andere zaken, zoals de slimme thermostaat, de slimme koelkast, en alles wat ze slim willen noemen, zijn middelen om te weten wàt je juist doet op welk ogenblik van de dag. Op die manier kent de nieuwsgierige snuffelaar je op den duur beter dan je eigen moeder.
    Helaas lijkt het onmogelijk om al dat gesnuffel te ontlopen, daarvoor heb je al een onbewoond eiland nodig. En dan mag je hopen dat Google Streetview daar nog niet is langs geweest.
    Zelfs dàt is niet echt noodzakelijk, want rond onze aarde circuleren meer dan duizend satellieten die elk plaatsje en elke persoon kunnen lokaliseren zo nodig. De GPS in je auto zend een signaal uit, dus ben je 'gevonden'.

    Technologie is daarom nog niet helemaal slecht, alleen wordt het niet enkel gebruikt voor ons comfort.