• Media Creation Tool

    22 May 2016 19:29 door
    Wie nog steeds twijfelt, kan er nog steeds voor zorgen dat Windows 10 beschikbaar blijft voor installatie.


    Nadat ik het toch heb gewaagd om op mijn, alweer niet zo jonge laptop (6 jaar), toch maar de Windows 10 Home Premium te downloaden en te installeren, vond ik het nu tijd om alvast een voorbereiding te doen voor mijn huidige desktop.

    Het gaat hier om een 64-bits systeem met Windows 7 Pro SP1, 4 GB geheugen en een 2,66 GHz-processor.
    De laptop moet het stellen met 2GB, maar doet slechts basistaken, zoals het internet bezoeken en wat schrijf- en rekenwerk. Hij dient trouwens als reserve ingeval de desktop het plots zou begeven, kwestie van geen ontwenningsverschijnselen te krijgen.

    Wie Windows 10 al heeft geïnstalleerd, is met deze tutorial niks meer, maar wie problemen heeft en niet echt meer terug kan of wil, bezoekt best even de website van Menno Schoone, om bepaalde trucjes uit te voeren die je het leven vergemakkelijken.
    Met zijn adviezen in de mouw, is het misschien best mogelijk dat ik ook deze desktop later ga voorzien van een nieuwe Windows.

    De termijn is nog kort, 29 juli is de gratis optie verlopen. Vandaar dat ik een USB-stick wil klaarstomen met de installatiebestanden, met behulp van het Media Creation Tool van Microsoft.
    Een DVD is echter even geschikt.

    De tool is hier te vinden:

    Vanaf het starten tot het eindproduct moet je wel een uurtje uittrekken, het downloaden van Windows 10 installatiebestanden duurt verrassend kort, maar dit kan verschillen naargelang de snelheid van je internetverbinding. Laat het tooltje op je bureaublad belanden, dit werkt sneller.

    Start je MC-Tool door te dubbelklikken op het icoontje en lees de gebruiksvoorwaarden even door. Als je niet akkoord bent, gebeurt er niks, klik dus best maar op de knop 'Akkoord'.



    Windows heeft een paar dingen voor te bereiden



    Hierna krijg je de keuze of je de huidige pc wil upgraden of je een andere computer wil voorzien, kies de tweede optie dus.



    In een volgend scherm zijn keuze-opties qua taal, versie en architectuur. Microsoft raadt aan om de aanbevolen instellingen te gebruiken.



    Zo niet, krijg je dit te zien



    Je kan je installatiebestanden laten wegschrijven naar een DVD, maar met een systeem dat geen schijfstation heeft, ben je beter af met een USB-stick, de keuze die ik hier aanvink.



    Er wordt een medium gezocht en gevonden



    Hier moet voldoende ruimte beschikbaar zijn, met minder dan 3-4 GB kom je nergens.

    Daarna begint het downloaden, wat, zoals ik al zei, best snel ging.



    Er worden nog wat achtergrondwerken uitgevoerd, welke is een raadsel, het is ook het langst durende onderdeel van het project.



    Uiteindelijk krijg je de laatste melding.



    En kan je het proces afronden, de overbodige bestanden worden 'netjes' opgeruimd.



    Je USB-stick is klaar voor een schone installatie op jouw pc, op voorwaarde dat je een geldige licentie hebt op de versie die nu aanwezig is. Hetzelfde geldt als je een andere computer wil voorzien van het besturingssysteem.

    Als je gaat kijken naar je USB-stick zal je zien dat Microsoft deze al een naam heeft gegeven.



    Opmerkingen

    1. Backup: Bij installatie op hetzelfde systeem waarvoor je de USB-stick hebt gemaakt, of eventueel een opstartbare DVD, zorg je er best voor dat je al je data hebt veilig gesteld. Zo mogelijk, maak je een reserve-kopie op een extern medium. Wil je echt op zeker spelen, maak dan gewoon een image van al je partitities/interne harde schijven.
    2. Weet je niet of je systeem geschikt is voor Windows 10? Dan haal je deze tool op bij Microsoft. Bij het uitvoeren van de toepassing wordt je verteld of je computer voldoet aan de eisen en tegelijk zal het melden welke programma's Windows 10 niet (meer) ondersteunt. In mijn geval is dat Acronis True Image 11.
      Wil je die toepassing nu nét niet kwijtraken omdat aankopen van nieuwe software even niet kan, dan kan je de upgrade alsnog annuleren. Let wel! 31 juli 2016 verloopt de termijn waarin je nog gratis kan upgraden.
    3. Soms duiken er problemen op met toepassingen die je legaal hebt bekomen, zoek dan op de website van deze toepassing of er oplossingen worden aangeboden. Anti-virussoftware kan ook al eens moeilijk doen (of Windows 10). Desnoods verwijder je deze tijdelijk om nadien de nieuwste versie te installeren.
    4. Vind je na de upgrade dat je C-partitie vrij vol is geraakt, mag je de map Windows.old verwijderen, maar zorg ervoor dat er geen persoonlijke bestanden mee worden weggegooid. Het beste is nog om de C-partitie zo ruim mogelijk te maken. Ervaar je de nieuwe Windows toch niet zo positief, dan kan je via systeemherstel nog altijd terugkeren naar de vorige versie. Of je kan natuurlijk je back-up image terugzetten. Hiervoor heb je een opstartbare herstelschijf nodig, maar dat zal je back-up toepassing je wel al verteld hebben.
    5. Wil je later dan de eerste maand gebruik toch nog terug naar je vorige toestand, dan verwijder je Windows.old niet, maar herbenoem de map en zet ze veilig op een plek buiten de pc. Zoniet zal Microsoft deze map automatisch buitenwippen na 30 dagen.
      Indien nodig zet je die map terug op je systeem en geef je ze opnieuw de extentie .old, om dan naar je vorige Windows terug te keren.
    6. Wil je nieuwe Windows 10 je product-ID niet aanvaarden? Voer de product-ID van je vorige Windows in. Heb je dat schijfje niet bij de hand of is de sticker op je systeem onleesbaar geworden, dan kan je hiermee nog je productidentificatie opsnorren.
    7. Deze identificatie is maar één keer nodig, ze zit ingebakken in je systeem, ook al ga je pas later dan 31 juli een schone installatie uitvoeren. Eens geactiveerd, blijven deze gegevens behouden.
    8. Wil je Windows 10 gewoon aankopen dan tel je €119 neer voor de Home- en €199 voor de Pro-versie.


    We staan altijd open voor meer tips. Indien gewenst openen we zelfs een topic om de beste tips voor Windows 10 te verzamelen.

    compuchrisje voor Minatica.be