• Speelgoed als spion

  6 maart 2017 21:46 door
  Kinderspeelgoed evolueert, net als alles in de wereld, maar is het wel veilig?

  My Friend Cayla is een pop die met je kind praat, ze is draadloos verbonden met het internet.
  In december vorig jaar haalde Blokker Holding het hebbedingetje uit de handel omdat de privacy-wetgeving werd overtreden.
  Men merkte dat alles wat de kinderen zegden werd doorgestuurd naar een Amerikaanse firma voor spraakherkenning. Maar eerder was al bekend dat de software van Cayla zonder moeite kon gehackt worden. Toch bleef de pop ondertussen nog steeds op de markt, ouders kozen dus zelf voor het 'connected' speelgoed, zonder erbij stil te staan dat ook gesprekken in de omgeving en ook mobiele telefoons werden afgeluisterd.

  Een gelijkaardig voorval is afkomstig van Fisher Price, met een beer die opneemt en bewaart wat het kind zeg, of Talki, een knuffel die boodschappen van ouders of vrienden doorstuurt naar een kind.
  Maar niet alleen speelgoed, zelfs een babyfoon en huishoudapparaten vallen onder de term 'connected' met wifi.

  Wie een lap- of desktop heeft wordt aangemaand om te zorgen voor de eigen beveiliging, maar alle bovenstaande items zijn totaal niet beveiligd. Een grote hack zorgde vorig jaar voor een urenlange storing op internet, hierbij waren babyfoons betrokken en ook 'slimme' toestellen.
  VTech was ook slachtoffer van een DDoS-aanval, waarbij data van goed honderdduizend Nederlandse kinderen werden gestolen.

  Elders wordt melding gemaakt van de diefstal van meer dan twee miljoen geluidsopnamen via kinderspeelgoed.

  Meegaan met je tijd is oké, meegesleurd worden is minder leuk. Let dus op wat je in huis haalt!