• Privacy, ook op het internet

  3 november 2017 01:01 door
  De toekomst, dat apparaten ons leven zullen beheersen, lijkt nu dichter dan ooit

  Mozilla deed in 10 diverse landen enquêtes over de houding van personen tegenover al die 'slimme' apparaten die continu met het internet moeten verbonden zijn: the Internet of Things.
  Bevreemdend was de uitslag, want net diegenen die het meest bekend zijn met internet en zijn aansluitende toepassingen waren ook het meest bang dat hun privacy hieraan ging sneuvelen.
  Toch laat die angst zich niet te weerspiegelen in de aanschaf van dergelijke toestellen. En bij de aankoop stelt men kwaliteit en functionaliteit als grootste troef, pas daarna komt beveiliging en privacy.

  Maar ook op andere manieren kan iemand gevolgd worden. Zo lijken de meest bezochte websites de wetgeving op het ongevraagd droppen van cookies aan hun laars te lappen, onder meer Coolblue, Zalando, H&M.
  En qua beveiliging zijn ook die 'groten' niet altijd een topvoorbeeld. Bij onze noorderburen lekten data van een energiemaatschappij. Verbruik van elektriciteit en gas konden op een eenvoudige manier op naam worden gevonden.
  Idem in Australië, waar de gegevens van 50 000 personen te grabbel lagen.
  Voeg hierbij de aangroei van sensoren in openbare plaatsen, waarbij massaal data worden opgeslorpt, dan is het toch duidelijk dat hierover een sluitende wetgeving moet aangemaakt worden.

  De vraag stelt zich dan ook wie verantwoordelijk moet zijn voor de opgeslagen data en wat er juist mee gaat gebeuren.

  Lees mee met Mozilla.