• [Review] Starcraft II: Wings of Liberty

  13 augustus 2010 00:23 door
  Dit is een review van de game 'Starcraft II: Wings of Liberty'. Starcraft II is een RTS game dat ontwikkeld is door Blizzard Entertainment en gereleased is op 27 juli 2010. De game verkocht meer dan 1 miljoen exemplaren op de dag van de release en bezorgde de game hierdoor de titel "Best-selling game of 2010". Twee dagen na de release verkocht de game nog eens 500.000 exemplaren via 'digital download' (hierbij kan de koper het spel downloaden na betaling).
  Starcraft II: Wings of Liberty  Inleiding
  Starcraft II is de tweede game van de Starcraft franchise (uitbreidingen niet meegerekend). De eerste game genaamd 'Starcraft' is uitgekomen in 1998 en er werden maar liefst 11 miljoen exemplaren van verkocht. Dit maakt Starcraft de 'Best-selling RTS game' allertijde voor de PC. De eerste uitbreiding voor de game verscheen datzelfde jaar en droeg de naam 'Starcraft: Insurrection'. Een paar maanden later was de tweede uitbreiding er al, genaamd 'Starcraft: Retribution'. De laatste uitbreiding 'Starcraft: Brood wars' verscheen in maart 1999 in Europa. Deze laatste uitbreiding was zo een succes in Zuid-Korea dat er zelfs 3 TV zenders live online wedstrijden gingen uitzenden. Dit was een grote stap voor het professioneel gamen (e-sports). Sommige spelers verdienden zelfs 200.000 US dollar op een jaar door wedstrijden, sponsors en contracten met TV zenders.

  Starcraft en de uitbreiding Brood Wars waren ook aanwezig in de Starcraft II: Wings of Liberty Collectors Edition.  Het verhaal
  4 jaar na Starcraft: Brood Wars is de Dominion terug de grootste Terran macht in de Koprulu sector. Voor tot nu toe onbekende redenen heeft Kerrigan de swarm op Char met zich meegenomen en is verdwenen. Nu de Zerg dus verdwenen zijn, hebben de Protoss een eerder passieve rol gekregen in het heelal. Na Brood War heeft Jim Raynor een verzetsgroep opgericht, genaamd "Raynor's Raiders" om de huidige leider van het Dominion rijk, 'Arcturus Mengsk' van zijn troon te stoten.  Op de planeet Mar Sara begint Raynor zijn strijd tegen de Dominion door de bevolking te bevrijden. Na zijn eerste slag maakt hij kennis met een oude bekende, Tychus Findlay, die uitlegt dat hij uit de gevangenis is ontsnapt. (Hij zat in de gevangenis voor een misdaad die hij en Raynor hadden gepleegd.) Tychus legt uit dat hij connecties heeft met een groep wetenschappers, genaamd 'The Moebius Foundation', wie grof geld betalen voor bepaalde artifacts. Raynor gaat in op de deal, omdat hij zo geld kan verdienen voor zijn oorlog tegen de Dominion.

  Na de ontmoeting met Tychus Findlay krijgt Raynor slecht nieuws te horen. De Zerg heeft een grootschalige aanval in gezet op alle Terran planeten!

  Hoe het verhaal verder vordert, zal je zelf moeten zien, dat ga ik niet verklappen

  Starcraft II gaat 2 uitbreidingen krijgen, namelijk: "Heart of the swarm" en "Legacy of the void", welke het verhaal verder gaan uitwerken.  Gameplay

  Singleplayer
  Het spel omvat 3 facties, namelijk: Zerg, Protoss en Terran. Elke factie heeft totaal verschillende eenheden en gebouwen en heeft ook zijn eigen sterktes en zwaktes. In de story mode (campaign) van Starcraft II speel je voornamelijk met Raynor's Raiders (Factie: Terran), een verzetsgroep. Er is ook een kleine mini campaign aanwezig, waarbij je ook met de Protoss kan spelen.

  Tot grote spijt van vele spelers kan je dus niet met de Zerg spelen in de story mode. Al kan daar verandering in komen met de aankomende uitbreiding 'Heart of the Swarm'.

  Net zoals bij de meeste RTS games, moet je bij Starcraft II ook een basis uitbouwen en eenheden produceren waarmee je ten strijde trekt. De game maakt gebruik van een 'blad-steen-schaar' gameplay waarbij elke eenheid zijn sterke en zwakke punten heeft en de spelers dus tactisch moeten kiezen welke combinatie van eenheden ze gaan gebruiken. Bijvoorbeeld: als de vijand je aanvalt met een Colossus (kan enkel grondeenheden aanvallen), kan je best zorgen dat je genoeg air eenheden klaar hebt om de Colossus vanuit de lucht te bestoken.

  Een positief punt aan de game is de aanwezigheid van enorm veel hotkeys. Omdat Starcraft I en nu ook Starcraft II veel gespeeld wordt door pro-gamers hebben de makers zeer veel hotkeys toegevoegd om het spelen te vergemakkelijken. Dit is zeer goed gelukt.  Multiplayer
  De multiplayer van Starcraft II is zoals verwacht zeer uitgebreid (wegens de e-sport). Je kan alleen of met meerdere personen tegen de AI spelen, en geloof me, die is zeer sterk. Of je kan online 'custom games' (niet officiŽle wedstrijden) tegen elkaar spelen. Ofwel de officiŽle 'league matches'. De league matches van Starcraft II zijn dus wedstrijden die je kan spelen (enkel 1v1 en 2v2) waarbij je dan in een ranking wordt opgenomen. Hoe meer je wint, hoe hoger je ranking. Vanaf een bepaalde ranking ga je ook in een bepaalde 'groep' terecht komen met spelers van hetzelfde niveau. Als je dan veel wint, stijgt je ranking weer en kom je misschien op een niveau hoger terecht.

  De facties zijn ook zeer gebalanceerd. Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld Terran altijd wint tegen Protoss vanwege bepaalde tactieken. De makers hebben zeer veel testen gedaan (zeggen ze zelf op de making-off DVD van de collectors edition) om de game te balanceren. Zo zul je zien dat bijvoorbeeld de 'Medic' uit de singleplayer niet in de multiplayer zit. Dat komt omdat de game anders niet meer gebalanceerd zou zijn.  Feedback
  De game scoort gemiddeld 92% (score door gebruikers en magazines) en is dus zeker een 'must-have'.

  Score:

  Audio: 9/10
  Video/Graphics: 19/20
  Gameplay: 19/20
  Replay Value: 8/10
  Totaal: 91.67 %

  Details

  Naam: Starcraft II: Wings of Liberty
  Uitgever: Blizzard Entertainment
  Ontwikkelaar: Blizzard Entertainment
  Componist (soundtrack): Glen Stafford
  Genre: RTS
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Ja
  Collectors Edition: Ja
  Release: 27 juli 2010
  Platforms: PC, Mac OS X
  Must-have: Ja!
  Een aantal minpunten:
  - De story mode bevat enkel een campaign voor de Terran en een minicampaign voor de Protoss. Veel spelers - inclusief mezelf - hadden een iets uitgebreidere campaign verwacht, waarbij we de 3 facties konden spelen.
  - Geen LAN (online tegen elkaar spelen gaat wel. Dus bij een LAN party moet je zorgen dat elke PC aangesloten is op het internet)
  - Battle.net account (gratis) vereist om te kunnen spelen.
  Wat positieve punten:
  + Uitstekende gameplay, verhaal, graphics en soundtrack.
  + Veel achievements en een goede (gebalanceerde) multiplayer.
  + Ondersteuning van veel hotkeys. (Handig voor online league wedstrijden)
  + Zeer sterke AI. Zelfs een 1v1 tegen een Medium AI (Je hebt Very Easy, Easy, Medium, Hard, Very Hard en Insane) kan uitdagend zijn als je een nieuwkomer bent.
  + Nog geen bugs tegengekomen.