Weergegeven resultaten: 1 t/m 1 van 1
  1. #1
    mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
    Geregistreerd
    10 May 2005
    Locatie
    Waasland
    Berichten
    18.835
    Bedankjes
    15.649
    Bedankt
    37.023 keer in 15.345 posts

    Goed Nederlandse versie van artikel van Carmi Levy

    Netbook: zegen of doem?

    Zelfs nu nog lijkt het of het alomgeroemde netbook gekrompen is in de was. Toch kende de verkoop ervan een enorme hausse, na amper twee jaar evolutie en heeft het nu zijn plekje veroverd in de IT-hardware business. Het geeft flinke concurrentie aan de laptop, die midden de jaren 90 in opmars kwam.



    En waarom ook niet? Want ze zijn opvallend goedkoop, makkelijk mee te nemen als bagage en kunnen de meest frekwente toepassingen vlot aan.

    Anderzijds sleept het ook flink wat minder goede punten mee.
    Zo is het power management enkel voldoende om wat documenten op te stellen, je mail te behandelen of wat surfen op het internet. Maar door hun compactheid is het ook overladen met ergonomische onhandigheden. Door het kleine scherm wordt scrollen een belastende verplichting, de mousepad zit op de meest on-economische plaatsen, de batterij-duur is belachelijk laag en haalt soms niet eens de twee uur.

    Wie enkele van deze negatieve punten wil aanpakken; meer geheugen, betere batterij en grotere harde schijf, komt al gauw aan de prijs van een degelijke laptop. Maar dat schijnt de kopers ervan niet af te schrikken.

    Tijdens het eerste kwartaal van 2009 meldt IDC dat het 7 keer zoveel notebooks verkocht kreeg dan in 2008, en voorspelt het dat het aantal tegen eind dit jaar 22 miljoen stuk over de toonbank zal geschoven hebben. En dit binnen een computermarkt die nu een horizontale verkoopcurve krijgt wat betreft gewone computers.
    De koper zoekt gewoon goedkope alternatieven, dus is het mogelijk dat de mini-laptop nog een glorieuze toekomst te wachten staat.



    Maar er zitten ook donkere kantjes aan.
    Intel kan nu zijn grootste angst in de ogen kijken, zij voorzien de mini-monsters (16% van de totale notebook productie) van een Atom processor. Een cijfer van 20% staat eraan te komen. Op sommige Europese markten is de 25% bijna bereikt.
    Hoewel Intel nog mag bogen op een mooi winstcijfer met de Atom reeks, blijft de winstmarge van de quad core toch beduidend hoger. Voor Intel is deze margeverlaging een uitdaging voor de toekomst om toch nog voldoende winst over te houden.

    Net als Intel, heeft ook Microsoft te vrezen op dit voor hen toch nieuw terrein. Want Vista is voor een mini-notebook al een taboe, maar voor de nieuwe generatie Windows 7 al helemaal onbereikbaar terrein. Windows XP is en blijft voorlopig het standaard besturingssysteem voor het notebook en dit moet Microsoft met lede ogen aanzien, vermits het ook de nodige ondersteuning ervoor moet blijven aanbieden.

    Maar voor elk IT-bedrijf is een winstcijfer met driedubbele tekens nog een sprookje, zelfs als in oktober Windows 7 verscheept zal worden.
    Ook Microsoft zal moeten leren leven met prijzen die overeen stemmen met de hardware waarin hun besturingssysteem wordt gedropt, nl de ongeveer 300 € kostende netbooks. Dit zal natuurlijk ook de strategie bepalen voor het besturingssysteem in volwaardige desktops en laptops.

    Hierbij doemt een nieuwe tegenstander op voor Microsoft: het Open Source spook. Google, dat er altijd als de kippen bij is als het over de mobiele markt gaat, hapt gretig naar zijn eigen portie netbook-taart. Maar die hebben ook geen chipset of processor te beschermen.
    Nieuwe versies van Android zijn in de maak voor smartphones en worden voorbereid om ook op netbooks te gebruiken in de loop van dit jaar. Wat betreft stabiliteit en werking gaan hier positieve reacties de ether in.
    Als Android en andere Linux-gebaseerde open source projecten nog aantrekkelijker gaan worden, zouden zowel Microsoft als Intel in een penibele positie kunnen komen.



    Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, er zijn nog flink wat zaken die moeten rechtgezet worden voordat het notebook als volwaardig alternatief van mobiele hardware kan functioneren.

    - Betere verbindingsmogelijkheden: meestal moet het netbook een wi-fi hotspot vinden om verbinding te maken. Hiervoor hebben ze 3G nodig en een abonnement dat goedkoop genoeg is of liefst zelfs gratis, zoals bv al gebeurt in de koppelverkoop van een abonnement voor GSM, waarbij je een mobieltje gratis krijgt. Maar zonder 3G wireless standaard blijft dit nog utopie.

    - Beter batterijvermogen: streven naar een batterijduur van 5-6 uur is de enige manier om in mobiele omstandigheden toch nog op je notebook te kunnen rekenen. Men hoeft dan niet steeds uit te kijken naar een locatie met een stopcontact.

    - Betere interface: wat je ergens op een andere pc kan opstarten, zal het niet altijd doen als je even je netbook over hetzelfde wil raadplegen. Een interface die lijkt op die van de smartphones zou een prima vervanging zijn van de traditionele desktop-look met icoontjes.

    - Ergonomischer ontwerp: door de beperkte ruimte, staan toetsen en muispad elkaar storend in de weg. Daarbij moet je je nog verrot scrollen om de pagina-inhoud te bekijken. RSI is momenteel een gegarandeerde kwaal. Misschien is het touchscreen hier weer een betere optie?

    - Degelijke processor: waarom een minder krachtige processor als er in de toekomst toch zoveel wordt verwacht van de netbooks?

    In elk geval houdt het netbook een grote belofte in. Terwijl het nu enkel omwille van de lage prijs enthousiast wordt aangekocht, zou het in de toekomst ook meer aan de eisen van de gebruikers moeten tegemoetkomen, zodat ze er niet alleen uitzien en werken zoals in de was gekrompen en in de droogkast dolgedraaide machientjes.

    Bron: Betanews.com
    The netbook fraud: Truth, lies, and consequences in the PC market's hottest segment
    Carmi Levy: Wide Angle Zoom Three years after the failure of Origami's "What Am I?" the netbook has come unto its own. Now it needs to start selling itself for real.

    Helpers altijd welkom! Contacteer één van onze admins voor meer info.

  2. De volgende 7 gebruikers bedanken compuchrisje voor deze nuttige post:

    atlantis ( 6 July 2009), Baloeke (16 June 2009), dikkeveertiger (16 October 2009), Haganibbo ( 7 July 2009), kasparh ( 6 July 2009), Obsessed (24 August 2009), PeterN (16 June 2009)

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Soortgelijke discussies

  1. Duits-Nederlandse woordenlijst?
    Door lidy in forum Paint Shop Pro & Animation Shop
    Reacties: 4
    Laatste bericht: 13 November 2008, 18:01
  2. Internet Explorer 7 Nederlandse versie
    Door Tjoolaere in forum Internet
    Reacties: 12
    Laatste bericht: 17 November 2006, 18:13

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •