Weergegeven resultaten: 1 t/m 8 van 8

Discussie: Wat Is .......?

 1. #1
  Beginner   steric's schermafbeelding
  Geregistreerd
  2 augustus 2005
  Berichten
  7
  Bedankjes
  52
  Bedankt
  31 keer in 3 posts

  Wat Is .......?

  Wat is XviD?

  Xvid is een open source video codec project dat gelanceerd werd in 2001 als opvolging van Project Mayo's open source divX codec.

  Origineel was de divX codec niet gelanceerd van niets, maar was het een gehackte versie van Microsofts WMV video codec. Deze versie (beter bekend als divX 3.11 alpha) was de laatste officieele versie van de gekraakte codec, het werd snel zeer populair onder de videofreaks over de hele wereld.
  Achter het succes, begonnen groepen van mensen, waarschijnlijk de hacker achter de divX ;-) codec, met het ontwikkelen van een legale versie van de codec die dan een echte codec zou zijn en niet een hack van een bestaande codec.
  Ze lanceerden een open source project, bijgenaamd "Project Mayo" (also known as OpenDivX) om deze codec te ontwikkelen. Achter een tijdje begon de codec te groeien, de originele ontwikkelaars willden het verder trekken met hun codec en starten een bedrijf genaamd DivXNetworks die begonnen met het ontwikkelen van hun eigen closed source versie, gebasseerd op het werk van Project Mayo. Eerst werd deze codec gelanceerd onder de naam divX 4 ( nu zit men aan divX 5...). Nu, de open source mannen wilden hun werk niet laten vallen die ze in Project Mayo hadden gedaan en ze bleven werken aan de ontwikkeling van de codec en zo werd Xvid geboren. Bijkomen is nog het volgende, Als je goed kijkt zie je een woordspeling in het woord Xvid.

  Zie je het niet? Draai dan eens Xvid om.

  <!-- HTML CODE INHOUD; END --><!-- BODY CONTENT; END -->
  Wat is Divx?

  Het Divx zoals we het nu kennen is een codec, bedoelt om videobestanden die met Divx gecodeerd zijn, af te kunnen spelen. Het bijzondere van Divx is dat het een hoog kwaliteit beeld combineert met een lage bestandsgrootte. Het maakt het daardoor mogelijk dat een complete DVD film, welke al gauw 4 GB is, slechts 700 MB wordt. Het voordeel hiervan is, dat je daardoor een DVD kan kopiëren naar CD, zonder dat de beeldkwaliteit ernstig verloren gaat.


  Divx is gebaseerd op de MPEG-4 compressie methode. Er wordt hier gebruik gemaakt van de zogeheten 'keyframes'. Een film is opgebouwd uit een aantal frames per seconde. Elk frame is 1 beeld. DVD regio 2 geripte films hebben per seconde 25 frames. Om de zoveel seconden is er een keyframe. Vanaf deze frame wordt alleen de informatie die veranderd op het beeld, opgeslagen. Dat betekend dat als er een zwart vlak is, en er een wit poppetje van links naar rechts loopt, alleen de verandering in het beeld van een poppetje opgeslagen wordt.


  En dan nu het technische verhaal:
  Elk DivX beeld is opgebouwd uit vakken van 16x16 pixels. Bij een resolutie van 640x480 zou je daardoor 40x30 vakken krijgen Om ruimte te besparen worden de vakkes die gelijk zijn aan het vorige frame, niet opgeslagen. Dit zorgt voor een hoge compressie omdat wanneer iemand praat voornamelijk alleen de vakjes rond diegene's mond opgeslagen hoeven te worden. Natuurlijk veranderen er ook andere vakken dan behalve die rond om de mond, omdat er altijd veranderingen optreden. Denk aan lichtinval, beweging van de camera, enzovoort.
  Kijk mee naar het bovenstaande plaatje. Frame 5 is gebaseerd op het 1e frame. Over het 1e frame heen, wordt frame 2 geplaatst (frame 2=alle veranderingen ten opzichte van 1), dan wordt frame 3 over frame 2 geplaatst (frame 3=alle veranderingen ten opzichte van 2) en dan frame 4 over 3. Hierna is er weer een volledig beeld, frame 5. Stel je voor dat frame 5, net zoals 2, 3 en 4 zou zijn, en de rest van de film, alleen nog maar uit delta frames (zoals frame 2, 3 en 4) zou bestaan. Dat zou betekenen dat als je bijvoorbeeld in een film een stukje uit het midden wilt zien, je eerst de hele film tot aan dat stuk moet afdraaien! Dit komt omdat hij elke frame eerst over de ander moet heenplaatsen voordat hij een volledig beeld heeft. De eerste Divx varianten werkten op deze manier, maar gelukkig hebben ze daar snel wat op gevonden, namelijk de keyframes (frame 1 en 5). Deze frames geven een volledig beeld weer. Na elke keyframe komen een aantal deltaframes waarna er weer één keyframe volgt. Veel films hebben om de 2 à 3 seconden een keyframes. Dit doen ze zo kort achter elkaar omdat je anders heel moeilijk kan spoelen in een film. Want stel dat je ze om de minuut zou doen, dan zou je om de 59ste seconde te kunnen zien, eerst alle vorige frames geladen moeten hebben!
  Het is natuurlijk logisch dat het voor je computer makkelijker is om iets beeld voor beeld af te spelen, dan per frame rekening te moeten houden met wat wel en wat niet meeveranderd. Daardoor is er voor het afspelen van een Divx bestand veel rekenkracht nodig. Aangezien de processor deze berekeningen uitvoert, is het noodzaak dat je processor snel genoeg is. Als je een 500 Mhz of snellere processor hebt kun je alle Divx films goed afspelen. Sommigen lukt het met mindere snelle processoren, maar vaak begint een film dan zo nu en dan te schokken. Dit komt omdat er dan zoveel beeldveranderingen plaatsvinden (bij bijvoorbeeld een actiescène) dat de processor alle veranderingen niet zo snel niet meer kan berekenen en stukken begint over te slaan.

  Wat is AC3?


  AC3 (eerst bekend onder de naam "Audio Coding 3") is dezer dagen een synoniem voor Dolby Digital. Dolby Digital is een geavanceerde audio compressie techniek die toelaat muziek te coderen in 6 verschillende kanalen (5.1 sound - 5 speakers, 1 subwoofer).


  Dolby Digital (DD) Surround AC-3 werkt in totaal met 6 gescheiden kanalen. Deze kanalen zijn strikt gescheiden, hiermee gaat de techniek een stap verder dan Dolby Surround Pro-Logic (DSPL). De eerste 5 kanalen krijgen de volledige audiobreedte van 20 - 20 000Hz. Bij Pro Logic krijgen de achterste kanelen een heel stuk minder, nl. 120 - 7000hz, dit zijn veel minder hoge en lage tonen. Bij DD zijn de achterkanalen stereo, bij DSPL is dit echter mono. Bij DD is het
  mogelijk om op ieder kanaal een sub-woofer aan te sluiten, dit zorgt voor een nog beter en overweldigend 3D sound effect!  Het zesde kanaal bij DD noemt met het LFE kanaal, dit kanaal zorgt voor de lage tonen waardoor grote film effecten als ontploffingen, botsingen, etc ... een ongelofelijke indruk maken.


  Omdat dit kanaal enkel zware tonen moet kunnen weergeven heeft dit kanaal een beperkte bandbreedte (3 - 120Hz). Dit kanaal noemt men het ".1"-kanaal genoemd. (vb: 5.1, 6.1). Alle 6 kanalen (5.1) worden digitaal verwerkt, maw alle signalen vanaf de mengtafel worden doorgestuurd zonder conversieverlies. (digitaal - analoog of analoog - digitaal). Bij DSPL verloopt alles nog analoog.


  Opmerkelijk is dat het Dolby Digital (AC-3) signaal minder "ruimte" nodig heeft dan één audiokanaal op de bekende CD. Deze uitgekiende aanpak maakt dat de Dolby Digital Surround (AC-3) informatie gemakkelijk opgeslagen kan worden op dragers als de DVD of andere digitale bronnen als LaserDisc, CD en DAT. Dolby Digital (AC-3) wordt sinds 1992 gebruikt voor het coderen van films en Dolby heeft er voor gezorgt dat het systeem als norm is aanvaard. De Dolby Labs hebben wereldwijd een stevige vinger in de pap als het om baanbrekende audio-ontwikkelingen gaat. <!-- HTML CODE INHOUD; END --><!-- BODY CONTENT; END -->
  Wat is MPEG?


  MPEG is eigenlijk een afkorting voor "Moving Pictures Expert Group", dit is een groep audio- en videoprofessionals die de standaards samenstellen. Deze groep werkt onder de ISO (international standardization organization) die digitale videocompressie standaardiseert.

  MPEG wordt al jaren gezien als de standaard voor distributie van audiovisuele media (bvb DVD). Momenteel heeft MPEG-2 op grote schaal MPEG-1 verdrongen, met name door de komst van DVD-drives en goedkope MPEG-2 kaarten. De opvolger, MPEG-4, probeert nu hetzelfde te bereiken met MPEG-2.

  Digitale video en audio stelt uitgevers, omroepen of Internet-servers voor grote problemen. Het gaat gewoon om teveel data. Zelfs op een CD kan slechts 4 tot 5 minuten full PAL video. Internet- of TV-verbindingen slaan dicht bij 25 MBps. Comprimeren en decomprimeren is dan de oplossing. Niet elke MPEG-standaard blijkt echter geschikt voor multimedia. MPEG-1 valt tegen door matige VHS-kwaliteit. MPEG-2 scoort goed bij DVD. Voor uitzendkwaliteit en video-editing is een nieuwe standaard, MPEG-4, nodig.


  Wat is een resolutie?


  Om een mooie weergave op uw beeldscherm te krijgen moet u zich er van overtuigen dat de "resolutie" goed is ingesteld. Wat is "resolutie"? Resolutie is het totale aantal pixels op het beeldscherm. In Windows kunt u de resolutie van het beeldscherm instellen op b.v. 640 x 480 of 1024 x 768. Deze getallen geven het aantal pixels aan horizontaal x verticaal. Bij een resolutie van 640 x 480 is het totale aantal pixels dus 307200. Waarom maakt men dan geen beeldschermen met miljoenen pixels waardoor een sublieme weergave ontstaat? De reden hiervoor is dat uw computer elke pixel moet tekenen en berekenen waar hij op uw beeldscherm moet komen te staan. Dit vergt behoorlijk veel rekenkracht. Dit is tevens de reden dat de prestaties wat achteruit lopen bij hogere resoluties. De maximale verticale verfrissingssnelheid (refreshrate) is in de meeste gevallen bij een resolutie van 1280 x 1024 lager dan bij een resolutie van 640 x 480 terwijl ook het aantal kleuren(combinaties) afneemt. Het vergt gewoon teveel van uw computer.
  Om de resolutie van uw eigen beeldscherm te veranderen of te bekijken klikt u met uw rechtermuisknop op een lege plek op uw bureaublad en kies "eigenschappen". Vervolgens selecteert u het tabblad "instellingen". Vóórdat u de beeldscherm resolutie wijzigt moet u zich er van overtuigen wat uw beeldscherm aan kan. Een te hoge resolutie kan resulteren in geen beeld of een niet leesbaar beeld. Hoewel Windows na een aantal seconden meestal de oude instellingen hersteld, blijft de instelling ook wel eens gehandhaafd of krijgt u de melding "signal out of range". Het kan dan, zeker voor de minder ervaren computeraars, een hele toer worden de instellingen weer te herstellen.  Wat is een pixel?


  Het aantal termen dat gebruikt wordt bij computers is enorm. Één van deze termen is "pixel". Met pixel wordt bedoeld een punt op een beeldscherm. Hoe meer punten/pixels op een beeldscherm hoe beter de afbeelding op het scherm. Computer monitoren en grafische kaarten verschillen in het aantal pixels dat zij kunnen weergeven/bevatten. Het totale aantal pixels op een beeldscherm noemt men "resolutie".

  <!-- HTML CODE INHOUD; END --><!-- BODY CONTENT; END --><!-- HTML CODE INHOUD; END --><!-- BODY CONTENT; END -->
  <!-- HTML CODE INHOUD; END --><!-- BODY CONTENT; END -->


 2. De volgende 26 gebruikers bedanken steric voor deze nuttige post:

  appelsap (31 maart 2006), Breskuz (19 april 2009), Clioke16V ( 7 december 2005), dj-sille ( 7 december 2005), eventure (10 december 2005), fanjo ( 7 december 2005), gkj ( 7 december 2005), hitch ( 7 december 2005), Kennethje ( 2 maart 2007), klaaske ( 7 december 2005), martijnc (10 december 2005), mentalmayhem (31 juli 2006), nielsvandesype (31 december 2005), Nikolas ( 9 december 2006), nojs (12 december 2005), pimm ( 7 december 2005), PorkyFrost ( 7 december 2005), restic ( 8 december 2005), ronayke (10 december 2005), tommyolf ( 7 december 2005), trapezium (10 december 2005), welsey1983 (11 januari 2008), whoopie (10 december 2005), woepi ( 7 december 2005), Yahoonick (11 oktober 2011), yanish1005 ( 8 oktober 2009)

 3. #2
  Beginner  
  Geregistreerd
  1 november 2005
  Berichten
  2
  Bedankjes
  31
  Bedankt
  0 keer in 0 posts

  Re: Wat Is .......?

  bedankt voor de info
  het zal wel eens van pas komen

 4. #3
  Up-to-date  
  Geregistreerd
  30 mei 2005
  Locatie
  mozambiek
  Berichten
  18
  Bedankjes
  1
  Bedankt
  0 keer in 0 posts

  Re: Wat Is .......?

  Good to know !!!

 5. #4
  Beginner   boelaert's schermafbeelding
  Geregistreerd
  21 oktober 2005
  Berichten
  6
  Bedankjes
  5
  Bedankt
  1 keer in 1 post

  Re: Wat Is .......?

  alvast bedankt je weet nooit waar het goed voor is

 6. #5
  Up-to-date  
  Geregistreerd
  15 mei 2005
  Berichten
  67
  Bedankjes
  11
  Bedankt
  2 keer in 2 posts

  Re: Wat Is .......?

  Mooi gedaan

 7. #6
  Beginner  
  Geregistreerd
  3 juli 2005
  Berichten
  4
  Bedankjes
  0
  Bedankt
  0 keer in 0 posts

  Re: Wat Is .......?

  Goed om weten

 8. #7
  PC-Freak   Sille's schermafbeelding
  Geregistreerd
  11 mei 2005
  Locatie
  mechelen
  Berichten
  1.788
  Bedankjes
  388
  Bedankt
  311 keer in 217 posts

  Re: Wat Is .......?

  weeral wat toffe info meer ze bedankt steric

 9. #8
  Gevorderd   appelsap's schermafbeelding
  Geregistreerd
  4 januari 2006
  Locatie
  who wants to now?
  Berichten
  219
  Bedankjes
  252
  Bedankt
  105 keer in 44 posts

  Re: Wat Is .......?

  Thanks voor de info, Steric

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •