Weergegeven resultaten: 1 t/m 4 van 4
 1. #1
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  17.981
  Bedankjes
  15.143
  Bedankt
  36.296 keer in 14.777 posts

  Powerpoint 2000 - 03 - Animaties

  Lessenreeks Powerpoint: deel 3

  Volgens mij zitten jullie te springen om in jullie tot hiertoe zelfgemaakte powerpoint beweging en klank te brengen. Achtergronden, afbeeldingen, teksten, lijnen en auto-vormen zijn wel leuk om naar te kijken, maar er moet wat schwung inzitten ook.

  Als jullie de eerste lesjes hebben mee gevolgd, zouden jullie nu een ppt hebben staan met 5 of 10 dia’s, naargelang je beide lesjes al of niet hebt samengevoegd.
  Open je bestand van de tweede les; die waar afbeeldingen, lijnen en tekst samen staan. Kies een dia uit met zo een combinatie, eender welke.  In mijn voorbeeld heb ik enkele oersaaie dingen bijeen gezet, die jullie vast niks interesseren, maar ’t gaat om de manier van werken.
  Selecteer 1 element op je dia en klik met rechtermuisknop om het snelmenu te openen. Je kiest dan voor Aangepaste animatie. Nu krijg je een nieuw venster, waar je het komende kwartiertje wel even bezig zal zijn.  Linksboven zie je al de onderdelen die deel uitmaken van die éne dia. Zoek maar eens uit door elk onderdeel aan te duiden, welk stukje ermee wordt bedoeld (nog geen vinkjes, enkel aanwijzer erop zetten!). Bij mij is dat dus het hartje dat ik op de monitor heb geplaatst.
  Rechts kan je dan ook meteen zien wàt je geselecteerd hebt.
  Waarom niet meteen overal vinkjes zetten? Omdat je nog niet weet waar en of je een animatie wil gebruiken.

  De 4 tabbladen eronder gaan je helpen om een keuze te maken bij de animatie. Het tabblad Effecten zie je open staan. Eronder zijn de keuzevakjes, open te klappen door op het pijltje rechts ervan te drukken.
  Links zie je alle mogelijkheden, rechts kan je de richting van bepaalde effecten uitkiezen.
  Wil je zien hoe je effect zal verschijnen, dan klik je rechts op de knop Voorbeeld. Klik nog niet meteen op OK want dan sluit het dialoogvenster zich. Je zal nu ook zien dat er een vinkje staat voor het item dat je net hebt ‘geanimeerd’.
  Doe de instellingen voor elk onderdeel dat je op een speciale manier wil laten verschijnen in je voorstelling. Klik telkens op voorbeeld om te controleren of het wel naar je zin is.

  Je zal merken dat vanaf het moment je een tekstvak selecteert er rechts in het tabblad ook wat oplicht in het voorbeeldvak:  Uitleg is niet nodig denk ik, wat ik wel even wil vermelden is: als je een lange tekst hebt en je kiest voor “per letter”, dan kan deze animatie wel héél langdradig worden. Let dus hierbij een beetje op.

  Heb je aparte lijnstukken gebruikt om een afbeelding te omkaderen, moet je elk lijnstuk ook apart animeren. ‘k Heb dit hier even gedaan met de monitor. Niet kijken naar de esthetische waarde, die is zero.
  Maar in je animatiescherm kan je dus elke lijn zo na de andere laten volgen, mét de juiste instelling voor de richting (vandaar de pijlen). Je begint met het eerste dat je wil laten opkomen en stel de tijd in op bv 1 seconde. De tweede en volgende pijlen geef je géén tijd! Zo komen ze vlot na elkaar tevoorschijn. Misschien een beetje simpel uitgelegd, maar probeer maar, het valt best mee. Wat na de lijnen komt, geef je een tijd zoals andere objecten, bv opnieuw 1 seconde (dit komt iets later in dit lesje aan bod).  Heb je alles een eigen stukje animatie gegeven? Dan mag je eens op OK klikken en met F5 kijken hoe het op je volledig scherm wordt weergegeven. Onthou of noteer dingen die je liever anders hebt en herhaal de bewerkingen tot het helemaal naar je zin is.

  Nu je eerst zo statische dia in beweging is gekomen, gooien we er ook wat geluid tegen aan.
  Nog steeds moeten we naar datzelfde schermpje Aangepaste animatie – Effecten.  Klik op een aangevinkt item linksboven en daarna het tweede keuzevakje (of
  beter het derde) links.
  Zoals je ziet, is geluid voor Powerpoint vooral met de extensie *.WAV. Er zijn een reeks geluiden standaard in je Office meegekomen, maar je kan er net zo goed ergens van het net halen of zelfs met je geluidsrecorder iets inspreken, zingen, timmeren, kwaken. Zolang het maar op je harde schijf staat, want geluiden moeten toegevoegd worden aan je presentatie en moeten “gevonden” kunnen worden. Je hoeft niet meteen bij elke animatie een geluid toekennen, er zijn nog méér dia’s die je kan bewerken. Bovendien moet je vermijden dat de éne dia een hele minuut nodig heeft om alles weer te geven, terwijl een andere door het scherm flitst omdat er niets is ingesteld.

  Klaar met lawaai maken?
  Oké nu gaan we er tijden op plakken. Kies nu het tabblad Volgorde en tijdsinstelling.  Je ziet nu alle items die aangevinkt en dus geanimeerd zijn, de geluidsinstellingen niet, omdat deze “vastgemaakt” zijn aan een animatie (gebeurtenis). Je ziet rechts onder Animatie starten ook dat er al aangeduid is Bij muisklik en dàt moet nu nét niet. Je kan je kijker toch geen muisarm bezorgen door je presentatie te bewonderen omdat ie continu moet klikken!
  Ook dit moet je per onderdeel terug selecteren, dus hier bij figuurframe 1 -> automatisch; hart 4 -> automatisch, enz. Kijk dan eerst of de volgorde van je gebeurtenissen wel juist staat. Een geselecteerde gebeurtenis kan je naar boven of naar onder verplaatsen met de pijltjesknoppen bij Verplaatsen. Staat alles in de juiste volgorde, vul je rechts onder Automatisch de tijd aan waarop de animatie moet gebeuren, bv 1 seconde na vorige gebeurtenis. Heb je 12 onderdelen betekent dat dus dat deze dia al minstens 12 seconden in je beeld zal staan! Dit is van belang voor een latere les.

  Klik nog even op F5 om het resultaat van je werk te bewonderen. Levendige boel nu, nietwaar?
  Je mag gerust nog wat verder prutsen op de andere dia’s in je werkje, laat je verbeelding maar de vrije loop.

  Vergeet nadien niet je werk terug op te slaan, je mag nog altijd de naam van je eerste bestand behouden, dit is maar een oefenwerkje, jullie “kladboek”.

  Vermits niet iedereen de laatste nieuwe versie van Office kan hebben, gaan we het ook mensvriendelijk opslaan, wat we noemen compatibiliteit met vorige versies.
  Nu kan iedereen je presentatie bekijken, zelfs al werkt die met een oudere office.  ‘k Hoop dat jullie er volgende keer weer bij zullen zijn. Upload jullie werkjes met www.yousendit.com of http://nl.swoopshare.com/ en plaats de link op het forum onder het topic Uitwerking lessen powerpoint, zodat we ze met zijn allen kunnen bewonderen, bekritiseren, uitlachen,… alhoewel, dat laatste liever niet.

  Veel plezier ermee!

  © Compuchrisje

 2. De volgende 6 gebruikers bedanken compuchrisje voor deze nuttige post:

  Adnilleke ( 3 april 2007), ericvdd ( 4 januari 2007), muun (17 maart 2008), nonkelpissous ( 2 april 2007), papypc (13 januari 2007), Phil O'Sophe ( 2 januari 2007)

 3. #2
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  17.981
  Bedankjes
  15.143
  Bedankt
  36.296 keer in 14.777 posts

  [Uitwerking les 03] Animaties

  Hier kunnen uitwerkingen van de derde les worden geplaatst.

  Succes!
  CC

  Medewerkers gevraagd voor IT-nieuws, Windows all, Besturingssystemen!!! Ben je gemotiveerd? Contacteer dan één van de admin's

 4. De volgende gebruiker bedankt compuchrisje voor deze nuttige post:

  Nostradamus ( 4 februari 2007)

 5. #3
  Gevorderd   lindavancolen's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Ruiselede
  Berichten
  157
  Bedankjes
  147
  Bedankt
  177 keer in 118 posts
  LES3

  Ook via mailtje gehad, word-doc, met enkel tekst op. Vond da toch een beetje zielig, dus daarmee :-)
  Juist nog op tijd voort nieuwe jaar, met mijn beste wensen aan iedereen

 6. #4
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  17.981
  Bedankjes
  15.143
  Bedankt
  36.296 keer in 14.777 posts
  In drie kreeg ik de hik toen la Esterella begon te jodelen, volgens mij ben je uit de vlonders haha.
  'k Vind trouwens dat mijn leerlingen het hier beter doen dan de lerares

  Medewerkers gevraagd voor IT-nieuws, Windows all, Besturingssystemen!!! Ben je gemotiveerd? Contacteer dan één van de admin's

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Soortgelijke discussies

 1. animaties PowerPoint
  Door Corine in forum Office
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 19 oktober 2010, 22:07
 2. Powerpoint 2007 - 12 - Animaties 2
  Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 14 juli 2009, 22:54
 3. Powerpoint 2007 - 11 - Animaties
  Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 10 juni 2009, 23:44
 4. Powerpoint 2000 - 02 - Gebruiken van werkbalken
  Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
  Reacties: 15
  Laatste bericht: 4 december 2008, 14:49
 5. Powerpoint 2000 - 01 - Starten met powerpoint
  Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
  Reacties: 26
  Laatste bericht: 1 januari 2007, 12:52

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •