Weergegeven resultaten: 1 t/m 1 van 1
  1. #1
    mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
    Geregistreerd
    10 May 2005
    Locatie
    Waasland
    Berichten
    18.822
    Bedankjes
    15.634
    Bedankt
    36.995 keer in 15.331 posts

    Powerpoint 2000 - 07 - Interactieve Powerpoint

    In feite kunnen jullie jezelf nu al bij de doorgewinterde powerpointers rekenen. Jullie hebben nu bijna alle menu-mogelijkheden uitgeprobeerd en met succes toegepast. Maar wie beweert: “Ik ken er alles van”, zit toch fout. Office is op zich zo’n uitgebreid pakket dat een gebruiker, hoéveel hij ook weet, toch maar met zo’n 20% kennis zit van wat het pakket reëel inhoudt. Het aantal boekwerken hierover is dus oneindig te noemen. Het aantal tips, vaak toevallige vondsten van gebruikers, is nog eens zo oneindig.

    Dus, toch eerst nog een paar tips:

    • Heb je dia’s waar je héél veel informatie bij elkaar wil houden, kan het scherm voor de kijker(s) wel wat overladen worden. Je kan het overzicht behouden door een klein ingreepje, namelijk de dia opsplitsen en laten uitvouwen. Selecteer het deel dat later in beeld moet komen en ga links in je overzichtspagina staan. Klik met rechtermuisknop op de dia en kies voor Selectie uitvouwen.
    • Dia’s verbergen kan je ook als je het beeld in Diasorteerder zet, bv als je een presentatie voor méér bedrijven maakt, maar met een verschillende aanspreking. Pietje hoeft niet te zien dat Jantje dezelfde aanbiedingen krijgt.
      Klik in Diasorteerder op de betreffende dia met re-muisknop en kies: Dia verbergen. Zo hoef je je presentatie niet steeds te wijzigen.
    • Hyperlinks toevoegen is al even makkelijk: selecteer de figuur of het stukje tekst dat de kijker moet doorverwijzen naar een URL op het internet. Je kan op twee manieren een hyperlink aan een onderwerp koppelen. Ofwel via het menu InvoegenHyperlink, ofwel gewoon via rechtermuisklik op het geselecteerde onderdeel.



      In het volgende scherm krijg je al een paar opties met URL’s; staat de juiste er niet bij, moet je het bovenaan zelf invullen. Begin altijd met http://
      Klik op OK en ’t is… OK.
      Test nadien in je F5 modus of de link het wel doet.

    • Terwijl ik in het prille begin het onderwerp Sjablonen opzij schoof, wil ik het nu even toch naar voor brengen. Sommige onderdelen van sjablonen kunnen héél handig zijn. Vooral studenten en ook bedrijven gebruiken bepaalde delen nogal gewillig; bv. organigram of grafieken.
      In een deel van de opmaaksjablonen is dat ingesloten, maar wil je apart een organigram of grafiek toevoegen, kan je dat vanaf het menu InvoegenOrganigram of Grafiek of eventueel ook een tabel. Hoe dié te bewerken? Vermits ik er zelf geen ervaring mee heb, verwijs ik naar méér geschikte literatuur hierover.
      Denk er wel aan dat, als je een sjabloon gebruikt, het op elke dia wordt toegepast in je reeksje!
    • Behalve muziek, avi of andere multi-mediageluiden kan je ook flashbestanden invoegen. Toch vanaf Office 2000. Hiervoor moet je nog wel één en ander aanpassen. Ga in het menu Beeld - Werkbalken -Werkset Besturingselementen. Neem het laatste icoontje met het hamertje en de sleutel en zoek in het lijstje naar Shockwave Flash Object.


      Kan je het niet vinden in je lijst, dan is het nog niet geïnstalleerd, je kan
      het dan hier downloaden.
      Je hebt SF Object geselecteerd? Klik nu met rechtermuisknop in je werkscherm en sleep er een rechthoekje in.


      Nu heb je een envelopje staan. Klik rechts op Eigenschappen.Zoek het item Movie en in het rechtervakje vul je het volledige path in naar het swf-bestand. Achter playing moet de eigenschap op True staan. Sluit nu dit venstertje en test uit of het werkt met F5. Met Office 2000is er spijtig genoeg de kans dat het niét werkt (zoals bij mij trouwens).


    Let’s go interactive!!
    Zover weer wat tips betreft. Nu een volgend kort lesje, over Interactieve Powerpoints. En met interactief wordt dit ook bedoeld, je laat je “publiek” meewerken, hoewel ze enkel kunnen beschikken over wat jij ze presenteert.



    In het menu Diavoorstelling vind je het item Actieknoppen. Dit zijn ook weer “sjabloontjes” waar je achteraf méér mee kan doen, maar het begin is er. Bij de ballonpop-up die je krijgt als je met de muiswijzer erboven staat, zie je meteen welk commando hier achter verstopt zit.
    In feite werk je dan met een stukje programmatuur, het kan een link zijn naar een andere dia, of er wordt een macro uitgevoerd, een geluid wordt afgespeeld, naargelang je ook hebt ingesteld of er wel degelijk moet geklikt of enkel gewezen worden.

    In de volgende afbeelding kunnen jullie zien dat ik het huisje heb geselecteerd, je maakt je knop zo groot als je zelf wenst. Omdat dit “geprefabriceerde” knoppen zijn komt de actie die erbij hoort automatisch in je venster Actie-instellingen.



    In het eerste invulvenster kan je kiezen naar welke plaats in je powerpoint die link moet verwijzen. Dit kan je ofwel instellen in het tabblad “bij muisklik” of in “bij aanwijzen”. Probeer niet teveel te rommelen, ofwel het éne ofwel het andere, tenminste toch voor één knop. Eventueel kan je tegelijk nog een geluidje laten afspelen… nog een ideetje misschien?
    Kijk maar eens even in het begin van dit lesje en test zelf uit. Het woord “hier” heeft bij mij een link gekregen naar het forum.
    Dat ging via hetzelfde venster Actie-instellingen.Je kan dat dus ook toepassen op éénder welk ingevoegd element in je powerpoint, dus ook een afbeelding of een object.



    Hier kan je bv zien dat ik een autovorm heb geselecteerd en er een geluid aan heb vastgemaakt, ook zal de vorm even oplichten als je er op klikt. Totaal geen hyperlink nodig hierbij. Maar je kan er wél één maken naar een website over hartproblemen of naar een ander onderdeel van Office of een ander programma om te openen. Bij dat laatste moet je wel je eigen computertje meehebben of de verwijzing klopt niet!
    Voor een geluids- of videofragment kies je de actieknop Film, verwijs je naar een stukje op je harde schijf, zorg er dan voor dat de kopie in dezelfde map komt als je andere toegevoegde bestanden die bij je powerpoint horen. Zolang de powerpoint in een eigen map staat hoeft er niet gezocht te worden naar de nodige bestanden.

    Interactieve powerpoints zie je vaak bij beurzen, waar de mensen dan op eventuele voorstellen kunnen klikken. Dàt soort bestanden die tegelijk doorlopend en interactief zijn, zijn ook heel geheugenintensief, dus geloof niet altijd wat die computers je wijsmaken. Hij zou wel es overwerkt kunnen wezen!
    Nu je weet waar je actieknoppen voor gebruikt kunnen worden, gaan we een navigatiebalk maken. Dit is gewoon… een autovorm ! De grootte is voorlopig van geen belang, maar kies in elk geval al een mooi kleurtje uit.
    Nu ga je in het menu Diavoorstelling – Actieknoppen; je ziet boven die icoontjes een lichte balk, die van kleur verandert als je erover gaat. Op dàt moment kan je die knoppenbalk even open op je werkscherm slepen, zodat je niet telkens hoeft te klikken bij het uitkiezen van een actieknop.



    Met alweer een autovorm (rechthoek) heb ik een eigen navigatiebalk gemaakt. Daarna de knoppen Home (met een link naar het forum); naar het begin van de voorstelling; vorige dia; volgende dia; einde voorstelling. Hoe je dat zo krijgt? Dit is nog een tamelijk grote afbeelding maar met het uitvergroten van je venster tot 200 of zelfs 400% kan je de knopjes minuscuul maken zodat de navigatiebalk geen storend element wordt in je scherm. Je kan zelfs elk onderdeel opmaken zoals elk object of elke vorm.
    En dit kan ook!



    Met méér autovormen krijg je een scherm met een stel basisvormen die van de office CD meegekomen zijn. Méér basisvormen moet je verder op de CD zoeken of gewoon van het net halen.
    Zoiets als dit voorbeeld zou je kunnen gebruiken als toeristisch kaartje, waar je achter elke actieknop een dia met info laat zien over een bepaald deel van je dorp!

    En dat is nu de opdracht bij dit lesje. Zoek iets in de combinatie met objecten of vormen, waarbij je verwijst naar dia’s in je powerpoint, ook een hyperlink hoort erbij en deze keer niet naar het forum, maar naar een website die je graag bezoekt (behalve illegale downloadsites natuurlijk!). Upload je presentatie via www.yousendit.com en plaats de link ernaar in het forum onder Uitwerking lessen powerpoint.

    Succes!
    © Compuchrisje

    Helpers altijd welkom! Contacteer één van onze admins voor meer info.

  2. De volgende 5 gebruikers bedanken compuchrisje voor deze nuttige post:

    Adnilleke (17 May 2009), Nostradamus (12 April 2007), PeterN (13 April 2007), Phil O'Sophe ( 6 June 2008), woepi (12 April 2007)

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Soortgelijke discussies

  1. Powerpoint 2000 - 02 - Gebruiken van werkbalken
    Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
    Reacties: 15
    Laatste bericht: 4 December 2008, 15:49
  2. Powerpoint 2000 - 05 - Multimediabestanden gebruiken
    Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
    Reacties: 0
    Laatste bericht: 14 March 2007, 01:08
  3. Powerpoint 2000 - 03 - Animaties
    Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
    Reacties: 3
    Laatste bericht: 4 February 2007, 02:14
  4. Powerpoint 2000 - 01 - Starten met powerpoint
    Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
    Reacties: 26
    Laatste bericht: 1 January 2007, 13:52

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •