Weergegeven resultaten: 1 t/m 1 van 1
 1. #1
  Erelid  
  Geregistreerd
  3 mei 2005
  Berichten
  6.753
  Bedankjes
  1.658
  Bedankt
  8.405 keer in 3.300 posts

  Pijltje Update: Windows Home Server

  De Home Server is het nieuwste nieuwsje voor computerfabrikanten, MS speelt direct in op de markt en lanceert de Windows Home Server.

  Een thuisnetwerk is al jaren ingeburgerd om alle PC's onder 1 dak te voorzien van een internetverbinding, om bestanden eenvoudig te delen en om koppelingen te maken naar een mediareceiver of een Xbox 360 om video's en foto's te bekijken via het netwerk. Groot nadeel: de computers moeten altijd aanstaan (energieverbruik), en er zijn vrij veel configuratieproblemen. Om nog niet te spreken over het 'familielid' die het plots in zijn/haar krollen krijgt een PC te herstarten, terwijl die bezig is een zware download binnen te halen.

  Meteen komen dan ook de voordelen van een server naar de voorgrond. En daarmee hebben sommigen onder ons dan ook al eens geëxperimenteerd; met Linux of een serverversie van windows of een of andere oude PC als server...
  Nu willen de fabrikanten ons hier ook op onze wenken bedienen en komen stilaan met allerlei producten op de markt, oa. NAS-apparaten.

  Microsoft is op die markt gesprongen met de Windows Home Server. Het is een soort afstammeling van de Windows Server 2003, meerbepaald een beperkte uitvoering ervan... waar dingen die niet absoluut noodzakelijk zijn werden weggelaten, en andere dingen werden toegevoegd. Zo heeft het oa geen actieve directory en is het maximum aantal gelijktijdige gebruikers 'beperkt' tot 10. Een voorbeeld van een toegevoegd item: een uitgebreide en geavanceerde back-up mogelijkheid.
  Om de naam Home Server te dragen moet je geen zwaar systeem hebben. 512Mb is voldoende alsook een 1Ghz processor. Wat is dan wél belangrijk? Een netwerkaansluiting natuurlijk én véél schrijfruimte. Microsoft zelf legt de lat héél laag, minimum 80Gb, waarvan er al 20Gb wordt opgeslorpt door het OS zelf. Let op! Windows Home server is een volwaardig besturingssysteem en komt als OEM-product op de markt. Dit wil zeggen dat elke fabrikant zijn eigen versie zal brengen. de ingebouwde backup- en connectorsoftware zal enkel werken met computers voorzien van Windows Vista of XP SP2. Géén ondersteuning voor 64bit-versies.

  Het grote verschil met bv NAS-apparaten is dat MS ipv hoge functionaliteit te bieden zich meer toegespitst heeft op gebruiksvriendelijkheid. Ze zien dit als beveiliging van je PC met een eenvoudige toegang tot je bestanden. Wat de beveiliging betreft, worden alle PC's die aan een Windows Server hangen, minstens 1 maal per dag gebackupt en worden meerdere versies van 1 bestand opgeslagen. Wis of overschrijf je per ongeluk een bestand en zie je dat pas 's anderendaags, kan je nog altijd aan één van de oudere versies op de server. Crasht er één van je PC's dan kan je hem adhv een speciale recovery CD in 1 keer herstellen!
  Alle plaats op de HDD, buiten die voor het OS, kan gedeeld worden binnen het netwerk en wel op een zeer speciale manier, met de Drive-Extender-Technologie. Alle schijven worden worden gecombineerd tot 1 grote databron waarin alle gedeelde folders staan. Wordt deze ruimte te klein, is deze met een paar eenvoudige klikken uit te breiden...Wil je nu bv. een HDD verwijderen..ook geen probleem, zeggen welke en alles wat erop staat wordt automatisch overgezet naar een andere schijf.
  Om het allemaal nog veiliger te maken kan je nog werken met schaduwkopieën. Deze worden ook op een andere schijf gezet.
  Veiligheid gaat nog een stapje verder. Zou je om één of andere reden Windows Home Server niet meer geboot krijgen, kan je het eenvoudigweg herinstalleren zonder dat het effect heeft op je gedeelde bestanden. Daarom ook dat het altijd in een eigen partitie dient geïnstalleerd te worden. WHS is voorzien van een aantal op voorhand geconfigureerde folders voor muziek, foto's, video's en software. Via de Home ServerConsole kan je zeer eenvoudig de toegang tot deze folders bepalen.
  De kenners onder ons zullen zich direct de vraag stellen: "dat alles kan een NAS-apparaat toch ook?" En zelfs nog beter... MAAR niet vergeten dat het hier gaat om een echte PC, en dat betekent nog steeds dat je de mogelijkheid hebt om 1001 verschilllende soorten software te installeren en te gebruiken. En MS stimuleert de ontwikkeling van software voor deze omgeving. Je kan dan ook online allerlei tools vinden die geïntegreerd kunnen worden, zoals een downloadmanager, een bittorent Cliënt.
  En er zijn natuurlijk ook wel nadelen aan verbonden. Zo is het verbruik hoger dan de energiezuinige CPU's die gebruikt worden in de NAS-apparaten, de behuizing op zich is groter, en mss nog het grootste nadeel is dat ze duurder zijn dan omdat je eigenlijk een speciale computer bouwt.

  Update/toevoeging 17.07.2008

  Om een Home server te bouwen heb je eigenlijk maar enkele componenten nodig; Moederbord, CPU, geheugen, harde schijf, behuizing en een voeding.
  Alles wat de server onderscheidt van de all-round-pc laten we expliciet weg: grafische kaart, geluidskaart, optische drives...deze zijn overbodig en slikken enkel maar energie.

  Zoals al eerder aangekaart, dient alles in een server toegespitst op energiezuinig, deze draait immers 24/7.
  • CPU: AMD Sempron LE
  • Moederbord: Micro-ATX of beter nog Mini iTX
  • Geheugen: 1 latje (dual channel heb je niet nodig)
  • HDD: Zo zuinig mogelijk en daarmee denken we aan de Caviar GP van Western Digital
  • Behuizing: Zo klein mogelijk maar alles moet er toch in gaan.


  CPU:
  Valt niet veel over te zeggen. De AMD Smpron LE reeks is zowat de zuinigste op de markt en daarbij nog lekker goedkoop.

  Moederbord:
  Belangrijk zoals gezegd al dat ze zuinig dienen te zijn, klein en dat video onboard is, en er minstens 2 SATA poorten aanwezig zijn. Wil je er meer, zal je hier bij je keuze erop moeten letten. Leuk zijn de laatste nieuwe reeks borden met de AMD 780G chipset of de GeForce 8200 chipset.

  Geheugen:
  Hier zijn zowel kwaliteit als kwantiteit onbelangrijk. Een server heeft geen nood aan snel noch aan A-merk geheugen noch aan veel geheugen. Met 512Mb draait een Windows Home server probleemloos. Tegenwoordig is alle geheugen spotgoedkoop, dus kan er wel een latje van 1Gb van af. Dan heb je zeker genoeg voor moest je nog andere programma's willen draaien. Hou het dan wel bij één module, de prestatiewinst van dual channel heeft geen belang bij een server én een extra latje gebruikt gewoon meer energie!

  HDD:
  Weeral hetzelfde; hoe minder schijven, hoe lager het verbruik. Al gaat hier de 'veiligheid' van je gegevens ook een rol gaan spelen. Daarom wordt er aangeraden om toch minstens 2 fysieke schijven te plaasten. Grootte is afhankelijk van jezelf.
  Let er wel op dat het energieverbuik van de merken flink uiteenloopt. Omdat in een server prestatie altijd ondergeschikt is aan verbruik, kan je best gaan voor de Western Digital Caviar GP (GreenPower).

  Behuizing:
  Dit vereist ook wel enige aandacht. Je zal op voorhand goed moeten uitmaken wat je in je server wil, heden en toekomstgericht.
  Klein en fijn is leuk, maar als je later iets wil toevoegen moet er ook plaats voor zijn.

  Voeding:
  Gouden regel: "Hoe minder, hoe beter". Voedingen zijn het zuinigst, wanneer hij tussen de 50% en 75% van zijn maximumbelasting werkt.
  Als je weet dat zuinige platformen met 1 HDD ongeveer 60Watt verbruiken en dat er per HDD ongeveer 10Watt bij komt, kan je berekenen dat je aan een voeding van 150Watt al ruim voldoende hebt.

  Software:
  Een simpele home server zit het merendeel van de tijd te 'niksen' en alleen maar energie te verbruiken, dus mag je NIET vergeten in de BIOS de optie in te schakelen dat de snelheid van je CPU terugschroeft wanneer ie niks te doen heeft. Voor AMD heet dat Cool 'N' Quiet, bij Intel SpeedStep. Eens je in Windows bent zal je dan nog bij het "energiebeheer" 'Server Balanced Processor Power and Performance' moeten aanklikken om het te laten werken.
  Heb je dan gekozen voor AMD Cool 'n' Quiet moet je nog de AMD processordrive voor Windows Server 2003 installeren.
  Zorg er bovendien nog voor dat ook je HDD uitschakelen wanneer deze een X-aantal minuten niet gebruikt worden.  Home Server  Een configuratie waarmee iedereen thuis een betaalbaar netwerk kan opzetten, dat kan dienen als router, fileserver en/of webserver. We letten natuurlijk op prijs, en houden ons een budget van om en bij de 500€ voor ogen. Het belangrijkste aspect is natuurlijk het stroomverbruik, aangezien een thuisserver 24/7, 365 dagen per jaar zal draaien.


  <hr />
  <div>Processor en koeler:
  <img src="http://vorming.minatica.be/HwConfigs/Specials/NAS/Sempron.jpg" title="Sempron AM2 LE-1250" alt="Sempron Am2 LE-1250" style="float:left; margin: 5px;" Waar bij een 'normale' PC de prestaties van de CPU op de eerste plaats komt, heeft dit bij een thuisserver weinig of géén belang. Wat wél belangrijk is, is het stroomverbruik, zoals hierboven al aangehaald... Een server dient 24/7 te draaien, dus knabbelt die constant aan je energiefactuur.
  We plaatsen hier dus gewoon een energievriendelijke én goedkope CPU in, een "AMD LE-1250 Sempron AM2 Boxed" . Deze doet zijn werk op 2,2 Ghz op een FSB van 800 MHz en heeft 512 kB cache. Hij verbruikt maar max. 45 Watt. Als je dan ook nog eens gebruik maakt van de Cool-'n-Quiet technologie, zal het verbruik nog lager ligggen. </div>


  <div>Moederbord:
  <img src="http://vorming.minatica.be/HwConfigs/Specials/NAS/Update/tn_ga-ma78gm-sh2.jpg" title="Gigabyte GA-MA78GM-S2H " alt="Gigabyte GA-MA78GM-S2H" style="float:left; margin: 5px;" />De Gigabyte GA-MA78GM-S2H is het eerste moederbord dat het levenslicht zag na de samensmelting van AMD met ATI. En dat is meteen een schot in de roos. Het moederbord is gebaseerd op de 780G chipset. Belangrijkste kenmerken zijn de zuinigheid, maar liefst 35% zuiniger dan de 690G, en de nieuwe geïntegreerde GPU op basis van de RV620 (gekend van de HD3450). Dit is een borje meet alles erop en eraan; 5 SATA aansluitingen, 1 IDE poort en 1 e-SATA poort. </div>


  <div>Geheugen:
  <img src="http://vorming.minatica.be/HwConfigs/Specials/NAS/Premium.jpg" title="Premium 1024Mb" alt="¨Premium 1024 Mb" Style=float:Left; margin: 5px;" />Een Home server heeft niet echt nood aan top geheugen, noch aan extreme snelheid, we kiezen voor één Premium Valueram 1024Mb DDR2 PC-800. Zou je voor Linux kiezen als OS ipv Windows Home Server, dan kom je al toe met 512Mb, al moet je het voor de prijs niet laten.</div>
  <div>Harde schijf:
  <img src="http://vorming.minatica.be/HwConfigs/Specials/NAS/tn_wdfEnterprise_RE2_YS.jpg" title="" alt=""style="float:left; margin: 5px;" />Je kan hier de keuze maken tss ofwel veiligheid, ofwel zuinigheid.  • Wil je veiligheid, kan je kiezen voor 2 x 500Gb WESTERN DIGITAL 500GB 16MB SATA300 en dan de speciale server reeks, WD5000ABYS 24x7 1.2Milj MTBF
   Deze reeks heeft 1,2 miloen uur MTBF (Mean Time Between Failures), 5 jaar garantie, maakt gebruik van de 3 Gb/s SATA technologie,...
   • Superieure betrouwbaarheid - Ontworpen en geproduceerd naar server-class standaard om betrouwbaarheid in de ergste omstandigheden te garanderen.
   • Hoge capaciteit - Totaal 500Gb in scherpe prijs/kwalteit verhouding per gigabyte.
   • Snel - De next-generation SATA interface, 3 Gb/s data transfer rate, native command queuing (NCQ), en 16 MB cache zorgen voor optimale prestaties.
   • Laag energieverbruik - Active Power Save™ zorgt voor de beste 'seek mode power consumption'.
  • Wil je zuinigheid, ga dan voor 2 x "WD Caviar GP 5000AACS 500GB S-ATA II 16Mb".
  </div>

  <div>Behuizing en voeding:
  <img src="http://vorming.minatica.be/HwConfigs/Specials/NAS/Update/tn_nsk1300_ot.jpg" title="ANTEC NSK1380-EC " alt="ANTEC NSK1380-EC "style="float:left; margin: 5px;" /><img src="http://vorming.minatica.be/HwConfigs/Specials/NAS/Update/tn_nsk1380_o.jpg" title="ANTEC NSK1380-EC " alt="ANTEC NSK1380-EC "style="float:left; margin: 5px;" /><img src="http://vorming.minatica.be/HwConfigs/Specials/NAS/Update/tn_nsk1300_f.jpg" title="ANTEC NSK1380-EC " alt="ANTEC NSK1380-EC "style="float:left; margin: 5px;" /><img src="http://vorming.minatica.be/HwConfigs/Specials/NAS/Update/tn_NSK1380_box.jpg" title="ANTEC NSK1380-EC " alt="ANTEC NSK1380-EC "style="float:left; margin: 5px;" />

  Keuze valt op de "ANTEC NSK1380-EC "Het is een compacte kubus met het design van de NSK1380 en daardoor kan je echt bijna overal kwijt. Binnenin is er plaats voor genoeg voor een microATX moederbord, 4 'full height' PCI uitbreidingskaarten, en 4 drive bays. De NSK1380's voeding is 80 PLUS certified, om te verzekeren dat er minder energie verbruikt wordt en je dus geld bespaart op je energierekening, zonder toegevingen te doen aan de kwaliteit!
  • Technische details
   • Model Micro-Tower
   • Uitbreidingsmodules 4
   • Soort pc
   • Main board size 9.6 x 9.6 "
   • Moederbord form factor micro ATX
   • Interne schijfposities 1 x 5.25, 3 x 3.5 HDD
   • Ventilator 120mm
  • Energie
   • soort voeding 100V - 240V AC
   • Voeding 350 W
  • Verbindingsmogelijkheden
   • USB 2.0 poort(en) 2
   • Aansluitingen 1 x 20+4 pin
    1 x 4 Pin 12V
    3 x SATA
    4 x Molex
    1 x Fan RPM
  • Gewicht en omvang
   • Breedte 201 mm
   • Diepte 335 mm
   • Hoogte 269 mm
   • Gewicht 5900 g

  <div>


  Laatst gewijzigd door g_man; 17 juli 2008 om 20:31 Reden: Update
  Beter ten halve gekeerd dan helemaal verkeerd.

 2. De volgende 8 gebruikers bedanken g_man voor deze nuttige post:

  -MaT^ (13 augustus 2008), AMD ( 9 oktober 2008), Breskuz (13 september 2008), darco01 (19 mei 2009), jellabi (22 september 2008), Merel (24 oktober 2008), tsjoenkie ( 4 november 2008), wolfskin (27 mei 2009)

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Soortgelijke discussies

 1. windows home server
  Door gideon in forum Windows
  Reacties: 4
  Laatste bericht: 17 mei 2008, 21:20
 2. Vista Home Premium update probleem
  Door arleetel in forum Windows
  Reacties: 6
  Laatste bericht: 29 november 2007, 13:57
 3. XP home edition , problemen met aut. update ?
  Door janjeroom in forum Windows
  Reacties: 5
  Laatste bericht: 24 december 2005, 08:00
 4. windows xp home
  Door Pilote in forum Windows
  Reacties: 12
  Laatste bericht: 30 mei 2005, 22:04

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •