Weergegeven resultaten: 1 t/m 1 van 1
 1. #1
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  17.986
  Bedankjes
  15.144
  Bedankt
  36.307 keer in 14.786 posts

  Powerpoint 2007 - 08 - Afbeeldingen (2)

  2. Afbeeldingen in je powerpoint toevoegen en opmaken

  Meestal begin je aan een powerpoint als je weet wàt je precies wil laten zien aan je publiek. Het is dus best om je foto's te selecteren en ze naar een aparte map te kopiëren. Zo blijven de originelen ook onaangeroerd. Met digitale foto's kom je makkelijk aan formaten die de breedte van je scherm ruim overtreffen. Om je voorstelling af te spelen op een computer is dit helemaal niet nodig. Daarom ga je de foto's in de gekopieerde map ook resizen (aanpassen in breedte en hoogte) en natuurlijk behoud je de verhoudingen. Daarvoor kan je diverse programma's gebruiken: Pixresizer, Faststone resizer, Picassa, ook in Paint kan je je behelpen, maar hier is het nogal beperkt.
  Een formaat van 800*600 pixels geeft nog steeds een behoorlijk resultaat op een computerscherm en houdt je voorstelling binnen de grenzen qua grootte.

  Ook handig is om de foto's niet te laten staan zoals je digitale camera ze genoemd heeft. Geef ze een makkelijke titel, bv dia2 als je weet in welke volgorde en op welke dia je hem wil zien verschijnen.
  Is dat een flinke reeks, dan heb ik toch even een snelle tip.

  Alle afbeeldingen in een map hernoemen.  Selecteer alle items in de map in het rechtervenster en druk op de functietoets F2.  In het eerste item van de lijst kan je nu een naam intikken. Ik noem het bv Brugge. Klik op enter en je merkt dat alles netjes een volgnummer heeft gekregen. Is die volgorde niet naar je zin, moet je ze natuurlijk één voor één aanpakken.

  Een afbeelding invoegen doe je natuurlijk via de tab Invoegen in het lint. Klik op Afbeelding, zodat er een map wordt geopend. Navigeer naar de juiste map. Wil je exact zien welke afbeelding je gaat toevoegen zet je via het pictogram in je taakvenster de weergave op 'grote pictogrammen'. Zo moet je niet zitten sukkelen.  Je afbeelding staat automatisch en netjes uitgelijnd in je dia.  Wil je die echter geheel beeldvullend, dan moet je dat even met de vulgrepen aanpassen. Om de verhoudingen te behouden werk je best diagonaal, neem dus een vulgreep in één van de hoeken. Nog gemakkelijker is, om tijdens het slepen met de linkermuisknop de Ctrl-toets ingedrukt te houden. Zo past de afbeelding zich in alle richtingen automatisch aan. Vergroten zodat een deel buiten de dia valt is nutteloze ballast.
  Wil je toch een deeltje niet in beeld hebben, knip je het er gewoon af, dat bespaart meteen ook schijfruimte.  Selecteer hiervoor de afbeelding en ga in het lint naar de tab Opmaak. Helemaal rechts kan je exact instellen hoever er moet bijgesneden worden. Heb je toevallig teveel weggeknipt, geen nood. Er bestaat nog altijd de toetsencombinatie Ctrl+z of via de werkbalk Snelle toegang het gekromde pijltje even wakker te schudden.  Je kan ook een rand of kader toevoegen om de dia verder te vullen.
  Kaders of lijsten kan je door het invoegen van een illustratie doen, maar die nemen soms vreemde vormen aan of bedekken teveel van je afbeelding. Je kan het ook anders, gelukkig maar.
  Hiervoor moet je gewoon een achtergrond instellen, klik dus even met rechtermuisknop naast je foto om het snelmenu op te roepen. Kies voor Achtergrond opmaken, daarin gaan we in de tab Opvulling kijken welke kleuren er beschikbaar zijn. Kies, indien mogelijk, een kleurtje uit je afbeelding die mooi aanvult. Dit kan wel problemen geven, omdat je soms de exacte tint niet kan vinden. Ook geen probleem: download even het kleine tooltje Colorpicker, gratis en voor niks (url: http://iconico.com/colorpic/
  Opslaan in je favoriete downloadmap (vergeet ook niet even te scannen!) en uitpakken.Dubbelklik op het uitvoerbestand (.exe) om het te installeren.
  Gelukt? Het programma zet zich nogal heel progressief op de voorgrond en je merkt dat er dingen heen en weer flitsen, naargelang de plaats van je muisaanwijzer.  Het meet de kleurtint die onder die aanwijzer staat en geeft de exacte RGB-waarden weer. Zet het even op een plekje waar het niet stoort, het doet toch zijn werk.
  Ga terug naar je dia en zoek een kleurtje dat je bevalt.  De muisaanwijzer stond bij mij op het bemoste dak rechts. De kleurwaarden staan zowel numeriek als in html-code aangegeven. Eronder zie je de RGB-waarden (rood, groen, blauw). Noteer die waarden, die onder het titeltje Mixer staan en minimaliseer het progje dan, omdat het flink irriterend kan werken.

  Terug in je dia, rechtermuisknop op de achtergrond om opnieuw de opmaak ervoor te doen.
  Bij Opvulling - kleur kies je onderaan voor 'meer kleuren', dan op het tabje Aangepast. Vul daar de waarden in voor rood, groen en blauw die je in Colorpicker kreeg en klik op OK.
  als je nu terug op de knop Kleur klikt, zal je zien dat je gekozen kleur is toegevoegd onder 'Recente kleuren'. Klik op sluiten.

  Wat meer diepgang nodig? Niet moeilijk, we maken een rand rond de afbeelding om dat 3D-effect te verkrijgen. Activeer terug je Colorpicker om een mooi aanvullend kleurtje op te vissen uit je foto. Noteer de waarden even.

  Selecteer nu je foto. Rechtermuisknopmenu, om te kiezen voor Afbeelding opmaken. Kies een lijnstijl. De breedte wordt uitgedrukt in pixels, mijnkeuze is 20. Eronder in Samengesteld kan je kiezen welk type lijn je verkiest. Je kan het effect op je dia zien als je het tabje wat opzij schuift.  Eronder kies je hoe het einde van elke lijn moet zijn, ik koos voor vierkant en als verbindingstype 'verstek'. Zo zijn de hoeken mooi gesloten.

  Bij lijnkleur gaan we nu de waarden van Colorpicker op dezelfde manier invoeren zoals voor de achtergrond.

  Het resultaat:  In een volgend deeltje voor afbeeldingen, gaan we nog méér effecten uittesten. Met nog eens als opmerking, dat alles ook kan toegepast worden op andere zaken die je invoegt in je voorstelling.

  © compuchrisje voor minatica.be

  Medewerkers gevraagd voor IT-nieuws, Windows all, Besturingssystemen!!! Ben je gemotiveerd? Contacteer dan één van de admin's

 2. De volgende 4 gebruikers bedanken compuchrisje voor deze nuttige post:

  Adnilleke (19 mei 2009), Baloeke (21 mei 2009), peenif (21 mei 2009), Phil O'Sophe (19 mei 2009)

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Soortgelijke discussies

 1. Powerpoint 2007 - 01 Starten met powerpoint
  Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
  Reacties: 2
  Laatste bericht: 19 februari 2012, 00:11
 2. Powerpoint 2007 - 15 - Youtube in powerpoint
  Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 2 oktober 2009, 19:15
 3. Afbeeldingen outlook 2007
  Door Duster76 in forum Office
  Reacties: 5
  Laatste bericht: 14 augustus 2009, 13:38
 4. Powerpoint 2007 - 07 - Afbeeldingen
  Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 13 mei 2009, 22:38
 5. Gif afbeeldingen in powerpoint 2007
  Door Silverwing in forum Office
  Reacties: 9
  Laatste bericht: 12 januari 2008, 10:05

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •