Weergegeven resultaten: 1 t/m 2 van 2
 1. #1
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  17.914
  Bedankjes
  15.103
  Bedankt
  36.186 keer in 14.714 posts

  Powerpoint 2007 - 25 - Bolanimatie

  Balletje laten draaien

  Hiervoor hebben we een mooie afbeelding nodig, liefst van goede kwaliteit en met voldoende inhoud om er een sfeer/bol van te maken.
  Twee autovormen en een animatie moeten de zaak vervolledigen.
  Helaas is het niet steeds zo simpel en is het aantal animaties in PPT 2007 toch niet uitgebreid genoeg om een vlotte animatie van een draaiende bol te maken. Daarom meteen ook iets vanuit een ander programma: GIMP, dat je in de sectie Animationshop kan vinden.

  Je kan een wereldbol laten draaien, een kerstbal of een stukje natuur laten ‘passeren’. Met dat laatste als voorbeeld, heb ik een panoramafoto gezocht bij Image After, waar de meeste van de afbeeldingen vrij mogen gebruikt worden.

  Omdat een bol een 3-D object is en een foto niet, moeten we wat doen aan de randen links en rechts. Anders krijg je een plotse sprong van het laatste stukje naar de eerste.
  Oplossing: kopieer de afbeelding en plak, spiegel de kopie en laat ze naadloos aansluiten bij het origineel.  Selecteer de 2 afbeeldingen en voeg ze samen tot een groep.  Laat je nieuwe panorama nog even rusten. We gaan even de autovormen tekenen en opmaken.
  Een eerste autovorm wordt de ring. Zorg ervoor dat de ruimte in het midden ongeveer de grootte van je zonet gemaakte panorama heeft (hoogte!).  Het aanpassen kan je door het gele vierkantje op de binnencirkel te manipuleren.  Als tweede vorm heb je een kader nodig. De opmaak van beide vormen hangt af van je achtergrond van je dia en hou je best gelijk aan mekaar.  Net als bij de ring, bewerk je de opening zodanig dat de hele breedte van je dia is bedekt, behalve het stukje met de opening van de ring.
  Je kan op het voorbeeld zien hoe de verschillende lagen over mekaar heen moeten, met als onderste laag je afbeelding. We houden de afbeelding zelf nog even in het bereik want dat is het enige dat een animatie nodig heeft.  Zorg ervoor dat je afbeelding nu staat waar je hem wil hebben en hou die geselecteerd voor de animatie. Die bestaat slechts uit een animatiepad, naar links of rechts, afhankelijk van de plaatsing van je open ring. In mijn geval wordt het dus links.  Dubbelklik op de animatie in het venster en maak volgende instellingen:  Nu is het zaak om de animatie in de juiste verhouding te laten weergeven. Het animatiepad is niet voldoende lang om heel je panorama te laten passeren via de ring.
  Sleep met het eind- of beginhaakje tot de gewenste lengte is bereikt. Naargelang de breedte van je afbeelding kan dit een flinke lijn worden. Het begin van de pijl - het staartje dus – plaats je best ergens omtrent de diarand. De kop van de pijl mag een flink einde buiten de dia vallen, links of rechts naargelang de richting van je animatiepad.
  Zet alle lagen over elkaar, de ring boven je afbeelding zodat deze volledig past binnen de kring, nadien het kader erover om restjes van je afbeelding te bedekken die buiten de ring vallen.

  Bekijk nu het resultaat via de F5-functieknop.  Animeren met powerpoint is soms vrij ingewikkeld en arbeidsintensief. Heb je niet de tijd of ben je niet zo geduldig, kan ik je verwijzen naar een voorbeeldlesje in GIMP, waar we dezelfde afbeelding in een bolvorm gaan laten ronddraaien, en deze keer ‘echt’ laten draaien.

  © 2012 compuchrisje voor minatica.be

  Medewerkers gevraagd voor IT-nieuws, Windows all, Besturingssystemen!!! Ben je gemotiveerd? Contacteer dan één van de admin's

 2. De volgende 3 gebruikers bedanken compuchrisje voor deze nuttige post:

  Baloeke (15 mei 2012), peenif (23 mei 2012), Phil O'Sophe (15 mei 2012)

 3. #2
  Erelid   Baloeke's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Beverst
  Berichten
  8.384
  Bedankjes
  20.255
  Bedankt
  14.702 keer in 7.180 posts
  Ziet er weer een mooi lesje uit.
  Groetjes Baloeke
  De beste manier om een probleem op te lossen, is de humor ervan te ontdekken.

 4. De volgende gebruiker bedankt Baloeke voor deze nuttige post:

  compuchrisje (15 mei 2012)

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Soortgelijke discussies

 1. Powerpoint 2007 - 01 Starten met powerpoint
  Door compuchrisje in forum PowerPoint lessen
  Reacties: 2
  Laatste bericht: 19 februari 2012, 00:11
 2. Gif afbeeldingen in powerpoint 2007
  Door Silverwing in forum Office
  Reacties: 9
  Laatste bericht: 12 januari 2008, 10:05
 3. office powerpoint 2007
  Door castrol_1 in forum Office
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 7 december 2007, 18:14
 4. Zet Powerpoint 2007 om naar flash
  Door kingmarsh in forum Office
  Reacties: 7
  Laatste bericht: 6 juni 2007, 19:03
 5. powerpoints openen niet meer in powerpoint 2007
  Door fieldoxide in forum Office
  Reacties: 5
  Laatste bericht: 27 december 2006, 14:56

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •