Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 10 van 14
 1. #1
  carfran
  Gast

  Is Linux nu echt veiliger dan Windows ?

  Een vraag die ik dikwijls te horen krijg en een antwoord hierop kan men lezen op mijn blogpagina .
  Leden van Minatica die met vragen zitten en Linux willen (beter) leren kennen of nog helemaal niets van kennen , hoe en waar kan ik Linux downloaden en installeren . Hoe installeer ik nieuwe software of hardware in Linux wil ik hier gerust bij het Minatica antwoorden geven op hun vragen .

 2. De volgende 3 gebruikers bedanken carfran voor deze nuttige post:

  compuchrisje (23 maart 2017), Obsessed (22 maart 2017), salmax (22 maart 2017)

 3. #2
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  17.916
  Bedankjes
  15.104
  Bedankt
  36.195 keer in 14.720 posts
  Carfran is dus bereid om jullie te helpen indien er overwogen wordt om over te stappen naar een Linux-versie. Want vragen hierover zullen er zeker zijn. Zoals: welke distro nemen? hoe maak ik een opstartbaar medium om de Live versie te draaien of gewoon om Linux te installeren op de computer? Welke desktopversie is voor mij de beste (Mate, Xfce, KDE) en kan ik een 32- of 64-bit installeren? Hoe installeren, de termen die zo afwijken van wat we gewend zijn in Windows...
  Gooi het hier maar in en alvast bedankt, Carfran!

  Medewerkers gevraagd voor IT-nieuws, Windows all, Besturingssystemen!!! Ben je gemotiveerd? Contacteer dan één van de admin's

 4. #3
  carfran
  Gast
  Heel graag gedaan
  Voor de leden die Linux willen (leren) gebruiken toch een paar paar belangrijke opmerkingen en tips !
  Met een heel ander besturingssysteem gaan werken vraagt een aanpassing . Laat de moed niet zakken en denk niet in jezelf , ik gebruik al zovele jaren Windows , ik ben eraan gewend , het zal me nooit lukken om met Linux te gaan werken .
  In het begin zal het wat zoeken zijn zijn, hoe moet dit , waarom staan die knoppen nu daar , terwijl ze in Windows daar stonden . Hoe moet ik nu nieuwe software installeren en kan ik ook mijn hardware in Linux gebruiken .Eens je het besturingssysteem onder de knie hebt ga je Windows helemaal vergeten .
  Wie Linux Wil installeren en gebruikt nog Windows zijn er twee installatie mogelijkheden .
  Linux naast Windows installeren als Dualboot of Windows volledig vervangen door Linux .
  Er bestaan heel wat Linux distro's , de ene draait nog goed en soepel onder oudere computers en laptops , terwijl de andere het al heel wat beter doet op nieuwe moderne computers en laptops .
  Willen jullie Linux gaan installeren en zit met vragen stel ze gerust . Niet weten welke distro te gaan gebruiken vermeld dan zeker zoveel mogelijk informatie in jullie vraag .
  CPU : 32 of 64 bits processor
  Aantal aanwezig werkgeheugen (RAM) .
  Leeftijd van PC of laptop
  Zeer belangrijk : Staat er Windows op de PC of laptop geïnstalleerd en wil je Linux naast Windows installeren of wil je Windows volledig vervangen door Linux .
  Linux vraagt niet veel schijfruimte : Terwijl je bij Windows en wat paar programma's en de updates al gauw 20 GB en meer aan schijfruimte in gebruik hebt , doe je in Linux met 20 GB schijfruimte heel veel meer .

 5. De volgende gebruiker bedankt carfran voor deze nuttige post:

  salmax (26 maart 2017)

 6. #4
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  17.916
  Bedankjes
  15.104
  Bedankt
  36.195 keer in 14.720 posts
  Ik probeer alvast een opstartbare usb-stick te maken, niets nieuws want ik had het al eens gedaan. Alleen wou het ding toch niet opstarten, had ik geen live-versie om het eerst eens te bekijken en had ik de Nederlandstalige niet. De stick was om zeep, omdat de pc compleet in de soep ging.
  Paar uurtjes bezig geweest op een stokoud notebookje om met diverse hulpschijven toch die stick terug beschrijfbaar te maken (die werd dus ook beveiligd door Linux of het tooltje -Rufus).
  Dus: waar vind ik de NL Linux voor een desktop 64-bits met 4 GB Ram? Eerst voor het live testen en later eventueel installeren naast Windows 7, er is ruimte zat.

  Medewerkers gevraagd voor IT-nieuws, Windows all, Besturingssystemen!!! Ben je gemotiveerd? Contacteer dan één van de admin's

 7. #5
  Geek  
  Geregistreerd
  25 november 2006
  Berichten
  2.171
  Bedankjes
  386
  Bedankt
  1.139 keer in 906 posts
  Ik dacht het gedaan te hebben zoals beschreven op deze site , en het werkt:

  sites.google.com/site/computertips/usbstaaf

  Ik heb nu een linux mint 17 en ook 18. De 18 wordt het langst bijgewerkt, de bijwerking van de 17 stopt vroeger.

 8. #6
  carfran
  Gast
  Op een oude notebook , want stokoud vind ik niet echt het juiste woord . Stokoud dan denk ik al aan pc's met nog een Pentium 3 processor waar ook nog lichte linux distros kunnen op geïnstalleerd worden . Lubuntu bijvoorbeeld draait nog zeer goed op een P3 computer .
  Wat berger citeert klopt inderdaad dat Linux Mint 18 het langst bijgewerkt word. Deze word bijgewerkt tot 2021 en Linux Mint 17 tot 2019. Voor een oudere notebook zou ik Linux Mint 18 niet echt aanbevelen omdat deze al meer de nieuwere moderne hardware ondersteunt en minder oudere hardware . Best is om Linux Mint 17.3 te downloaden en gaat mijn voorkeur voor een oudere notebook om te kiezen voor de Xfce desktop omgeving omdat deze minder grafische krachten vraagt en de desktop omgeving het meest op windows lijkt . Downloaden kan je hier .
  Om een opstartbare stick te maken gebruik ik altijd Unetbootin , wat veel eenvoudiger in gebruik is dan Rufus .Als de stick aangemaakt is zal er gevraagd worden om de notebook of de computer waarop de stick gemaakt is opnieuw op te starten . Dit hoeft dan niet , enkel als je van plan bent de stick onmiddelijk te gebruiken .
  De laptop moet bekabeld met internet verbonden zijn , zodat updates automatisch opgehaald kunnen worden .
  Als je notebook niet kan booten via USB stick zul je het ISO bestand naar een DVD schijfje moeten branden , op een CD schijfje past het ISO bestand niet en je notebook dan met het schijfje laten booten .
  Voor beginnende linuxers die Linux naast Windows willen installeren raad ik af om zelf op voorhand al een partitiie aan te maken voor linux en gebruik te maken van de schijfindeler .
  Hoe te werk gaan ?
  Start de notebook op met de aangemaakte USB stick en om Linux Mint eerst eens te proberen (Live versie) kies voor Start Linux Mint . Je kan surfen met de Firefox Browser , het bureaupakket Libre Office eens gaan verkennen en uitproberen maar je kan niets bewaren . Tevreden en je wil Linux Mint installeren kies dan voor Install Linux Mint .
  Bij begin installatie kies de gewenste taal (Nederlands) en klik op verder .
  Vink het keuzevakje aan Installeer programmatuur van derden................, en klik op verder .
  Hierna krijg je het installatietype te zien met de verschillende installatietypes en zul je te lezen krijgen dat er al een besturingssysteem windows geïinstalleerd staat en of je Linux Mint naast Windows windows installeren .
  Of als je windows helemaal wil vervangen door Linux Mint , kies je voor Wis schijf en installeer Linux Mint .
  Iets anders is al voor de gevorderde tot ervaren linux gebruiker . Klik vervolgens op Installeer nu.
  Je zal de schijfindeler te zien krijgen en met de muisaanwijzer kun je het schuifregelaartje bedienen hoeveel schijfruimte je voor Linux Mint wil benutten . hierin moet jij dan zelf je keuze maken .
  De schijfindeler ziet er zo uit .
  [IMG]Start de notebook op met de aangemaakte USB stick en om Linux Mint eerst eens te proberen (Live versie) kies voor Start Linux Mint . Je kan surfen met de Firefox Browser , het bureaupakket Libre Office eens gaan verkennen en uitproberen maar je kan niets bewaren . Tevreden en je wil Linux Mint installeren kies dan voor Install Linux Mint . Bij begin installatie kies de gewenste taal (Nederlands) en klik op verder . Vink het keuzevakje aan Installeer programmatuur van derden................, en klik op verder . Hierna krijg je het installatietype te zien met de verschillende installatietypes en zul je te lezen krijgen dat er al een besturingssysteem windows geïinstalleerd staat en of je Linux Mint naast Windows windows installeren . Of als je windows helemaal wil vervangen door Linux Mint , kies je voor Wis schijf en installeer Linux Mint . Iets anders is al voor de gevorderde tot ervaren linux gebruiker . Klik vervolgens op Installeer nu. Je zal de schijfindeler te zien krijgen en met de muisaanwijzer kun je het schuifregelaartje bedienen hoeveel schijfruimte je voor Linux Mint wil benutten . hierin moet jij dan zelf je keuze maken . De schijfindeler ziet er zo uit .


  Er zal gevraagd worden om de aanpassingen weg te schrijven, kies voor JA en de installatie word verder gezet .
  Waar bevind u zich = Brussel : Klik op Verder
  Er word gevraagd naar je toetsenbordindeling die automatisch gedecteerd word wat normaal Belgisch is . Klik op Verder
  In het volgende scherm vul je naam in (Chrisje bijv.
  Naam van je PC : PC van Chrisje
  Gebruikersnaam : Waarmee jij je wilt aanmelden
  Wachtwoord : Onthou dit goed want word ook gebruikt als rootwachtwoord en heb je nodig bij installeren van nieuwe software enz.....
  Versleutel persoonlijke map: Wil je niet dat anderen in je persoonlijke bestanden gaan snuffelen kun je jouw persoonlijke map versleutelen , onthou wel je sleutel !!! als je gaat versleutelen.
  De installatie gaat verder en laat die maar gewoon verder gaan . Na 15-20 is deze installatie volledig voltooid en krijg je te lezen dat de installatie voltooid is .
  Je kan dan verder gaan met uitproberen of de notebook opnieuw laten starten . Verwijder de stick niet vooraleer hier om gevraagd word .
  Na heropstarten zal Linux Mint opstarten en kun je al wat gaan proberen . Bij de installatie werden al wat programma's automatisch mee geïnstalleerd . Vind je er overbodig vraag maar gerust hoe je ze kan verwijderen moest het niet lukken .
  Na een tijdje zal in de werkbalk rechtsonderaan een blauw schildje verschijnen . Dit duid erop dat er updates beschikbaar zijn en moeten geïnstalleerd worden .
  Linux zal wel wat aanpassingen van je vragen maar die leer je snel aan . In Linux word geen gebruik gemaakt van schijfletters zoals in Windows C: D: E: enz maar worden die weergegeven als mapnamen .
  Je kan je persoonlijke bestanden in Windows 7 benaderen vanuit Linux maar omgekeerd gaat niet omdat Windows het Linux bestandsformaat (ext4) niet kent .

 9. De volgende 2 gebruikers bedanken carfran voor deze nuttige post:

  compuchrisje (26 maart 2017), salmax (26 maart 2017)

 10. #7
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  17.916
  Bedankjes
  15.104
  Bedankt
  36.195 keer in 14.720 posts
  Die notebook had al langer twee cijfers op zijn kalender en zal nu wel volwassen zijn. Een Pentium is het alvast, maar de harde schijf is naar de HarDe hemel. Ik heb die gewoon gehouden voor 'je weet maar nooit'. Het CD-station werkte nog voldoende om HBCD en andere helpers in te schakelen. De stick is na veel gezwoeg geformatteerd geraakt.
  Ik heb het nu opnieuw geprobeerd, deze keer met UNetBootin (vorige keer Rufus). Maar het werkt net zo min, zal dus aan de stick zelf liggen.

  Dan beetje afwezig geweest hier, omdat ik wat anders probeerde. VM van Windows, dat ging tot een begin van een installatie en toen niks meer. Windows lust dus geen Linux, zelfs niet virtueel. Dan maar Virtual Box opgehaald en kijk, ik heb nu een V-Linux Mint 17.3 32-bits, wel rechtstreek van de iso geïnstalleerd. Alles werkt natuurlijk trager, maar ik heb nu toch zo'n beetje een idee.

  Nu vind ik het een beetje vervelend dat Firefox denkt dat ik Amerikaanse ben, heb een NL versie gedownload, maar nu breek ik me het hoofd over wààr ik dat uitvoerbestand moet zoeken om het te installeren. Ook vind ik het onlogisch dat Yahoo als zoekmachine is ingesteld, maar daar heb ik al een mouw aan kunnen passen.
  Een thermos koffie later kon ik dan wel een beetje rondsnuffelen en ja, het valt best mee, alleen is het enorm veel zoekwerk.

  Medewerkers gevraagd voor IT-nieuws, Windows all, Besturingssystemen!!! Ben je gemotiveerd? Contacteer dan één van de admin's

 11. #8
  Geek  
  Geregistreerd
  25 november 2006
  Berichten
  2.171
  Bedankjes
  386
  Bedankt
  1.139 keer in 906 posts
  In firefox kun je via de instellingen de taal en et de standaardzoekmachine aanpassen.
  Persoonlijk heb ik steeds voor chrome gekozen als browser te verkrijgen via softwarebeheer.

 12. De volgende gebruiker bedankt berger voor deze nuttige post:

  salmax (27 maart 2017)

 13. #9
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  17.916
  Bedankjes
  15.104
  Bedankt
  36.195 keer in 14.720 posts
  Bedankt berger, alleen lijkt dat niet in die FF te zitten die er wordt meegegeven. Ik heb nu wel de NL compleet binnengehaald, alleen weet ik niet wat ik moet aanklikken om dat ook effectief te laten installeren/overschrijven. Chrome bevalt me niet zo, ik voel me daar niet zo safe bij als met Firefox.

  Dus, carfran, hierbij is de eerste vraag gelost.
  Hoe installeer ik iets nieuws, wat is in Linux een uitvoerbestand? Via welke weg moet ik hiervoor gaan?

  Medewerkers gevraagd voor IT-nieuws, Windows all, Besturingssystemen!!! Ben je gemotiveerd? Contacteer dan één van de admin's

 14. #10
  Geek  
  Geregistreerd
  25 november 2006
  Berichten
  2.171
  Bedankjes
  386
  Bedankt
  1.139 keer in 906 posts
  Sorry voor het antwoord, ik ben helaas carfran niet hé!
  Eigenlijk zijn we soms slachtoffer van al die verschillende versies van die gratis software. Ik heb dat al eens gezegd : elke bakker of slager om de hoek kan zijn versie maken hé. Bij linux mint 17 en 18 is de meegeleverde firefox wel instelbaar.
  Ik gebruik gewoon de functie softwarebeheer en dan gaat het downloaden en installeren vanzelf. Heb je die functie niet? Gewoon die functie starten, zoeken naar Firefox, de bestaande Firefox verwijderen en dan opnieuw installeren. Hopelijk heb je dan een betere geïnstalleerde versie.
  Wat is de naam van het bestand dat je hebt gedownload? Daarop dubbelklikken zou misschien de installatie in gang zetten. Maar dat weet ik niet echt.
  Laatst gewijzigd door berger; 27 maart 2017 om 20:15

 15. De volgende gebruiker bedankt berger voor deze nuttige post:

  compuchrisje (29 maart 2017)

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Soortgelijke discussies

 1. windows Photovieuwer
  Door Camille in forum Overige software
  Reacties: 2
  Laatste bericht: 14 maart 2017, 14:55
 2. Windows Live Mail-fout 0x800CCC67
  Door Sofiekebieke in forum Internet
  Reacties: 8
  Laatste bericht: 15 februari 2017, 18:42

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •