Beste Mede-Forumleden,

Ik overweeg om over te gaan stappen van Win7 naar Linux.

Ik heb me op internet en dit forum al behoorlijk ingelezen, zoveel zelfs dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Er wordt zoveel over geschreven en er zijn zoveel meningen dat het voor mij toch wel moeilijk is om de zinvolle van de minder zinvolle te filteren. Dus ik ga de hulp van dit forum weer maar inroepen. Hier heb ik tenslotte goede ervaringen mee, het heeft mij altijd nog met elk probleem geholpen uiteindelijk.

Wat is de situatie:
Ik heb 2 laptops en 1 desktop.
Laptop 1: - Intel Pentium CPU 2030 M 2,5 GHz – 8,00 GB RAM (3,41 GB beschikbaar) – 32 bitsbesturingssysteem.
Laptop 2: - Intel Core 2 Duo CPU T6600 2,2 GHZ – 4,00 GB RAM (2,96 beschikbaar) – 32 bitsbesturingssysteem.
Desktop: - Intel Pentium CPU G630 2,70 GHz – 4,00 GB RAM (3,20 beschikbaar) – 32 bitsbesturingssysteem.

Waarvoor wordt het gebruikt: Alleen voor kantoortoepassingen, spreadsheets, tekstverwerking, internet, hobbymatige foto-, video en audiobewerking. Absoluut niet om te gamen.

Ik heb de website https://sites.google.com/site/computertip/Home bezocht, op dit forum o.a. de thread gestart door Carfran “Is linux nu echt veiliger dan windows” (waarin de link naar zijn blog bij mij helaas niet werkt), en vele, vele filmpjes op Youtube bekeken.

Waar ik vooral mee zit zijn vragen als:
- Hoe kan ik een en ander naast elkaar gebruiken?
- Kan ik 1 voor 1 overschakelen of moeten alle 3 tegelijk?
- Ik heb begrepen dat ik vanuit Linux wel gedeelde bestanden op mijn windows thuisnetwerk kan benaderen, maar kan ik ze ook aanpassen en weer wegschrijven zodat een windows gebruiker er dan nog mee verder kan?
- Als ik overschakel moeten mijn externe harde schijven ook geherformatteerd worden naar ext4. Moet ik dan een extra schijf aanschaffen zodat ik rangeerruimte heb?
Ik heb in ieder geval wel geconstateerd dat niet alles wat ik gebruik (o.a. DreamboxEdit en TomTom) onder Linux kan draaien en dat Wine mij afgeraden wordt op sites.google.com en dat ik daarom me het werken met VirtualBox eigen zal moeten gaan maken.
Ik denk dat ik heel veel beren op de weg tegen ga komen, maar dat ik uiteindelijk toch blij zal zijn de overstap gemaakt te hebben als alles achter de rug is. Alleen heel veel koudwatervrees op dit moment.

Nu heb ik nog een oud xp-laptoppeke liggen wat ik niet meer gebruik.
Dat heeft een Intel Pentium M 735 1,7 GHz met 512 MB DDR2.
Kan ik daar een Linux Mint 18.3 Xfce 32 bits op laten draaien en mee gaan spelen?
Kan ik later dan diezelfde Mint 18.3 Xfce op de andere 3 zetten?
Ik zie voor mij geen reden om naar een hogere Mate of Cinnamon te gaan, misschien iemand van jullie wel ?

Ik zie de reacties met belangstelling tegemoet.