Volledige versie bekijken : Drivers voor ATI (AMD) en NVidia grafische kaarten



JimmyJump
2 February 2013, 11:35
Sinds medio 2012 is AMD gestopt met hun drivers door Microsoft te laten certifiëren (de zogenaamde WHQL Testing, ofte Windows Hardware Quality Labs Testing) waardoor bij installatie van AMD grafische drivers nu een waarschuwing opduikt omdat Windows de drivers niet koosher acht vanwege niet getest. Niks van aan trekken dus en gewoon doorgaan met de installatie.

Tussen haakjes, de reden waarom AMD hun grafische drivers niet meer door Windows laat testen is omdat AMD overgestapt is op vaste releases per jaar in plaats van na iedere release van een nieuw game. Aangezien Microsoft een vergoeding vraagt voor de certifiëring (zo'n 12.000 dollar per jaar) vond men het bij AMD niet nodig zulk een "riant" bedrag te betalen voor een viertal releases per jaar.

De meest recente AMD drivers vind men hier (http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx).

De meest recente NVidia drivers vind men dan weer hier (http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us).

Let er bij NVidia wel op welke taal je download. Meestal vormt een andere taal dan je OS geen probleem, maar speel op zeker en zoek naar ofwel Nederlandstalige drivers, of de "International" drivers.


NOTA:

Installeer nieuwe drivers ALLEEN wanneer je problemen krijgt bij spellen (opstart van een game blijft hangen op zwart scherm; het game crasht na opstart). Zoals met de meeste dingen geldt hier ook de regel "If It Ain't Broken, Don't Fix It" (als 't niet kapot is, hoef je 't ook niet te repareren).

Zorg er ook voor dat updates van drivers NIET gebeuren door Windows Update. Windows heeft de neiging om door Microsoft aangepaste drivers te installeren die al eens durven te vloeken met de videokaart die je hebt zitten.