Volledige versie bekijken : Windows 10 scherm blijft zwart bij opstarten



Silverwing
31 March 2016, 20:02
Als ik mijn pc inschakel duurt het zo'n 15 tot 20 sec vooraleer ik het logo van mijn moederbord zie.daarna duurt het amper 5 sec tot de pc volledig klaar is.
Gedurende de tijd er voor blijft het scherm gewoon zwart.
Moet ik dit normaal vinden gezien ik met Windows 10 zit?
Tot voor de november update had ik dit niet en startte de pc op in minder dan 10 sec.

compuchrisje
31 March 2016, 23:40
Die update is niet probleemloos gegaan bij velen, omdat er toch nog een bug in zat. Daarom best eens kijken bij de geïnstalleerde updates welke mislukt zijn en welke niet. Met het Media Creation Tool zou dat iets 'van niks' zijn, wordt beweerd. Je kan ook bij MS zelf gaan aankloppen (virtueel dan=website) om te zien of de update nog beschikbaar is.
Maar probeer eerst de update troubleshooter (http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/windows-update-troubleshooter) eens, wie weet helpt dat je al verder.

Silverwing
1 April 2016, 12:23
Ik heb geen mislukte updates en Windows is volledig up to date.Updaten is ook geen probleem,de updates komen als ze er zijn en worden netjes geïnstalleerd.

Merel
1 April 2016, 22:28
Man man man ! En als de lucht invalt zijn alle vogeltjes dood.

Silverwing
2 April 2016, 16:44
Man man man ! En als de lucht invalt zijn alle vogeltjes dood.

Als dat de enige commentaar is die kan gegeven worden waarom dan nog vragen stellen hier, ook al vinden sommigen ze banaal.

berger
2 April 2016, 19:46
Zo dramatisch is uw probleem nu ook weer niet hé. Mijn weliswaar oudere PC (januari 2012) start in Linux Mint volledig op in zo'n 40 secondenen. In windows 7 duurt het wat langer.

En hoe komt dat uw scherm zo lang (?) zwart blijft, wie kan daar nu een zinnig antwoord op verzinnen.

Maak eens een opstartbare iso DVD of USB van bvb Linux Mint 17 en start uw PC daarmee eens op (zonder linux te installeren hé, je kunt enkel testen).
Als uw scherm dan rap iets laat zien dan zal windows 10 wel voor het probleemke zorgen zeker. Zoniet is uw scherm misschien niet meer helemaal in orde (problemen met de voeding?).

Merel
2 April 2016, 22:44
Huidige opstarttijd opgegeven door TS : Maximum 20 sec (20+5)
VOORHEEN : Maximum 10 sec

BEREKENING VERSCHIL : 10 sec meer tijd per opstart
MEERTIJD (per jaar van 300 dagen met 1 opstart : 300 x 10 = 3000 seconden of 3000/60 = 50 minuten.


Het grootste probleem is nu te kunnen uitmaken of men per jaar maximum 50 minuten minder aan de PC zal bezig geweest zijn, ofwel 300 keren 10 seconden nuttig zal hebben gebruikt om in de rommel op ons bureau wat orde te zetten. Het eerste is beter voor de mentale gezondheid, het tweede voor de goede orde; allebei positief resultaat.


Sinds november tot nu einde maart schatting (4 maanden) 1000 seconden
In stukjes van 10 seconden is dat echter onvoldoende om de werken van Proust te lezen (A la recherche du temps perdu , Le Temps retrouvé)

Waarom het scherm zwart blijft : omdat het niets anders te doen heeft en dat is dus helemaal normaal.

Wil je nu energie steken om eventuuel wat te vinden in uw systeem, dan kan je (tot 15 April) de map TOOLS (https://www.dropbox.com/sh/u9glt6yuughbqu7/AAC1d81JA0PcwuRMwL8rij5Za?dl=0) downloaden. Het wachtwoord voor de map kan je wel raden. Kijk vooral in de map 'tuning' de gereedschapskist om alle soorten tests uit te voeren. Bedenk dat je maar 50 minuten hier mag aan werken om je éérste 10 seconden te kunnen herwinnen op 1 jaar. Succes.

"Als de lucht invalt ... " is goed bedoeld om je te doen na-denken (te laat) en vooral te laten voor-denken.
Men maakt zichzelf ongelukkig door over alles te vitten, maar ik bezondig mij daar tevens aan.;)

compuchrisje
2 April 2016, 22:47
Ik denk dat MS zelf wat aanpassingen heeft gedaan en de visuele fase van het laden van de hardware heeft verborgen achter dat zwarte gordijn. Ook mogelijk is, dat er bij die update drivers zijn geïnstalleerd die eigenlijk niet geschikt zijn voor je systeem.
Voor W10 heb ik geen idee in hoeverre je zelf nog kan beslissen welke updates je wel of niet wilt hebben en of je de boel kan terugdraaien naar een datum voor die november-update.

carfran
2 April 2016, 22:59
Als ik mijn pc inschakel duurt het zo'n 15 tot 20 sec vooraleer ik het logo van mijn moederbord zie.daarna duurt het amper 5 sec tot de pc volledig klaar is.

En wat bedoel je met inschakelen ? Is de computer dan volledig uitgeschakeld. Volledig uitgeschakeld is niet in slaaptoestand of standbye modus.

carfran
2 April 2016, 23:08
Nog wat meer uitleg

Die 15 seconden dat je beeldscherm zwart blijft is de Power-On Self-Test .
Bij het aanzetten van de computer worden de apparaten, ram geheugen enz... getest die in de computer zitten . Die test kan je in en uitschakelen in het BIOS .
Normaal gezien krijg je bij de Power-On-Self-test een lijstje te zien in witte tekst van de test.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Power-on_self-test


http://www.mechbgon.com/build/POST1.jpg

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Power-on_self-test)

Silverwing
3 April 2016, 11:18
Die 20 sec maken mij op zich niet zoveel uit, wel als deze de voorbode zouden zijn van wat anders dat wel ernstig genoeg zou zijn.
Het wachtwoord voor de dropbox map heb ik 3x geprobeerd te raden maar is niet gelukt,ook een mooi tijdverdrijf en alweer een goede poging om mij nog meer op mijn paard te krijgen.
Of het nu 20 sec of 10 of 30 zijn,het is plots gekomen dus vind ik dat niet normaal en wil met hulp van specialisten uitzoeken hoe dit te verklaren/op te losssen is.Maar sommige steken liever in tijdsberekening en het schrijven daarvan maar ieder zijn manier om iemand verder te helpen zeker?
Opstarten van cd gaat al lang niet meer zie dit (http://www.minatica.be/threads/82741-Kan-niet-meer-van-cd-opstarten) topic van even geleden dat toen onopgelost gebleven is.

carfran
3 April 2016, 12:53
Silverwing als ik al uw problemen lees weet u de eerste dingen die bij me opkomen , dat uw computer wel eens met een BIOS virus zou kunnen opgescheept zitten .
In de jaren 90 waren BIOS virussen populair en de laatste jaren beginnen BIOS virussen opnieuw op te duiken .

Silverwing
3 April 2016, 12:55
Kan ik als er geen nieuwe versie is van de bios deze dan terug resetten?

carfran
3 April 2016, 13:04
Het wachtwoord voor de dropbox map heb ik 3x geprobeerd te raden maar is niet gelukt,ook een mooi tijdverdrijf en alweer een goede poging om mij nog meer op mijn paard te krijgen.

Dat ook al ? Dropbox gehackt en wachtwoord verandert. Via een BIOS virus is dat allemaal mogelijk . Wat je eens kan proberen is je computer volledig te ontkoppelen van het internet . Als hij in een thuisnetwerk staat ook uit het netwerk halen . Ik heb een zeer groot vermoeden dat je computer via internet door criminelen gebruikt word zonder je het zelf weet.

compuchrisje
3 April 2016, 23:08
Heb ook je vorige topic nog eens nagelezen, waarbij de BIOS ook telkens werd gereset. Dit is niet meer normaal te noemen.
Heb je nog ergens een usb-stickje dat leeg is? Probeer het dan eens met Emsisoft EEK (http://www.minatica.be/downloads/690-Emsisoft-Emergency-Kit). En gebruik zo mogelijk die F12 toets om het laden van Windows te voorkomen.

Silverwing
4 April 2016, 19:52
Emsisoft heeft niets verdacht gevonden.Ook mbam niet die draait hier altijd op de achtergrond.

Merel
4 April 2016, 22:02
Zie post#7. Het wachtwoord voor de link naar de Dropbox-map TOOLS is TOOLS. :lol:

In die map zitten een hoop tools die je eventueel kan gebruiken om je hardware te tunen of te meten. Hopelijk is er wat tussen dat kan helpen in je zoektocht, als je intussen niet van uw paard gevallen bent.

Verder vind ik het persoonlijk nog steeds niet de moeite om zich druk te maken over wat je klaagt.

Ik heb namelijk zelf een moederbord van hetzelfde merk.
Zelfs zonder Win10, en reeds Win7 blijft het scherm zwart bij het opstarten, gedurende "een zekere tijd".

(precies zoals het kanon "een zekere tijd" nodig heeft om af te koelen na het vuren, in deze sketch (https://www.youtube.com/watch?v=w0-A06KKzy0) van wijlen meester komiek/clown Fernand Raynaud; alleen te evenaren door Toon Hermans. Met lachen kan je zelf eens afkoelen).

Uw probleem CD/DVD lezer als éérste bootdevice:
Jawel, de BIOS/UEFI bij Gigabyte is zeker niet de meest duidelijke in het genre.
Blijf eerst daar zoeken waarom de DVD/CD niet als eerste wil (blijven) opstarten.
Ik zie niet wat Windows 10 er mee te maken zou hebben.

Er is een optie "vintage" om het beeld van de menu's instellingen traditioneel te tonen als voorheen in meer traditionele biosmenu's. Vermoedelijk zijn die duidelijker in gebruik dan de visuele poespas van Gigabyte.

Uw moederbord heeft mogelijk dual bios (waarover ik onkundig ben) maar ik veronderstel dat zou kunnen betekenen dat je van een andere set instellingen gebruikt maakt dan deze die je tracht te fixen. Het kan zijn dat je de juiste bios-set moet selecteren. Ik ben zelf (nog) niet thuis in die instellingen.
Zoek naar een specifiek forum voor die moederborden, waar de gebruikers similaire moederborden gebruiken.

Eventueel is uw UEFI/BIOS te updaten ?

carfran
5 April 2016, 12:28
Emsisoft , Mbam Malwarebytes, Norton Antivirus enz ..... is software om naar malware te scannen op de harde schijf of andere types stations , USB stick , externe harde schijf enz...
Moest het hier effectief om een BIOS virus gaan, dan heeft dit zich genesteld op het moederbord !!!

Sorry , maar ik vind niet onmiddelijk een Nederlandstalige uitleg , als je Engels begrijpt lees dan dit eens .
http://www.cnet.com/forums/discussions/can-viruses-be-removed-from-the-bios-281792/

De beste oplossing is om contact te nemen met de fabrikant van het moederbord.

Silverwing
8 April 2016, 19:37
Ik heb een oude back up teruggezet van voor de november update en alle problemen zijn opgelost.Het zal me nu benieuwd hoelang het duurt vooraleer Windows weer bijgewerkt gaat zijn en of het probleem dan weer de kop opsteekt.
Voorlopig krijg ik geen nieuwe updates meer,het systeem is up to date staat er maar toch zit ik nog aan Windows 10 pro .De laatste update die gedaan is is KB3141032.
Waar ik mag van uit gaan is dat de bios instellingen door Microsoft tijdens het updaten worden aangepast.
Een kennis die ik na lang weer eens terugzag en diens Windows kennis behoorlijk groter is dan de mijne beweert dat mijn probleem geen probleem is,maar dat Microsoft dit bewust zo veranderd heeft om zo min mogelijk nog te sleutelen aan ZIJN systeem.Nochtans staat er op de site van Microsoft een handleiding voor opstarten van cd,compleet met hoe je de bios moet instellen.Denk niet dat ik van hem nog nuttige info kan verwachten.:confused:

carfran
8 April 2016, 20:32
Je bent niet de enige waarvan Windows 10 de BIOS instellingen kan aanpassen .
Spijtig genoeg niets in het Nederlands te vinden
http://www.isumsoft.com/windows-10/how-to-access-uefi-bios-on-windows-10-pc-laptop-tablet.html

compuchrisje
8 April 2016, 23:15
Hou je image dan maar heel zorgvuldig bij, Silverwing. Toch prima dat alles weer doet zoals jij het wenst.

suzy
14 May 2016, 18:53
Dag lieve allemaal , knappe koppen hier !
Hopelijk zit ik goed ...Chrisje lang geleden hé .
Probleem van mij plots omgekeerd scherm , bel pc man deze komt drukt op enkele toetsjes oké . De man is buiten , een zwart scherm met iets verkeerd van windows (dit is mijn reserve). Heb het al zover terug gekregen dat het enkel een zwart scherm is
en omgekeerde muis wie o wie weet raad grtjes Suzy:shy:

compuchrisje
21 May 2016, 16:52
...Chrisje lang geleden hé Pardon?

berger
23 May 2016, 11:34
Wel ja, Suzy van de wafeltjes :)

vdhee
23 May 2016, 15:05
Silverwing, het is alleszins duidelijk dat je geen BIOS-virus op je systeem hebt zoals gesuggereerd werd.

Hou je ons op de hoogte van het verdere verloop?

Silverwing
24 May 2016, 12:32
Silverwing, het is alleszins duidelijk dat je geen BIOS-virus op je systeem hebt zoals gesuggereerd werd.

Hou je ons op de hoogte van het verdere verloop?
In post 19 heb ik reeds aangegeven dat de problemen verholpen zijn.ondertussen is mijn systeem ook echt up to date en zijn er geen problemen mer gekomen bij het bijwerken naar versie 1511.
Mijn scherm blijft nu nog de helft van de tijd zwart en dat wil ik als normaal beschouwen.