• GPU-Z haalt grens weg bij GTX 580

    15 November 2010 18:37 door
    De nieuwe GPU-Z haalt de begrenzing weg bij Nvidia's grafische kaart GTX 580.

    We zullen maar al direct met de nodige waarschuwing beginnen: speel niet zomaar met instellingen van hardware als je niet weet waarmee je bezig bent. Het permanent beschadigen van je hardware is wel degelijk mogelijk!
    Waar gaat het nu over: de high-end grafische kaart GTX 580 heeft velen versteld doen staan als je de prestaties bekijkt en het verbruikte vermogen. Nvidia heeft hiervoor wel een trucje toegepast. Eens de kaart zijn maximale vermogenspiek bereikt treed een logica in werking die de klokfrequenties omlaag regelt.
    Bij een extreme hoeveelheid 3D commando's, zoals tijdens benchmarking met FurMark of tijdens de overclocking tool OCCT, wordt het vermogen binnen de perken gehouden door net de klok naar beneden te regelen en het TDP vrij laag te houden. Op deze manier worden componenten beschermd zodat ze niet over het maximaal vermogen gaan.

    Dat dit ten koste van de prestaties gaat is duidelijk. Ook benchmarking is niet echt mogelijk door deze manier van werken. Het beschermt de kaart wel tegen permanente schade maar laat overclockers en een groep ervaren gebruikers op hun honger zitten. Zij willen net de limieten opzoeken.

    TechPowerUp baas en ontwikkelaar van GPU-Z, W1zzard, heeft nu een commando toegevoegd bij zijn GPU diagnose programma waarbij deze logica wordt uitgeschakeld. Start je de laatste versie van GPU-Z op met het "GPUZ.exe /GTX580OCP" commando zal de GTX 580 prompt zijn limiet opzoeken bij volle belasting onder FurMark. Het vermogen zal stijgen tot 350 Watt ! Zowel Minatica als TechPowerUp waarschuwen u: je doet dit enkel op eigen rsico. De kaart buiten zijn opgegeven vermogen laten lopen kan onherstelbare schade toebrengen waarvoor wij niet verantwoordelijk zijn.



    Op de grafiek zie je dat de GTX 580 bij een vermogenspiek de klokfrequentie naar beneden regelt zodat de 200 Watt niet wordt overschreden. Haal je de begrenzing weg stijgt de kaart over zijn maximale belasting tot 350 Watt!

    (Bron: TechPowerUp, Fudzilla)