• AMD Radeon HD 6990 Dual GPU

    24 January 2011 21:44 door
    Voor het eerst werd AMD's nieuwste Antilles kaart op foto vastgelegd: de HD 6990 Dual GPU kaart.

    De HD 6990 dual GPU grafische kaart gebaseerd op de Northern Islands was orgineel gepland voor het vierde kwartaal van 2010 maar AMD stelde de kaart uit naar het eerste kwartaal dit jaar. De kaart zal bovenaan het segment plaatsnemen en zal daar de HD 5970 opvolgen.

    De mensen van it.oc.com.tw slaagde erin een foto te nemen waar AMD'er Matt Skynner de komende HD 6990 vasthield. De specificaties zijn tot nu toe niet officieel bevestigd maar lekte al eerder uit. Met twee 40nm Cayman-chips aan boord krijgt deze kaart maar liefst 3840 shader units mee en 4 GB GDDR5 geheugen. Dat alles resulteert in een TDP van 300 Watt. Zoals verwacht heeft de kaart twee 8 pin PCIe stroomaansluitingen.

    Om al dit geweld koel te houden heeft AMD de koeler compleet moeten hertekenen. De nieuwe koeler op deze Dual GPU kaart is tot nu toe nog niet gebruikt op een grafische kaart: een cilindrische ventilator zou lucht vanaf de achterzijde van de kaart aantrekken over 'vapor-chamber heatsinks'. Dit zijn in feite zeer platte heat pipes waar de verdamping van een vloeistof zorgt voor een verspreiding van de warmte naar een veel groter oppervlak.




    (bron: fudzilla)