• AMD lanceert de Radeon HD 6990

    8 March 2011 17:53 door
    Het is eindelijk zover. AMD heeft haar nieuwste dual-GPU-videokaart klaar en alle partners lanceren ze tezamen.

    Dit nieuwe monster is het paradepaardje van AMD. De kaarten zijn gebaseerd op twee Cayman chips en vervangen de 16 maanden oude HD 5970.
    De Radeon HD 6990 heeft dus twee volledige Cayman chips aan boord en heeft bijgevolg ook toeters en bellen erop en eraan. Zo zijn er op de chip maar liefst 3072 shader units actief en komt de kaart met 4 GB GDDR5 geheugen dat effectief op 5000 MHz werkt. Enkel kan er maar 2 GB gebruikt worden omdat de kaarten de data in het geheugen lokaal moeten delen.
    Twee Cayman GPU is gelijk aan een stroomvretende kaart. Om het verbruik toch enigszins te kunnen intomen, zijn alle Cayman chips 'handpicked'. Speciaal geselecteerd om op een lager voltage te kunnen werken.
    De Radeon HD 6990 heeft aan de zijkant een switch staan waarmee je de kloksnelheid in een keer kan verhogen. Standaard draait die op 830 MHz, met de switch aan gaat dat naar 880 MHz. Met de verhoging van de kloksnelheid gaat ook het stroomverbruik omhoog. Daar moet de eigenaar wel rekening mee houden, want op die effectieve snelheid valt de kaart buiten de vooropgestelde specificaties van JEDEC en is een zware voeding toch wel aangeraden, zeker wil je de kaart stabiel krijgen.
    Als je dan toch in de kosten duikt, hou dan ook meteen even rekening met de grootte van de kaart. Deze HD 6990 meet 34 cm wat 3,5 cm langer is dan de HD 5970.
    Voor de nieuwsgierigen onder de lezers heeft Hardware.info al een review gemaakt van deze kaart. Daaruit blijkt dat AMD met marge de snelste videokaart in zijn bezit heeft.
    Nu, een kaart maken is één ding. Deze kaart verkocht krijgen is een andere zaak. AMD heeft een hele reeks partners die deze kaart moeten proberen te verkopen. Normaal kan een partner een beetje zijn eigen ding doen met een kaart en alzo een speciaal product proberen te verkopen. Aan deze HD 6990 zullen de partners weinig kunnen veranderen omdat de HD 6990 een zeer complexe kaart is. Ook in de koeling zal geen verschil zitten. Ze gebruiken allemaal de Vapor Chamber koeling. Aansluitingen vind je onder de vorm van één dual-link DVI en 4 mini DisplayPort 1.2 connectors. Het zal hem dus in de meegeleverde software en accessoires zitten. Opletten is dus de boodschap.

    Afbeeldingen van de kaarten van alle partners van AMD:

















    Bron: Hardware.info