• AMD Bulldozer komt in juni, de Llano in juli

    8 March 2011 18:38 door
    We zitten er al lang naar uit te kijken en nu zijn de lanceringsdatums eindelijk bekend. AMD zal de Bulldozer lanceren in juni en de Llano een maandje later.

    Dat wordt er in de wandelgangen toch gefluisterd. De topreeks, de Bulldozer CPU's, zullen eerst op de markt komen (verschepingsdatum 20 juni), gevolgd door de Llano op 4 juli.
    Dat de Bulldozer eerst op de markt komt is een strategische zet van AMD. Als deze 32nm CPU goed presteert, zal de verkoop vanzelf volgen.
    Xbitlabs heeft ook nog een officieel document in handen waarop de modellen staan die op de markt zullen verschijnen bij de lancering. De Bulldozer is een modulair ontwerp waarbij AMD in een CPU meerdere modules, met elk twee cores, aan elkaar kan koppelen. Op deze manier is het natuurlijk gemakkelijk met een hele reeks op de proppen te komen. Zo komen er vier octa-cores op de markt, twee hexa-cores en twee quad-cores. De octa- en zes-cores zitten in de FX-6000 reeks, de quad-core in de FX-4000 reeks.
    Een segmentje lager komen we bij de mid-range uit en daar situeert zich de Llano. Hier komt AMD ineens met elf modellen op de markt, dual-cores, triple-cores en quad-cores. Afhankelijk van de snelheid waarop ze werken hebben ze een TDP tussen 35 en 45W.
    De Llano CPU's zijn vergezeld van een GPU. Voor de triple- en quad-cores wordt die 'Beavercreek' genoemd. Voor de dual-core wordt die 'Winterpark' genoemd. Het gaat hier steevast om dezelfde chip maar ze hebben gewoon andere klokfrequenties.
    Meer van deze processoren zullen we te zien en te horen krijgen op de E3 beurs die voorzien is voor begin juni.

    Bron: Hardware.info, Xbitlabs