• Need for Speed door de jaren heen

  4 april 2010 15:02 door
  Al een tijdje is Need for Speed een succesreeks van gamesontwikkelaar EA. Deze serie begon echter op uitmelkerij van de oprukkende bekendheid van tuning te lijken. Ook de laatste nieuwe game uit de soort, Carbon, voldeed niet aan het verwachte succes. Nu met ProStreet, de opkomende game, wordt wel weer beterschap verwacht.


  Road & Track Presents: The Need for Speed

  Dit is de eerste Need for Speed uit de gelijknamige succesreeks. Hij werd oorspronkelijk uitgebracht voor de 3DO, maar niet kort daarna ook voor de Playstation, de PC (voor DOS) en in 1996, twee jaar na de release, ook voor Sega Saturn. Het grootste deel van de tijd werd je achtervolgd door de politie. Dit thema bleef zowat de rode draad doorheen de hele serie. Ook had je een tegenspeler die je treiterde als je weer eens verloren had of als de politie je had opgepakt, na de tweede bekeuring.

  In deze eerste game was er de enige goede poging om een realistisch aanvoelend gedrag van de auto’s te simuleren. Daarvoor werkte EA samen met het tijdschrift Road & Track, wat dus ook de eerste titel verklaarde.
  Need for Speed SE

  Deze Special Edition wordt ook wel beschouwd als de vergeten episode uit de serie. Hij was enkel gereleased voor de PC en was zowel als DOS en als Windows-versie. De Windows-versie ondersteunde DirectX 2.0 en bevatte 2 extra bonusparcours en enkele verbeteringen aan de game-engine.
  Need for Speed II

  Need for Speed II had drie speelbare gamemodes namelijk Tournament, Knock-Out en Single Race. Het spel had enkele zeer zeldzame voertuigen. De gameplay was overgestapt naar een soort van een arcade-stijl, maar de levels zelf waren goed ontwikkeld en niet al te simpel. Ook de wegen hadden een opfrisbeurt gekregen, waardoor spelers nu ook door de velden bochten konden afsnijden of naast het asfalt een tegenstander voorbijsnellen.
  Need for Speed II SE

  De tweede Special Edition uit de reeks was dan bijna helemaal hetzelfde als de gewone Need for Speed II, maar hij bevatte wel extra features zoals meer auto’s en circuits. Ook was er ondersteuning inbegrepen voor Glide, een toen vernieuwende grafische standaard.
  Need for Speed III: Hot Pursuit

  In NFS III: Hot Pursuit komt de Hot Pursuit-mode bij het spel. Hierbij moest de speler ofwel proberen aan de politie te ontsnappen, ofwel zelf zware voeten te achtervolgen en te arresteren. De meeste banen en auto’s waren al bij het begin van de game beschikbaar, dus het bestond eruit dat je beloningen vrijmaakte door races te winnen.

  Door de mogelijkheid om zelf automodellen te downloaden, ontstond er een heuse community van automakers.
  Need for Speed: High Stakes / Road Challenge

  High Stakes of Road Challenge, de eerste is de Amerikaanse naam en de tweede de Europese, kreeg veel kritiek te verduren omdat alle circuits uit NFS III overgenomen waren.

  De gameplay werd echter serieus gewijzigd. Er werden zowat drie nieuwe modes toegevoegd: Career, High Stakes en Getaway. In de Career-mode moest je zoveel mogelijk geld verdienen door races te winnen. In de High Stakes was de inzet je eigen auto. De verliezer moest zijn auto dus afgeven aan de winnaar. In Getaway moest je, net zoals in Hot Pursuit, zolang mogelijk uit de klauwen van de politie blijven. Als enige verschil tegenover Hot Pursuit kon je hierin wel geen politie worden.

  Ook worden de schademodellen geïntroduceerd. Als je werd aangereden ging je auto minder presteren en zag je duidelijk blutsen in je carrosserie.
  Na de race kon je met blutsen blijven rijden of braafjes de herstellingskosten betalen.
  Need for Speed: Porsche Unleashed / Porsche 2000

  In tegenstelling tot andere games van de reeks bevatte deze versie enkel Porsches. Ook was er een enorme hoeveelheid informatie over deze Porsches beschikbaar. De wagens stuurden ook veel realistischer en het grafisch vermogen was ook enorm voor die tijd. De bedoeling was door races te winnen auto’s te verzamelen van 1950 tot 2000. Ook was er de fabrieksrijdermode. Daarin werd je in dienst genomen door Porsche om de auto’s te testen met allerlei stunts. Veel van de missies werden als zeer moeilijk beschouwd, dus wie de fabrieksrijdermode uitkreeg werd beschouwd als een goed PC-racer.

  Het spel bevatte ook veel weetjes over Porsche, met onder andere ook oude video’s en foto’s.
  Need For Speed: Hot Pursuit 2

  Eigenlijk was NFS: Hot Pursuit 2 gewoon grafisch verbeterd t.o.v zijn voorganger NFS III. Daardoor haalde het spel niet al te goede cijfers bij de pers. Er werden zelfs geen nieuwe auto’s toegevoegd. Als je echt nieuwe auto’s wilde toevoegen, dan moest je ze downloaden en zo naar het spel overzetten. Het spel was speelbaar op verschillende game platforms, die hadden elk hun eigen gameplay en circuits. De voorganger van Hot Pursuit 2 beschikte over veel extra’s, welke niet waren terug te vinden op Hot Pursuit 2. Zelfs het online gedeelte bleef achterwegen. Het enige wat nieuw aan deze NFS: Hot Pursuit 2 was dat de originele muziek werd vervangen door commerciële muziek.
  Need For Speed: Underground

  NFS: Underground sloeg een hele andere weg in dan zijn voorgangers. Dit werd een groot succes. Het was even wennen, omdat er nu een carrière mode aanwezig is waarbij het de bedoeling was om je auto om te bouwen tot een ware tuning-auto. Het aanbod van de wagens werd enorm vergroot met echte merken. Deze werden de belangrijkste troefen van het spel die zorgden voor uren gameplezier. NFS: Underground beschikte ook over een multiplayer, maar deze was niet helaas niet erg uitgebreid.
  Need for Speed: Underground 2

  Nadat NFS: Underground een groot succes heeft gekend, besloot EA er een opvolger op te maken. In het begin krijg je een simpele wagen tot je beschikking die je ook volledig kan uitbouwen met zelfs een PS2 in je kofferbak. Het grote verschil met zijn voorganger is dat er meer tuning mogelijkheden aanwezig zijn en een zeer grote career mode waar je vrij kan rond rijden en andere racers kan uitdagen.
  Need for Speed: Underground Rivals

  Need for Speed: Underground Rivals is een game exclusief voor de PSP. Je hebt Amerikaanse en Japanse tuner-auto’s tot jou beschikking. Je hebt een garage waar vierentwintig auto’s in passen. Deze wagens kun je winnen door alle races succesvol te voltooien. Via de WiFi ad-hoc functie kun je andere spelers uitdagen en zo hun wagens winnen. Grafisch valt de game wat tegen, het lijkt er op dat EA niet veel tijd in deze NFS: Underground Rivals heeft gestoken.
  Need for Speed: Most Wanted

  Je start het spel met een sterke BMW M3 GTR, maar door een technisch defect aan je wagen wint de tegenstander jouw auto. Je krijgt een schuilplaats en een simpele wagen. De bedoeling van deze Need for Speed: Most Wanted is om zo hoog mogelijk in de Most Wanted lijst te komen. Het spijtige aan de NFS: Most Wanted is dat de tuning-mogelijkheden beperkt zijn. Je racet ook altijd overdag.
  Need for speed: Carbon

  Need For Speed Carbon is geen verbetering ten opzichte van Most Wanted en Underground. Er zijn wel veel opties en spelmodes toegevoegd, maar sommige opties zijn dan ook weer verdwenen. Grafisch ziet deze NFS: Carbon er zeker goed uit. Het racen speelt zich weer terug af in het donker. Dat maakt het weer wat spannender tijdens het racen. Een groot nadeel aan deze NFS: Carbon is dat de singleplayer te kort is om je volledig te vermaken. Het leuke aan deze NFS: Carbon is dat de politie je nu ook achtervolgt en je kan zo proberen de politie kwijt te spelen.
  Need for Speed: Pro Street

  Met NFS: Pro Street slaat EA weer een andere weg in, maar dit keer zou het de goede weg moeten zijn. Aan de hand van de eerste screens en trailers kunnen we wel zeggen dat deze NFS: Pro Street er prachtig uitziet. Een volledig nieuw concept met veel verschillende parcours en wagens. Het type game zou zoals Burnout en Gran Turismo moeten zijn. Het tunen blijft wel bestaan, maar wordt geen gamedoel. Het doel is om je auto sneller te laten rijden en zo alle races met succes te voltooien. Deze NFS: Pro Street wordt om naar uit te kijken.