• Anti-terreur beleid VS buitensporig

    29 March 2011 23:56 door
    Om aanslagen zoals die op het World Trade Center te voorkomen, wilden de VS een controle op alle passagiers die Amerika binnenkomen


    Wereldwijd werd toen tegemoet gekomen aan deze vraag, in sommige gevallen zelfs tot in het absurde. Ook waren de veiligheidsmaatregelen bij elk vliegveld verschillend van land tot land.
    De Europese Commissie heeft deze maatregelen nader bekeken, en vooral welke gegevens worden doorgespeeld naar de VS. Ze hebben vastgesteld dat de data-overdracht wel sterk overdreven is.
    Volgens de EDPS (European Data Protection Supervisor) loopt het zelfs de spuigaten uit. Blijkbaar zijn de VS van mening dat iedereen een potentiële terrorist is en moet hij bewijzen dat hij of zij het niet is.
    Daarom wil de EDPS dat er duidelijk omschreven grenzen worden getrokken aan de data-transfers van passagiers. Nu worden zelfs de kleinste overtredingen en 'lichte criminele feiten' mee gemeld, dit soort info is niet relevant. Bovendien zouden de data slechts een beperkte periode (bv 30 dagen) mogen opgeslagen blijven in beveiligde omstandigheden. De overdracht naar andere landen buiten de VS moet eveneens onder strikte normen gebeuren.
    Kortom, de lijst van data moet inkrimpen tot het hoogstnodige, zodat het PNR (European Passenger Name Record) enkel gegevens bevat die van belang zijn in de strijd tegen het terrorisme.

    Bron: WebWereld