• Overzicht games 2008

  5 april 2010 13:37 door
  Het game-jaar 2008 zit er ondertussen al op. Ook in 2008 zijn er weer veel games verschenen, die al dan niet toppers zijn.

  Omdat er zoveel games zijn verschenen, willen we ze graag voor jullie op een rijtje zetten. Hou er rekening mee dat we natuurlijk niet alle games kunnen bespreken.

  Enjoy!

  Far Cry 2

  Far cry 2 is een First Person Shooter die zich situeert in hartje Afrika.
  Het spel begint met een 5min lange intro trailer waarin jij als persoon in een taxi/jeep zit op weg naar een hotel in Pala. Tijdens deze cut-scene kan je vrij rondkijken vanuit de jeep en krijg je al een eerste indruk van de situatie in het huidige Afrika. In Afrika woedt namelijk een burgeroorlog tussen de UFLL en de APR. Spijtig genoeg zijn het vooral de gewone burgers die slachtoffer zijn van deze oorlog en velen proberen het land uit te vluchten. De persoon die beide groeperingen gewapend heeft, de Jackal, is jouw doelwit als huurmoordenaar.

  Na een korte introductie van de Jackal en een paar kleine opdrachten om je vertrouwd te laten geraken met de besturing, geraak je betrokken in een zwaar vuurgevecht buiten het hotel. Je wordt geraakt en wordt wakker bij een onbekende persoon die je vervolgens wat klusjes laat opknappen.

  Daarna ben je vrij om te doen wat je wil. Om echter het verhaal uit te spelen zal je "main missies" moeten doen. Er zijn 33 main missies, 12 buddy missies en 40 side missies. Side missies en buddy missies zijn niet noodzakelijk om het spel uit te spelen. Buddy missies dienen voor je reputatie bij je buddies omhoog te halen, zodat ze je komen redden als de nood het hoogst is. Ze bieden ook automatisch hun hulp aan als je een main missie accepteert. Je GSM gaat dan en ze beiden je hun hulp aan voor die main missie d.m.v. een kleine side quest.

  Je missie wordt dus uitgebreid met enkele side missies, maar je doel wordt zowiezo vervult. Je buddy reputatie stijgt en je safehouse wordt geupgrade.  Safehouse, huh... wat? Ja, Ubisoft heeft in Far Cry 2 safehouses gezet. Dit zijn schuilplaatsen die je kan vrijspelen door de vijanden die rond het huis patrouilleren te elimineren. In dit huis kan je slapen (lees: de tijd vooruit zetten en saven), munitievoorraden opslaan en ook wapens door middel van de wapenkisten. Uiteraard begin je het spel niet met een zware SAW machinegun. Je bent ook maar een simpele huurmoordenaar met weinig aanzien in Afrika. Als je betere wapens wilt, moet je deze vrijspelen door missies te vervullen voor de wapenhandelaars die verspreid zijn over de map. Deze vragen je meestal om concurrenten uit de weg te ruimen en beloven je speciale wapens als dank. Deze wapens kan je dan kopen door middel van de computer, die gestationeerd staat in zo een wapenshop.  Over grafische elementen valt weinig te zeggen, buiten dat het er fantistisch uitziet. Je kan takken van bomen afschieten, takken afhakken met je machete, halve savannes in de fik steken met een Molotov-cocktail, vlammenwerper etc.

  Het vuur verspreidt zich realistisch in de richting waarnaar de wind waait. (Altijd uitkijken dat je jezelf niet klem zet door een vuurzee te creëren - red)
  Ontploffingen zijn goed afgewerkt, de dag-nacht cyclus, uiterlijk van de mensen en dieren die in het spel voorkomen ook. Zo kom je antilopen tegen die rustig aan het drinken zijn uit een beek en vele andere dingen.

  TIA?
  This Is Africa…

  Algemene informatie
  Naam: Far Cry 2
  Uitgever: Ubisoft
  Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal
  Genre: Action - FPS
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Ja
  Release: 24 Oktober 2008
  Platforms: Playstation 3, Xbox 360, PC
  Topper? Hell yeah.
  Trailer

  Fallout 3

  Fallout 3 is een Action Roleplaying Game ontwikkeld door Bethesda Game Studios. Het spel is de 3e in de Fallout series en krijgt zeer goede kritiek. De scores gaan van 90%-100% en dat verduidelijkt alweer dat de derde Fallout game een schot in de roos was.

  Het verhaal van Fallout 3 speelt zich af in het jaar 2277, dus 36 jaar na Fallout 2 en 200 jaar na de nucleaire oorlog. De speler doorloopt de jeugd van zijn personage en ziet hoe zijn moeder sterft tijdens de bevalling in het Vault 101 ziekenhuis. Op dit moment, moet de speler het DNA (uiterlijk in dit geval) van zijn personage veranderen. Als kind in het Vault krijgt het character een boek met titel: "You're Special". Op dit moment kan de speler zijn character 7 belangrijke 'aptitudes' geven. De speler doorloopt dan een wapentraining en krijgt ook een PIP-Boy 3000 op het einde. Zo doorloop je zijn hele jeugd en krijg je op verschillende ogenblikken de controle over je character om zo je stats in te stellen.  Op een bepaalde dag, wordt je wakker gemaakt en krijg je te horen dat je vader de Vault verlaten heeft. Je vader zijn collega en beste vriend Jonas, is al doodgeschoten omdat hij verdacht werd van je vader te helpen ontsnappen. Nu is het aan jou de beurt om veilig te ontsnappen uit de vault en je vader te zoeken in de Wastelands.

  Een feature in het spel is dat de wapens na verloop van tijd verouderen waardoor de nauwkeurigheid (accuracy) en de vuursnelheid (rate of fire) verlaagd wordt. Maar let op, sommige schematics voor speciale wapens, hebben soms deze wapens nodig.

  Ook een belangrijke feature in Fallout 3 is het karma systeem. "Good Karma" en "Bad Karma" dus. De beslissingen van de speler i.v.m. je combat, conversaties en andere acties die je doet in de wereld, hebben rechtstreeks invloed op je status. Door "goede" keuzes krijg je een warmer welkom bij NPC en waarschijnlijk nog andere features. "Slechte" keuzes, zoals misdaden plegen, hebben een averechts effect natuurlijk. Aan jou de keuze.

  Het spel biedt een open spelwereld (Met dag-nachtcyclus) met vele quests en vuurgevechten. Grafisch is het een prachtig spel; Dit zal je wel zien aan de screenshots. Ook de verhaallijn is goed uitgedacht en voldoet aan de verwachtingen van de speler.  Algemene informatie
  Naam: Fallout 3
  Uitgever: Bethesda Softworks & ZeniMax Media
  Ontwikkelaar: Bethesda Game Studios
  Genre: Action - Roleplaying
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Nee
  Release: 30 Oktober 2008
  Platforms: Playstation 3, Xbox 360, PC
  Topper? Een “must-have” zelfs.
  Overig: 18+ (Wegens taalgebruik en geweld (Ledematen kunnen eraf geschoten worden)).
  Trailer
  Gameplay video

  Spore

  Rond Spore werd veel commotie gemaakt. Het innovatieve spel van de makers van onder andere de Sims werd overal veelvuldig besproken. Ook kreeg het de nodige media-aandacht.
  Echter bij de release was het een tegenvaller. Ook over het beveiligingssysteem, waardoor je het maar 5 keer kon installeren, werd veel gediscussieerd.

  In Spore start je als een ééncellig organisme. Je moet zien te overleven en jezelf sterker te maken door andere organismen op te eten. Zo promoveer je steeds meer en meer, en op een bepaald ogenblik heb je genoeg DNA verzameld dat je op het land kunt gaan wonen!

  Het spel gaat verder in het zogenaamde thirth person-perspectief. Jij kruipt in de huid van één wezen van de stam en je neemt de anderen op sleeptouw. Ofwel gedraag je je sociaal, en ga je dus andere wezens die op ‘jouw’ land leven, overladen met geschenken. Zo kan je vriendschappen creëren. Als je liever wat meer actie ziet, kan je ook agressief spelen. Dan bestorm je andere diersoorten, om zo tot uiteindelijke overheersing te komen. Met beide speelwijzen verdien je DNA. DNA is de valuta in Spore. Als je opnieuw genoeg DNA hebt bijeen gesprokkeld, kan je overgaan tot het echte stamleven.  Jij krijgt de leiding over je stam. Je kunt elk stamlid individueel een taak geven. Met vaardigheden, die ze bij bepaalde gebouwen halen, kan je zo op pad sturen om te vissen, te vechten, allerlei ‘primitieve’ bezigheden. Je kunt zowel bondgenootschappen sluiten met andere stammen, als ze aan te vernietigen. Voor een bepaalde hoeveelheid DNA kun je nieuwe stamleden geboren laten worden. De volgende stap in je ontwikkeling is het stadsleven.

  In het stadsleven draait het, opnieuw, grotendeels over je banden met andere steden. Ook moet je ervoor zorgen dat je genoeg mijnen in jouw handen hebt, en houdt.
  Terwijl je erop uittrekt om banden te versterken, of juist de oorlog te verklaren, moet je er ook voor zorgen dat je inwoners tevreden blijven. Dit kan door entertainmentplaatsen te bouwen. Deze mogen niet in de buurt staan van fabrieken, maar wel dichtbij huizen. In verdere stadia van het stadsleven heb je beschikking over zee- en luchttuigen, naast de gebruikelijke landvoertuigen.
  In mijn ogen was dit het leukste deel van Spore.

  Als je deze fase ook compleet hebt, ga je over tot de ruimtefase. Hier gaat Spore dik de mist in.
  Het planetenstelsel is bijna oneindig. Er zijn duizenden planeten en buitenlandse rijken. Sommigen verwelkomen je, anderen dagen je direct tot oorlog uit. Ook moet je op onbevolkte planeten kolonies stichten, en met klimaatverbeteraars moet je deze dan in uitstekende condities zien te krijgen.
  Op het begin is dit zeker wel leuk, maar ik kan je verzekeren dat je dicht echt beu wordt, eenmaal het nieuwe er af is.  Algemene informatie
  Naam: Spore
  Uitgever: EA
  Ontwikkelaar: Maxis
  Genre: Action - Roleplaying
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Mogelijkheid tot het delen van content met andere spelers.
  Release: 4 september 2008
  Platforms: PC, Mac, Nintendo DS & Mobiele telefoon
  Topper? Eerder een tegenvaller
  Trailer

  GTA IV

  De gehele GTA-reeks was toch steeds weer een topper. Dat werd dus ook verwacht van GTA IV.
  Op Xbox 360 en Playstation 3 werd de game goed ontvangen. Op PC kent hij echter veel commentaar. De systeemeisen zouden te hoog zijn, zo wordt er minstens een Core 2 Duo gevraagd, en een Quadcore is zeker niet af te raden. Het is wel allemaal de moeite waard uiteraard, zowel grafisch als qua gameplay en verhaal.

  In de nieuwe GTA kruip je in de huid van Niko Bellic, een Serviër. Je gaat je neef achterna, Roman, die al enkele jaren geleden de American Dream zijn kans gaf en in Liberty City belandde. Roman lokte je via e-mail, dat hij het goed had met dure auto's en vrouwen, het echte luxeleventje. Jij komt toe in Liberty City en daar blijkt dat er enkel een krottig appartementje en een slecht renderend taxibedrijfje op je te wachten staat. Om je brood te verdienenn ga je klusjes opknappen voor je neef en zijn vrienden.  Nadat een vorige werknemer over je te weten kwam dat je verraad hebt gepleegd tijdens de Bosnische oorlog, wat niet helemaal waar is, besluit hij wraak te nemen. Met een list lokt hij je naar een leegstaande garagedepot, waar je opgewacht wordt door een vriend van je. Samen met hem ga je het gebouw in, waar Dimitri je opwacht met een 15-tal vriendjes. Als je je hieruit ziet te redden en ook aan de politie bent ontsnapt, blijken Dimitri en co zowel jouw huis als dat van Roman in brand te hebben gestoken. Je gaat samen met Roman naar het appartement van Roman's vriendin, van waaruit je een nieuwe start pakt.

  Kort samengevat, het verhaal is er eentje wat grotendeels overeenkomt met de andere games uit de serie, je moet je namelijk van de grond af opwerken.

  Grafisch ziet het er allemaal fantastisch uit. Het spel is ook heel realistisch: door de voorruit vliegen als je aan hoge snelheid tegen iets opbotst, ramen inslaan om de auto te stelen, mensen steken hun handen in de lucht en rennen weg als je ze in het vizier neemt, noem maar op. Ook nieuw is de uitgebreide multiplayer, waarin je met maximum 16 spelers samen kunt spelen.  Algemene informatie
  Naam: GTA IV
  Uitgever: Take Two
  Ontwikkelaar: Rockstar Games
  Genre: Action - Free Roaming
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Ja
  Release: 29 april 2008
  Platforms: Xbox 360, Playstation 3 en PC (3 december 2008)
  Topper? Zeker, spijtig van de hoge systeemeisen
  Trailer

  Gears of War 2

  Gears of War 2 is een Third Person Shooter game ontwikkeld door Epic Games. Gears of War 2 is tevens de 2e game in rij van de Gears of War franchise. Maar is hij inderdaad zo goed als iedereen beweert? Lees meer!

  Inleiding
  Gears of war 2 bevindt zich in de verhaallijn ongeveer 6 maanden na de explosie van Lightmass Bomb in het eerste spel. In GoW 2 gaat het verhaal over de Locust, die een manier hebben gevonden om gigantische gaten te maken die in staat zijn om hele steden tegelijk te vernietigen. Dus nu zijn Marcus Fenix en zijn COG Delta squad zich aan het voorbereiden om de strijd aan te gaan met de Locust onder de grond. Hoe dat gaat aflopen? Who knows…

  De makers van GoW 2 hebben een nieuw soort co-op systeem in het spel gevoegd. Zo kan speler1 de co-op mode spelen in casual, terwijl speler2 deze op hardcore kan spelen. Het "Communal Combat System" zorgt ervoor dat de spelers gelijke kansen krijgen ten opzichte van de moeilijkheidsgraad die ze gekozen hebben.

  Buiten de nieuwe wapens in het spel hebben de makers ook de oude wapens behouden. Hier zijn kleine aanpassingen aan gedaan op vlak van nauwkeurigheid, functie en de kracht. Ook kunnen granaten nu als mijnen gebruikt worden als je ze op de vloer of tegen de muur plaatst. Spelers die geraakt worden door die explosies, worden nu ook achterover op de grond gegooid door de impact.

  Review
  Deze game behaalde maar liefst 3 awards binnen, samen met scores van 90%-100%. Hij overtreft dus zeker zijn voorganger! De singleplayer biedt ongeveer 2-3u meer speelplezier dan GoW1, hierdoor zal GoW2 op 8-9u uitgespeeld zijn. Dit is zeker niet spectaculair, maar dat maken ze ruim goed met de co-op en multiplayer features. Er zijn natuurlijk ook aanpassingen gebeurd aan de graphics, variatie van de levels, verhaallijn, physics en gameplay in het algemeen. Dit allemaal in de positieve zin van het woord “aanpassingen”. De game wordt zeker niet softer en behoudt zijn titel als badass game. Grootschalige actie werd beloofd aan de spelers maar werd echter toch niet helemaal verwerkt in het spel om toch de nadruk op close combat niet teniet te doen. De singleplayer is leuk, maar samen met vrienden een potje spelen is natuurlijk het fijnst. Wie wil er nu niet tekeer gaan met een kettingzaag?

  Kort samengevat; Het spel is geweldig, maar biedt niet enorm veel vernieuwing t.o.v. zijn voorganger. Er zijn ook een aantal bugs aanwezig, maar als je de scores van 90% tot 100% ziet, zal je ook wel geloven dat ze het speelplezier niet bederven!  Ik zou zeggen, bekijk de trailer en koop de game!

  "The stakes are raised. This is humanity's last stand. Everything is at risk. Nothing is safe."

  Algemene informatie
  Naam: Gears of War 2
  Uitgever: Microsoft Game Studios
  Ontwikkelaar: Epic Games
  Genre: Third-Person Shooter
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Ja!
  Release: 7 November 2008
  Platforms: Xbox 360
  Topper? Ye, Badass game!
  Overig: 18+
  Trailer

  Resistance 2
  Inleiding
  Resistance 2 is de opvolger van Resistance: Fall of man. In Resistance 2 hebben de Chimera een grootscheepse aanval ingezet op het Oost- en Westkust van de VS. De speler speelt als Nathan Hale die lid is van "The Sentinels", een speciale groepering van soldaten die ook immuun zijn voor het Chimera virus. Hale moet de Chimera bevechten in verschillende locaties op het Amerikaans grondgebied en dus ook het Chimera virus in zijn lichaam.

  Hier volgen enkele aanpassingen van de wapens en/of nieuwe wapens. The L23 Fareye, Bullseye, M5A2 Folsom Carbine, Auger, LAARK, en Rossmore 236, komen terug in Resistance 2 met wat kleine aanpassingen. The XR-005 Hailstorm, komt helaas niet terug in Resistance 2. Nieuwe wapens zijn onder andere de long range semi-automatic rifle genaamd "The Marksman", een .44 Magnum revolver met explosieve munitie als tweede vuurwapen, een Chaingun genaamd "Wraith" met als secondary weapon option dat gebruikt kan worden als shielded sentry gun, en "The Splicer", een rifle-like vuurwapen met een grote ronde schijf van voor op het wapen, dat de speler af kan vuren waardoor de "deadly spinning" en "superheated blades" verscheidene vijanden kunnen doorklieven.

  Review
  Het spel krijgt zeer goede scores en kritiek. Dit niet alleen omdat het spel grafisch zeer mooi is, maar ook stukken beter is dan zijn voorganger. De meeste games bieden weinig vernieuwingen tov de voorganger. Resistance 2 is dus een uitzondering in de goede zin van het woord, en scored beter op alle gebieden.

  Qua verhaallijn zijn er nogaltijd een paar kleine opmerkingen. Waaronder “het niet volledig verklaren van bepaalde aspecten”. Zo worden bepaalde zaken in het verhaal niet goed of helemaal niet uitgelegd waardoor de spelers zelf wat moeten fantaseren. Of dit al dan niet opzettelijk gedaan is (Misschien voor Resistance 3? – red.)


  Voor de rest is er weinig aan te merken aan deze game, de gameplay, graphics, multiplayer en storyline zijn beter uitgewerkt dan de voorganger en bieden dan ook weer een heel pak avonden gameplezier.

  Gemiddelde score van 77 reviews geeft Resistance 2; 87/100 oftewel 87%

  Kopen die handel!

  Algemene informatie
  Naam: Resistance 2
  Uitgever: Sony Computer Entertainment
  Ontwikkelaar: Insomniac Games
  Genre: First-Person Shooter
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Ja
  Release: 28 November 2008
  Platforms: PS3
  Topper? Ja
  Overig: 18+
  Trailer

  LittleBigPlanet

  Met LittleBigPlanet komt er een totaal nieuw concept op de markt. Het is in feite een platformgame, maar dan met een extra tintje. Je moet racen, springen en puzzels oplossen, terwijl je af en toe ook eens een vijand mag vernietigen. De besturing is heel eenvoudig en intuïtief. Met X voor springen en R1 voor objecten vast te grijpen, kom je al heel ver.
  Maar uiteraard is er meer. Je kan met enkele drukken het hoofd en handen van je personage, Sackboy, bewegen, hem een andere gezichtsuitdrukking geven. Er is veel aandacht besteedt aan Sackboy.

  Dankzij deze features spreekt de game een breed publiek aan. De gameplay is eenvoudig, het ziet er allemaal gelikt uit en de verschillende levels zijn creatief en afwisselend. Ook is het bijna 2-dimensioneel, omdat de game de Z-index voor zijn rekening neemt. Soms loopt het wel eens fout als de computer je sprong mis interpreteert, waardoor je ongelukkig ten val komt. De makers, Media Molecule, hebben beloofd hier een update voor uit te brengen.  Een nadeel is wel dat de verhaallijn redelijk kort is. Maar dit euvel wordt dan wel weer opgelost door een bijna ontelbaar aantal verzamelbare objecten. Stickers, objecten voor de level-editor, outfits voor je geliefde Sackboy, zowat alles. Sommige zijn moeilijker vindbaar, voor anderen ben je zelfs genoodzaakt met meerdere spelers te spelen om ze te bereiken. Dit kan zowel on- als offline.

  Als je na verwoed verzamelen dan toch op de een of andere manier de verhaallijn wat beu ben geraakt, is er de level-editor. Ook deze voelt intuïtief aan, terwijl je toch heel uitgebreide dingen kunt doen. Je creativiteit primeert, terwijl het technische kantje al helemaal voorgebakken is. En als het je toch niet helemaal lukt, haal je toch gewoon de levels van anderen van het internet? Dankzij deze feature is het bijna onmogelijk om deze game beu te geraken, een echte blijver dus.  Algemene informatie
  Naam: LittleBigPlanet
  Uitgever: Sony Computer Entertainment
  Ontwikkelaar: Media Molecule
  Genre: Platform
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Ja
  Release: 3 november 2008
  Platforms: PS3
  Topper? Jazeker, een unieke game
  Trailer

  Red Alert 3


  Inleiding

  In Red Alert 3 willen de leiders van de Sovjet-Unie terug in de tijd reizen om hun eer te herstellen na een afgang in de oorlog. Ze reizen daarom terug in de tijd naar een conventie waar Einstein het woord zit te voeren. Eens de man klaar is, doden ze hem en keren terug naar het heden.
  Einstein was de man achter de kracht en speciale technologie van Allies in Red Alert 1. Nu hij uit de weg geruimd is, is de toekomst verandert en Rusland heeft nu bijna heel Europa in zijn macht. Op een bepaald moment worden de Russen in het oosten aangevallen door een onbekende troepenmacht. Namelijk The Empire of The Rising Sun (Japan).
  Deze factie brengt een hele nieuwe wending in de oorlog en nu zitten de Russen in oorlog met 2 facties.
  Wat zal dat geven...?  Review

  Red Alert 3 kreeg relatieve goed commentaar, maar ook niet bijzonder goed. De scores zaten meestal tussen de 80-90% en het scoorde dus minder goed dan andere games in deze special.
  Persoonlijk vindt ik het spel een beetje afwijken van de originele Red Alert series. Men heeft wat overdreven met de technologie van de troepenmachten waardoor het realisme weg is. (Vliegtuigen die veranderen in tanks enz). Langs de andere kant is de verhaallijn goed uitgewerkt en Red Alert 3 maakt ook gebruik van een stuk of 15 bekende acteurs om dit verhaal te brengen.

  Op grafisch gebied is Red Alert 3 geen speciale game, het spel biedt ‘normale’ graphics zoals men die verwacht bij een RTS. EA heeft natuurlijk geen retro graphics gebruikt voor deze topper, maar men kan niet spreken van ‘uitmuntende graphics’.
  EA heeft een co-op voorzien voor het spel. Het ander team wordt normaal gezien door de PC zelf bestuurd ofwel indien gewenst door een andere ‘human’ speler. Je kan dan samen met je vriend praten door middel van ingame voice chat en je kan ook markers op de map plaatsen om bepaalde zaken aan te duiden.

  De multiplayer is meer balanced dan bij andere C&C games. Dit vanwege het feit dat je maar 1 ore collector per refinery kan hebben. Dit voorkomt mensen om tegenstanders vroegtijdig uit online games te gooien door middel van te ‘rushen’. Alle facties zijn trouwens gebalanceerd buiten het feit dat de Empire een paar anti-air vaartuigen mist in het begin van het spel. Hierdoor krijgen ze het soms lastig in Multiplayer gevechten.

  De gameplay biedt evenveel fun als de voorgangers en is dus zeker een schot in de roos. Sommige mensen vinden het een nadeel dat het principe van RA3 hetzelfde (Basis opbouwen, ore verzamelen, en aanvallen) is gebleven, maar ik denk dat ze een goed werk hebben geleverd en de nodige vernieuwingen hebben gebracht.  Algemene informatie
  Naam: Red Alert 3
  Uitgever: EA
  Ontwikkelaar: EALA
  Genre: Real-time Strategy game.
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Ja
  Release: 14 November 2008 en 23 Maart 2009 voor de PS3.
  Platforms: PS3, Xbox 360 en PC
  Topper? Toch wel!
  Overig: 16+
  Trailer

  Tomb Raider: Underworld

  Ze is mooi, geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en ze is groot geschapen. Ja hoor, we hebben het hier over Lara Croft! Sinds haar debuut in 1996 heeft Lara niet stil gezeten, waardoor ze nu liefst 9 games op haar naam heeft staan. De laatste game die verschenen was in de serie was Tomb Raider: Underworld.

  Generaties lang zijn er verhalen verteld over het verschrikkelijke wapen van de Noorse god Thor. De legende verteld dat hij die de hamer heeft de bevoegdheid heeft om bergen in valleien te veranderen en de kracht heeft om zelfs de goden te vernietigen. Tot nu toe was dit alleen maar een mythe. Lara vindt in een oude ruïne op de bodem van de Middellandse Zee het bewijs van een Noorse onderwereld en de mythische hamer. Natuurlijk probeert ze de geheimen achter deze mythen te achterhalen.

  Net als in alle andere delen van de Tomb Raider serie, krijgt de speler ook in deze game weer unieke en epische omgevingen voorgeschoteld. Niet alleen zijn de omgevingen uniek, ze zijn ook zeer adembenemend mooi waarvan je mond een paar keer zal open vallen. Ook weet het verhaal ons een 15 uurtjes zoet te houden met een hele reeks aan puzzels en gevechten.

  Deze puzzels sluiten heel goed aan bij het hoge niveau van leveldesign dat in de game verwerkt is. Het enige spijtige aan deze puzzels is dat je soms telkens hetzelfde soort puzzel moet oplossen. Hierbij denken we vooral aan het ‘pressure plate’ principe, waarmee je één of meerdere schakelaars/drempels ingedrukt moet houden om een doorgang op het scherm te toveren. Ook de puzzels met verschillende soorten mechanismen die verscheidene onderdelen missen, zijn ook weer van de partij. De oplossing van zo’n raadsel is en blijft simpel: loop/klauter een paar gangen verder, raap het onderdeel op en loop de hele weg terug. Toen deze twee principes leven kwamen, waren ze een groot succes, maar de dag van vandaag wordt het een beetje “afgezaagd”. Wel heeft de ontwikkelaar deze principes in een nieuw jasje proberen te steken, wat er toch voor zorgt dat het niet té afgezaagd wordt.  Lara zou geen katje zijn om zonder handschoenen aan te pakken als er geen geklim, gespring en ontwijkingen op haar avonturen moesten voorkomen. Het ontwijken van venijnige valstrikken, het beklimmen van ingenieuze constructies en het springen over helsdiepe afgronden lijkt niet veel te zijn veranderd ten opzichte van de vorige games in de serie. Daarom heeft de ontwikkelaar, net als bij de puzzels, dit in een nieuw jasje gestoken. Helaas hebben ze niet gedacht aan de eeuwige boosdoener binnen het genre, nl. de camera. Soms werkt de camera wreed tegen of kiest deze een zeer onduidelijk standpunt, zodat je niet ziet waar Lara terecht gaat komen. Dit gebeurt vooral wanneer onze heldin zich begeeft in nauwe tunnels of zich tussen twee pilaren bevindt. Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak, waardoor de game nog steeds speelbaar blijft.

  Naast bovengenoemde game-aspecten bevat de game nog een aspect, nl. de gevechten. Deze zijn helaas niet al te interessant en weten niet echt te boeien. Het enige dat je moet doen is rond springen om kogels te ontwijken en schieten, terwijl Lara volledig automatisch op de vijand richt. In close combat kun je eens een flying kick doen om wat afwisseling te hebben, maar spreekt niet echt aan. Toch hebben ze het geprobeerd iets of wat interessanter te maken door middel van een adrenalinemeter in de game te verwerken. Hiermee kan slow-motion worden geactiveerd en is het mogelijk om een headshot te doen. Helaas helpt dit niet het gevechtssysteem niet veel verder en blijft het vrij zwak aanvoelen.

  Naast deze negatieve aspecten bezit Tomb Raider: Underworld nog één groot positief effect, hun nieuwe engine. Deze nieuwe engine mag wel duidelijk gezien worden, want op grafisch gebied oogt de game gewoon prachtig. Licht-, schaduw- en watereffecten zijn zeer zorgvuldig en realistisch uitgewerkt, wat meer sfeer weet te creëren. Niet alleen de omgevingen zien er zo adembenemend uit en zijn ze interactief, dit geldt ook voor onze heldin. Zo kan ze geloofwaardig nat of vuil worden naarmate de omgeving. Daarnaast heeft men motion capture toegepast om de bewegingen van Lara te registreren. Hierdoor lijken de bewegingen soepeler en zit de game vol met kleine, subtiele animaties die de speelervaring zeker ten goede komen. Zo zien we dat Lara struiken opzij duwt en een aangepaste animatie wanneer een actie half wordt uitgevoerd. Alvast een applausje voor Alison Carroll (de nieuwe Lara Croft in Real Life) voor het vastleggen van deze vele bewegingen!  Algemene informatie
  Naam: Tomb Raider: Underworld
  Uitgever: Eidos Interactive
  Ontwikkelaar: Eidos
  Genre: Action, Adventure, Platform
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Nee
  Release: 21 november 2008
  Platforms: PC, Playstation 3, Xbox 360
  Topper? Voor de liefhebbers een echte must-have, maar voor het normale publiek een normale game.
  Trailer

  Devil May Cry 4

  Devil May Cry 4 speelt zich af in de havenstad Fortuna, welke gelegen is op een afgelegen eiland. Deze stad wordt bewoond door een groep mensen, die zich “The Order of the Sword” noemen. Deze groep mensen aanbidden Sparda, de demonvader van Dante. Sparda staat bekend als de Legendary Dark Knight, die er voor koos om de mensheid te beschermen tegen de demonen. De taak van The Order of the Sword is dan ook niet ver te zoeken nl. alle demons doden die hier op aarde rondzwerven!

  Op een dag verschijnt Dante in Fortuna en maakt de leiders van de organisatie snel een kopje kleiner. Op dat moment is Nero getuige van deze gruwelijke afslachting. Nero is één van de Holy Knights van de organisatie. Hij is de pessimist en sarcast onder de vechters en is het ondertussen gewend om de vuilste zaakjes op te lossen. Vanwege het feit dat Nero de pessimist van de organisatie is, is het ook niet Nero die achter Dante aanzit, maar juist andersom. Hierdoor verandert de wereld van Nero compleet.

  'Two millenniums ago there was a war between the human world and the other, the underworld. But somebody from the underworld woke up to justice and stood up against this legion alone. His name was Sparda. Later he quietly reigned the human world and continued to preserve harmony until his death. He became a legend. The legendary dark knight. Sparda.'
  Opening eerste Devil May Cry
  De game heeft twee moeilijkheidsgraden met zich weten mee te brengen, waardoor de spelers hun skills eens grondig kunnen testen. Voor de beginners die nog nooit een Devil May Cry-game onder handen hebben gehad, bevat de moeilijkheidsgraad “Human” genoeg uitdagingen. Voor de echte hardcore Devil May Cry-spelers onder ons, is “Devil Hunter” de beste keus. Gelukkig zijn er enkele vechttutorials in de game verwerkt, zodat je niet zelf alle moves moet beginnen uit te pluizen.

  Omdat Nero het nieuwe hoofdpersonage is in de game, wil dit niet zeggen dat Dante geen speelbare rol met zich heeft mee gekregen. Zo zijn de hoeveelheid missies tussen Nero en Dante ongeveer gelijkaardig verdeeld, waardoor zelfs fans van Dante zich goed kunnen uitleven. Ook andere bekenden zoals Trish, Dante's partner vanuit deel 1, en Lady uit Devil May Cry 3 laten hun gezicht zien. Helaas zien deze laatst genoemde personages niet speelbaar en komen ze slechts enkele keren voor in een cutscène.  Geregeld kan de speler ook even op adem komen na het vele geslash. Dit door middel van puzzels op te lossen. Zo zul je soms deuren moeten openen door een paar schakelaars te activeren of het activeren van orbs. Hierbij komen soms een paar demonen je lastig vallen, is het aan jou om deze zo stijlvol mogelijk af te maken. Hoe stijlvoller je een demon doodt, hoe hoger je score wordt. Op deze manier verzamel je orbs, die je op hun beurt kunt gebruiken om items of wapens te kopen.

  Na het einde van iedere missie, wordt Nero geëvalueerd aan de hand van enkele aspecten. Na het berekenen van je rang krijg je een bepaald aantal Proud Souls. Met deze souls kun je allerlei nieuwe moves kopen bij aanvang van een nieuwe missie of aan de Divinity Statues. Als je teveel nieuwe moves koopt, dan zal de prijs van de onverkochte moves een sterke stijging met zich mee krijgen.

  Ook trakteert Devil May Cry 4 de speler op adembenemende landschappen. Deze kunnen gaan van achterbuurten van de stad Fortuna tot een winters landschap of een gigantisch kasteel.  Algemene informatie
  Naam: Devil May Cry 4
  Uitgever: Capcom
  Ontwikkelaar: Capcom Studio 1
  Genre: Action/Adventure
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Online Leading Board
  Release: 08 februari 2008
  Platforms: Playstation 3, Xbox 360, PC
  Topper? Voor de fans van het genre een topper, voor andere een normale game.
  Trailer

  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

  Metal Gear Solid 4 (MGS 4) gaat verder waar Sons of Liberty eindigde. Solid Snake is niet meer van de jongste, hij is namelijk ziek van het strijden. Wanneer er bekend wordt gemaakt dat er in het Midden-Oosten verschillende privélegers aanwezig zijn, wordt goede oude Snake opgeroepen door kolonel Roy Campbell. Na zorgvuldig onderzoek blijkt dat de vijf grootste legers het moederbedrijf Outer Havon, geleid door Liquid Ocelot, in hun bezit hebben. Dit bedrijf heeft ondertussen een militaire macht weten op te bouwen, waar zelfs de VS het moeilijk mee zal hebben. Aldus aan Solid Snake de taak om deze crisis te beëindigen.

  Net als in de vorige delen moet je de speelwereld gebruiken en via het nodige sluipwerk verder zien te geraken, waar je geregeld een confrontatie moet aan gaan. Hiervoor wordt van het Close Quarters Combat systeem gebruik gemaakt. Zo kan de speler de vijand in stilte omleggen of om hem te ondervragen als dit nodig is. Natuurlijk speelt camouflage nog steeds een grote rol in MGS 4, ditmaal onder de naam OctoCamo. Hierdoor kan Snake zich aanpassen aan elk type omgeving, waardoor je ongezien voorbij de vijand kan voortbewegen.

  Één van de opvallendste vernieuwingen is toch wel het veranderen van het camerastandpunt naar keuze. Hierdoor wordt de speelwereld een stuk overzichtelijker dan in de vorige delen van de franchise. De camera wordt standaard achter het personage geplaatst, welke je nu dus naar eigen zin kunt aanpassen. Ook de radar heeft de nodige aanpassingen ondervonden. Zo is het nu mogelijk om personen te lokaliseren die zich op een andere verdieping bevinden. Snake zal ook nog vergezeld worden door een kleine robot, waarmee hij met andere personages kan communiceren.

  Deze personages zijn o.a. oude bekenden vanuit vorige delen. Naast Roy Campbell en Liquid Ocelot die al eerder genoemd zijn, zijn ook Hal Otacon Emmerich, Naomi Hunter, Meryl Silverburgh en Raiden van de partij. Wel zal Raiden geen speelbaar personage zijn, want Hideo Kojima wil niet nogmaals dezelfde fout begaan als in Sons of Liberty. Daarnaast is Meryl Silverburgh de leider van het nieuwe Foxhound.

  De verscheidene wapens in de game bestaan gelukkig niet uit futuristisch geschut, maar zijn wel de bekende pistolen en machinegeweren in de game verwerkt. Ook zijn er veel uitbreidingen voor deze wapens te vinden. Zo kun je je wapens uitbreiden met een granaatwerper of een geluidsdemper.
  Aangezien Snake al een dagje ouder is, moet hij gebruik maken van zogenaamde injecties. Als je dit niet doet, kan dit de prestaties van Snake een aardig stuk omlaag helpen.  In MGS 4 is de betrekking tot de vijand interactiever geworden. Dit wil zeggen dat Snake slechts een persoon is die verwikkeld is geraakt in een machtsstrijd tussen twee kampen. Hierdoor zal de vijand zich dus niet alleen op hem concentreren. Dit heeft natuurlijk tot gevolg dat Snake verschillende keuzes zal moeten maken. Zo kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een kamp, de kampen volledig te omzeilen of om de kampen te vernietigen.
  Naast vijanden zul je ook geregeld eens onschuldige burgers tegenkomen. Het is aan jou de keuze om deze burgers te vermijden of om ze te doden. Volgens Hideo Kojima zijn de keuzes die je maakt een belangrijk aspect van de game.  Algemene informatie
  Naam: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriot
  Uitgever: Konami
  Ontwikkelaar: Kojima Productions
  Genre: Action/Stealth
  Singleplayer: Ja
  Multiplayer: Ja
  Release: 29 februari 2008
  Platforms: Playstation 3 exclusive
  Topper? Ja
  Trailer

  In samenwerking met Ultddave en Pjj.
  Deze lijst wordt geregeld nog geupdate (zowel games toevoegen of artikels corrigeren), dus blijf het artikel zeker checken!