• [Review] Ratchet & Clank: All 4 One

  28 oktober 2011 20:18 door
  Onze vier helden proberen samen het universum te redden. Is dit een heldhaftige droom of eerder een nachtmerrie?


  Het verhaal
  Het verhaal in Ratchet & Clank: All 4 One gaat verder waar de vorige game, A Crack in Time, was geëindigd. Geloofwaardig of niet, maar Captain Quark draagt de titel van Galactic President, terwijl Ratchet en Clank zijn persoonlijke bodyguards zijn. De afgelopen twee jaar is er namelijk geen enkel spoor van Dr. Nefarius waargenomen, wat bij sommigen argwaan weet op te roepen. Maar onze oh-zo-geweldige galactische president is er rotsvast van overtuigd dat deze kwaadaardige dokter geen bedreiging meer vormt. Onze Lombax en zijn robot vriendje hebben er echter geen goed gevoel bij.

  Op een gegeven moment heeft Quark een uitnodiging gekregen om een soort van prijs af te halen, alleen heeft onze snuggere held het niet door dat het om een val gaat. Al snel komt Dr. Nefarius in beeld en weet hij een gigantisch monster, dat eerst een standbeeld was, tot leven te wekken. Spijtig voor de dokter weet het beest wild te slaan en ook zijn schip te vernietigen. Na een bikkelharde strijd komt de echte vijand van All 4 One zijn entree maken: Efemeris. Dit wezen wordt ook wel de ‘beestenverzamelaar’ genoemd en reist het hele universum af, op zoek naar de gevaarlijkste en uniekste schepsels.

  Efemeris weet onze vier helden te ontvoeren en ze naar de onbekende planeet Magnus te brengen. Al snel merken ze dat er iets niet pluis is en is het aan hun om samen te werken om zo de smode plannen van de beestenverzamelaar te stoppen.


  De gameplay
  Met Ratchet & Clank: All 4 One slaat Insomniac Games een andere richting in dan we gewoon zijn uit de voorgaande games. In de vorige games kreeg de speler volledige controle over Ratchet, wat in deze game niet het geval is. All 4 One heeft meer een arcade-achtige look gekregen en de camera heeft vaste standpunten gekregen, waardoor het niet meer mogelijk is om zelf de camera te gebruiken. Ook de controls zijn lichtjes aangepast voor deze nieuwe game, maar na een kleine 10 minuten besef je dit zelfs al niet meer. Insomniac Games is er wel goed in geslaagd om deze aanpassingen goed door te voeren, al kan de camera soms wat tegenstribbelen wanneer je een co-op speelsessie aan het houden bent met vier vrienden.

  Net als zijn voorgangers combineert All 4 One een aantal gaming tradities samen en verwerkt dit in een komisch verhaal. Gedurende je avontuur spring je over gevaarlijke ravijnen, ga je de strijd aan met robo-minions en moet je uiteraard ook puzzels zien op te lossen. En natuurlijk is Quark in deze game ook weer van de partij met zijn hilarische opmerkingen en acties. Probeer je lach maar eens in te houden wanneer Quark zijn arm probeert te forceren om zichzelf een schouderklopje te geven. Hilarisch gewoon! Wel is het spijtig dat de personages steeds dezelfde lijnen herhalen, maar voor de grappige situaties die zich voordoen is hun dit wel vergeven.

  Wacht, zei je daarnet co-op? Ja, dat klopt, co-op. In All 4 One draait het namelijk om teamwork. Zo is het mogelijk om met drie vrienden in de huid te kruipen van je favoriete held. Dit kan zowel online als offline en ook kun je uit een speelsessie stappen wanneer je dit zelf wilt. De gameplay verloopt naadloos en soepel, maakt niet uit hoe chaotisch het eraan toe gaat. Samen spelen is wel leuk, maar heeft ook als nadeel dat de camera vaak zo beperkt is dat de grenzen en vijanden worden afgesneden, met overbodige sterfgevallen als gevolg.
  Maar niet getreurd, het is ook mogelijk om de game in je eentje te spelen. Als je alleen speelt, word je vergezeld door een A.I. bondgenoot die je helpt bij het oplossen van puzzels en het bestrijden van vijanden. Wel kan het eens voorkomen dat je metgezel ineens stopt met bewegen of van de rand afloopt.


  Vooral de platformactie en de voertuig momenten zorgen voor zeer indrukkende en aangename momenten in de game. All 4 One blinkt zonder enige twijfel uit in deze gebieden! De camera komt dichter, dat zorgt voor een ernstig gevoel van snelheid en een constante vloed van obstakels zorgt ervoor dat je alert moet blijven om het volgende potentiële gevaar tijdig te ontwijken. Eén van de geweldigste momenten is wanneer je over een jetpack beschikt en zo doorheen een gevaarlijke verticale schacht met spinning buzz-blades je weg moet banen, terwijl vijanden je proberen neer te knallen. Daarnaast zijn er momenten waarop je vanaf een ijzige berg naar beneden moet glijden, achter een razende speedboot hangt, of wanneer je mekaar over een ravijn moet helpen.

  De puzzelfans onder ons hoeven zich alvast geen zorgen te maken, want ook dit aspect staat stevig in zijn schoenen! Puzzels maken namelijk een groot deel uit van het heldhaftige avontuur. We moeten wel toegeven dat ze niet bijzonder moeilijk zijn, maar het is zeker leuk om samen met je vrienden erachter te komen hoe je verder kunt gaan. Zo maakt men gebruik van twee verschillende soorten puzzels: omgevingspuzzels en inventieve puzzels.

  Bij de omgevingspuzzels moet bijvoorbeeld de ene speler regelmatig een hendel overhalen waardoor er een voorwerp verschijnt. Twee andere spelers moeten dan zo snel mogelijk dit voorwerp naar de desbetreffende locatie brengen, terwijl de overige twee spelers de weg vrij maken door het verslaan van vijanden. Maar soms zul je het ook tegen mekaar moeten opnemen door bijvoorbeeld om ter snelst door een kanon gelanceerd te worden of als een gestoorde jongen/meisje met de thumbstick rond te draaien.
  Voor de inventieve puzzels wordt gebruik gemaakt van challenge rooms. Op de achtergrond loopt een beestje in glazen buizen dat jij over de finishlijn moet proberen te brengen door tijdig hendels over te halen en knoppen in te drukken. Speel je in co-op met vrienden? Zorg dan zeker dat je timing juist is, anders zal het beestje aan een gruwelijke dood sterven en krijg je geen punten!


  Net als in de vorige games is schieten nog altijd de belangrijkste methode om interactie met je omgevingen en je vijanden te hebben, maar spijtig genoeg is het traditionele Third Person Shooter element verdwenen. Zoals we in het begin al vermeldden, zijn de controls lichtjes aangepast. Hierdoor wordt de rechter joystick gebruikt om je wapen te kiezen. Doordat de game gebruik maakt van statische camerastandpunten, is het ook niet meer mogelijk om zelf te aimen, dus moeten we ons vertrouwen steken in een lock-on systeem. Razend enthousiast zijn we niet over dit systeem, aangezien deze niet altijd de best mogelijke doelwitten neemt. Het komt al eens voor dat je op de achterste vijand zit te knallen in plaats van degene die recht voor je staat. Maar toch zijn er ook voordelen aan het shooter element. Wanneer je tegenover een grote gemenerik staat en je vuurt gelijktijdig met je vrienden, geef je meer schade, schiet je sneller en veroorzaakt dit een explosie wanneer een speciale meter is gevuld.

  In Ratchet & Clank: A Crack in Time was er ook een upgrade system in de game voorzien, waardoor je wapens automatisch sterker werden door ze veel te gebruiken. All 4 One gooit dit element overboord, waardoor we terug bouten moeten uitgeven aan een speciale kiosk om je wapens te upgraden voor meer vuurkracht, meer munitie toe te voegen, en zijn functionaliteit aan te passen. Hoewel upgraden niet echt noodzakelijk is in deze game, is er toch nog steeds een groot arsenaal aan leuke wapens. Terugkerende favorieten, zoals Mr. Zurkon en het vereiste creature-morphing apparaat zijn terug van de partij, maar ook zijn er nieuwe interessante wapens aan het arsenaal toegevoegd. Het meest opwindende van de nieuwelingen is zonder twijfel de Blitzer. Hiermee is het mogelijk om je lichaam in een dodelijk projectiel te veranderen! Gebruik dit wapen wel op eigen risico, want dit kan ook jouw eigen dood betekenen!

  Grafisch en audio
  Hoewel we enthousiast zijn over de gameplay, zijn we dat dit keer niet over het grafisch aspect van de game. De vorige game, A Crack in Time, zag er grafisch echt geweldig uit, maar helaas kunnen we dit niet zeggen over All 4 One. De doffe kleuren, wazige textures en slecht gedefinieerde karakter modellen doen de voorgaande games geen eer aan. Wel hebben ze aandacht besteed aan hun artistiek ontwerp, wat zorgt voor aangename bezienswaardigheden.

  Over het audio aspect zijn we wel te spreken. De wapen effecten zijn goed uitgewerkt en de voice-acting is ook in deze game weer indrukkend te noemen. En die soundtrack! Dat is heel zeker één van de sterke punten doorheen heel de game!


  Conclusie
  Insomniac Games probeert met Ratchet & Clank: All 4 One met iets nieuws af te komen, maar spijtig genoeg is het echte Ratchet & Clank gevoel dat doorheen de hele serie standhield niet te bespeuren in deze game. De gameplay weet ons wel te bekoren en het is wel een interessante game, maar de veranderingen, zoals de vaste camerastandpunten, zorgen ervoor dat de game niet echt thuis hoort in de echte Ratchet & Clank serie, maar eerder als een dorstlesser voor wie verlangt naar meer.

  Positieve punten
  + Zeer goede multiplayer
  + Leuke puzzels, vooral in co-op
  + Groot arsenaal aan leuke wapens
  + Snel bewegende voertuig sequenties
  + Geweldige voice-acting
  + Geweldige soundtrack
  + De gewoonlijke Ratchet & Clank humor is aanwezig

  Negatieve punten
  - Vaste camerastandpunten
  - Gemis van de echte Ratchet & Clank touch
  - Lock-on systeem om te kunnen schieten
  - Grafisch aspect is niet wat we gewoon zijn sinds A Crack in Time

  Verdict
  Verhaal: 7.5/10
  Gameplay: 8/10
  Grafisch: 7/10
  Geluid: 8/10
  Replay: 9/10

  Totaal: 79%


  Met dank aan Sony voor het verkrijgen van een reviewexemplaar!
  Reacties 2 Reacties
  1. Pi3t0r's schermafbeelding
   Pi3t0r -
   Mooi review!
  1. Krotec's schermafbeelding
   Krotec -
   Het co-op aspect spreekt me zeker aan.