• Stille dood voor ACTA?

    31 May 2012 23:12 door
    In het Europese Parlement zijn reeds enkele stemresultaten bekend van drie commissies

    De adviezen van deze commissies worden meegerekend bij de uiteindelijke stemming. Afgaande op de resultaten ziet het er voor ACTA niet zo denderend uit.

    Opvallend was dat de commissie voor Juridische zaken een 'nee' stemde, omdat deze net begaan zijn met het de bescherming van het copyright. Dit omdat het voorstel veel te onduidelijk was en niet verenigbare elementen vertoont.
    Eveneens een 'nee' komt er van de commissie voor Industrie en die voor Burgerlijke vrijheden. De stemrondes verliepen bij sommigen nogal chaotisch, maar de meerderheid zorgde telkens voor de doorslag.
    Een woordvoerder van de Burgerlijke commissie gaf als commentaar:
    Een verdrag dat de fundamentele rechten schendt, kan niet worden aangenomen. Ik verwacht dan ook dat dit advies zeer zwaar zal wegen, als het voltallige Europarlement in juli over ACTA zal stemmen.
    In de volgende dagen komen nog andere commissies aan de beurt om hun advies te geven.
    ACTA staat er dus slecht voor, vermits eerder verschillende Europese lidstaten zich ook negatief hebben uitgelaten over het verdrag, of het zelfs meteen verwierpen.

    ACTA is opgezet door de VS om piraterij en handel in namaak te bestrijden, maar volgens de meesten bevat het veel onduidelijkheden en dubbelzinnigheden, die de privacy en de internetvrijheid benadelen. Het opstellen van het voorstel ging trouwens in volstrekte geheimhouding, vooraleer het in de VS op tafel kwam.

    Op 3 julie start de EC met de uiteindelijke stemming, maar tussendoor zal het ook nog even langs het Europese Hof van Justitie moet passeren om te zien of er sprake is van schending van de rechten van de Europeanen.

    Bron: diverse