• Gratis software, gratis adware

    13 March 2013 00:18 door
    Niemand heeft last met het downloaden van gratis software, maar is alle gratis software niet een stukje adware?

    Bits from Bill voelt frequent IT-situaties aan de tand in zijn blog. Hierbij neemt hij geen blad voor de mond.

    Software kan je nog steeds kosteloos vinden, in de openbron-wereld, maar ook elders op het net. Dan gaat het vooral om software die in ontwikkeling is en een vaste voet in de software-business wil krijgen. Zo is ooit Emsisoft Anti-Malware geboren uit a²free. Meestal is hierbij geen vuiltje aan de lucht, maar soms krijg je nog meer dan je eigenlijk wou.
    Ook grote programmamakers breien stukjes software aan hun downloads.

    Zo hebben we Oracle, dat Java laat installeren met de Ask Toolbar en je voorstelt om dat ook als startpagina in te stellen. Wie te snel wil zijn, ziet die kleine vinkjes makkelijk over het hoofd.
    Toen Java nog door Sun werd geleverd, kreeg je daar meteen ook de MSN toolbar als extraatje bij. Het geniepige kwam in de staart: je raakte met veel moeite die extraatjes kwijt.
    Java is nu zeker in het verdomhoekje geraakt, dank zij de vele gaten die met veel enthousiasme door hackers werden gebruikt.

    Adobe doet ook mee aan de hype. Bij het installeren van de Flash Player voor je browser, krijg je de Chrome Toolbar erbij, maar ook Chrome als browser om die in te stellen als je standaard browser. Laat je niet om de tuin leiden, haal die vinkjes gewoon weg als je je huidige browser wil behouden en je niet wéér met een toolbar moet opgescheept zitten.
    Heb je toch Chrome, dan weet Adobe nog wel iets te vinden: misschien wil je wel gratis de McAfee Security Scan downloaden? Hierbij moet je wel even je anti-virussoftware uitschakelen, waarvoor je misschien wél betaald hebt.

    Dat is wat men noemt een 3rd party programma. Adobe, Oracle, of eender welk merk je dergelijke extra's aanbiedt, verdient hierdoor geld. Bij elke installatie rinkelt de kassa. En het gebeurt niet enkel bij de eerste installatie, het gebeurt ook bij elke update.
    Let dus ook op tijdens het bijwerken van Photoshop, of bij de update van Adobe Reader. Ook andere softwaremakers bezondigen zich hieraan.

    Bron