• Dossier goede/sterke wachtwoorden.

    4 May 2014 00:27 door
    Wachtwoorden, hoe ze goed kunnen zijn en toch eenvoudig te onthouden



    We hebben er allemaal wel eens over gelezen over sterke wachtwoorden, maar jammer genoeg doen nog steeds te weinig mensen onder ons er iets mee. En dit komt vooral omdat we de dag van heden zodanig veel actief zijn op zoveel verschillende internetpagina's en andere dat we onze paswoorden amper nog kunnen onthouden, en we kiezen dus maar al te vaak om overal hetzelfde of een veel te eenvoudig wachtwoord te gebruiken. In dit dossier gaan we jullie uitleggen hoe je wachtwoorden kunt kiezen die sterk en eenvoudig te onthouden zijn.

    Elk wachtwoord is te kraken

    U leest het goed elk wachtwoorden is te kraken, een beetje hacker kan een eenvoudig wachtwoord al in een paar minuten tijd kraken. Hackers gebruiken namelijk software die voorzien is van een database met duizenden veel gebruikte wachtwoorden. Hoe meer uw wachtwoord voor de hand ligt, hoe sneller het gevonden zal worden door deze software. Echter ondanks het feit dat alles te kraken valt, kan u het hen wel zo lastig mogelijk maken en kiezen voor een zo lang mogelijk wachtwoord. We spreken dan eigenlijk over een wachtzin (ook wel phassprase genoemd in de computerwereld)

    Ik zie het u al denken, ik heb het al moeilijk om al die wachtwoorden te onthouden, en nu moet ik plots hele zinnen gaan verzinnen en onthouden?
    Nee helemaal niet, als u kiest om een wachtzin te gebruiken kan u perfect kiezen om een voor de hand liggende zin te gebruiken, een zin die u nooit kàn vergeten.

    Een wachtzin genereren

    Denk hierbij aan dingen die u eenvoudig kan onthouden bijv.:
    Minatica is mijn favoriete forum.
    Uiteraard moet u om hier een wachtzin van te maken alle spaties er tussen uit laten.
    Uw wachtwoord word dan:
    Minaticaismijnfavorieteforum.

    Vind u dit ook te lang? Ik ook, maar dat is geen enkel probleem u kan nu dit wachtwoord perfect in korten en tegelijk moeilijker te kraken maken:
    MntcSMnFvrtFrm

    Ziet u wat ik hierboven gedaan heb? Ik heb de zin terug getypt, maar zonder klinkers, en elk nieuw woord met een hoofdletter begonnen.

    Uiteraard als we voor al onze applicaties die we gebruiken nieuwe zinnen moeten verzinnen wordt dit op zeker ogenblik even lastig als al onze wachtwoorden onthouden en we gaan met als gevolg het ons terug gemakkelijker maken. U kan dus ook op een andere manier te werk gaan.

    U kiest één zin die u handig vind om te onthouden, bijvoorbeeld iets met een persoonlijke boodschap in:
    Ik heb twee kinderen, twee zonen.
    Als u van deze zin een paswoord maakt zou dit worden:
    KHbTwKndrn,TwZnn.
    U kan deze echter ook weer eenvoudiger voor u maken, en moeilijker voor de hacker door de twee te vervangen door een 2 dus:
    KHb2Kndrn,2Znn.

    Nu ik zei daarnet één zin voor verschillende applicaties? Dit kan als u de huidige zin die u gekozen heeft wilt gebruiken voor meerdere applicaties of websites voeg er dan gewoon enkele letters uit de applicatie/website aan toe, stel u wilt hem gebruiken voor uw Facebook account, voor uw Gmail account en voor u Hotmail account, uw paswoorden zouden dan kunnen zijn:
    KHb2Kndrn,2Znn.Fcbk of FcbKHb2Kndrn,2Znn.
    KHb2Kndrn,2Znn.Gml of GmlKHb2Kndrn,2Znn.
    KHb2Kndrn,2Znn.Html of HtmlKHb2Kndrn,2Znn.

    Als u goed kijkt zou het u moeten opgevallen zijn dat ik er speciaal het punt op het einde van de zin bijzet, dit doe ik voor de eenvoudige reden dat tekens in wachtwoorden moeilijker te kraken zijn dan letters of cijfers. Het is dus ook altijd een pluspunt als u in uw wachtwoorden tekens verwerkt.

    Wat ook vele opties geeft zijn Engelstalige zinnen, daar kan je vrij veel kanten mee uit bijvoorbeeld:
    I see you, I for see you wordt dan als paswoord bijv. Icu,I4cU
    Wanneer we dat dan ook weer combineren met letters uit de applicatie waar we het voor gebruiken wordt dit eveneens weer een sterk wachtwoord.

    Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om moeilijke wachtwoorden te maken zonder dat u deze nog vergeet, wat ik bijvoorbeeld ook durf doen is mijn naam + voornaam + geboortedatum + applicatie. Ook hier weer overal zonder klinkers. Hieronder weer enkele praktische voorbeelden:
    Stel u noemt Peeters Jef, geboren op 17/02/1975 en u maakt een wachtwoord aan voor u Facebook account, uw paswoord kan dan zijn:
    PtrsJf17/02/75Fcbk of PtrsJfFcbk17/02/75 of PtrsFcbk170275

    Ziet u? Ook daar gebruik ik weer geen klinkers, geen spaties, en naam en voornaam elke keer opnieuw een hoofdletter, in welke volgorde ze ook komen. Ook met deze simpele truc is het gemakkelijk om moeilijke wachtwoorden te onthouden, en u kan verschillende combinaties maken met dezelfde cijfers/letters/tekens. Het vraagt misschien in het begin wat denkwerk, maar het zijn in elk geval wachtwoorden die je nooit vergeet. Typt u ze bij het inloggen dan toch nog verkeerd in, dan weet u meteen van 'ahja, mijn voornaam had ik hier eerste gezet'.

    Ondanks het feit dat ik de laatst genoemde manier liefst gebruik is deze misschien niet de beste van beide hierboven genoemde manieren. Omdat voor een goed wachtwoord best zo weinig mogelijk informatie kan bevatten over u persoonlijk. Wanneer een kwaadwillende je wil hacken, is het niet uitgesloten dat men eerder je facebook of andere bekeken heeft, om zo informatie over u te verzamelen om gerichter te zoeken naar je wachtwoord. Omdat veel mensen de naam van hun hond of kind gebruiken als wachtwoord. Dus uiteraard ze kennen ook uw voor-en achternaam en zullen deze waarschijnlijk ook proberen. Maar gezien het feit dat er geen klinkers inzitten, we werken met hoofd en kleine letter, we werken met getallen en verschillende combinaties mogelijk zijn vind ik het persoonlijk een sterke truc om je wachtwoord te onthouden.

    Samenvatting van de te onthouden zaken uit dit dossier



    • Geen enkel wachtwoord is een 100% garantie om niet gehackt te worden. Wat wel een garantie is dat hoe langer uw paswoord is en hoe minder uw wachtwoord voor de hand ligt, hoe moeilijker het wordt voor de hacker om uw paswoord te kraken.
    • Gebruik wachtzinnen in de plaats van wachtwoorden, u kan dan de letters, cijfers en tekens uit deze zinnen combineren om een sterk wachtwoord te maken. Als u kiest voor een zin met een persoonlijke boodschap in bent u zeker dat u deze nooit vergeet.
    • Als u kiest voor een wachtzin onthou dan dat wanneer u er enkele letters uit de applicatie waar u hem voor gebruikt bijzet dat u één zin voor meerdere applicaties kunt gebruiken.
    • Laat in uw wachtzin leestekens en hoofdletters duidelijk aanwezig zijn, hoe meer variatie er in uw wachtwoord zit van grote en kleine letters, tekens en cijfers hoe lastiger het wordt om gekraakt te worden.
    • Een wachtwoord is iets persoonlijks, geef het dus aan zo weinig mogelijk mensen door, of beter nog gewoon aan niemand doorgeven. Noteer het ook best niet op een papiertje want bij verlies kent iedereen meteen uw wachtwoorden.
    • Verander geregeld van wachtwoord, ook dan houdt u hackers beter op afstand.
    Reacties 3 Reacties
    1. Obsessed's schermafbeelding
      Obsessed -
      Een interessant én nuttig artikel Nightraver
      Prachtige tips.
    1. berth's schermafbeelding
      berth -
      mooi opgesteld ga ik zeker gebruik van maken dank.
    1. compuchrisje's schermafbeelding
      compuchrisje -
      Het blijft inderdaad actueel, ongeacht het toestel of site waar je gebruik van maakt.