• Smartphone-apps en hun privacy.

  10 May 2014 23:03 door
  Smartphones, ze zijn niet weg te denken uit onze maatschappij. Ook de apps die ze met zich meebrengen niet, maar wat met onze privacy?

  Snel het weer bekijken voor we gaan fietsen, de uren opzoeken van de bus, nog vlug kijken welke film er in de bioscoop speelt, onze tijd doden met een spelletje, een zaklamp nodig? U kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een app voor. We kunnen kiezen uit tienduizenden applicaties voor onze smartphones, waarvan een groot aantal gratis zijn. Maar zijn deze apps wel zo gratis als wij denken? Testaankoop deed het onderzoek hoe het zit met onze privacy bij het gebruik van apps.  Accepteer nooit zomaar de voorwaarden van een app.
  Ben jij ook zo'n ongeduldige gebruiker die de voorwaarden van applicaties zomaar blindelings aanvaardt? U kan dat beter niet doen en de tijd nemen om deze voorwaarden te lezen, want voor u het goed beseft is heel uw privacy gedeeld met de helft van de wereld.
  De meeste apps geven zichzelf namelijk via deze voorwaarden verschillende rechten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld toegang krijgen tot uw persoonlijke informatie, of sms berichten versturen in uw plaats, posts op facebook plaatsen in uw plaats, dit kan zelfs gaan tot financiële zaken. Aangezien onze smartphones een hoop gevoelige informatie bevatten zoals wachtwoorden, contacten, banklgegevens, gps-locatie, enz..... is dit toch niet altijd zonder risico en letten we er beter een beetje mee op. Eens u hebt ingestemd met deze voorwaarde is er geen andere weg meer om het te ontlopen ofwel de app terug volledig te verwijderen van u smartphone.  Dus ook al is een app 'gratis' u betaalt maar al te vaak onrechtstreeks door uw privacy bloot te stellen.

  Wat doen deze apps dan met de dingen die ze verzamelen? En is dit wel wettelijk?
  Wat er precies gebeurd met de data die verzameld wordt is niet altijd even duidelijk, in veel gevallen wordt het enkel gebruikt om de app te verbeteren naar de behoefte van de gebruiker. Maar jammer genoeg wordt het in andere gevallen ook doorgestuurd naar grote marketing bedrijven, die het op hun beurt gebruiken om gericht reclame te maken. Deze laatste hebben namelijk veel geld over die informatie, dit is voor veel app-ontwikkelaars de voornaamste bron van inkomsten.

  Is dit nu wel wettelijk? vraagt u zich af?
  Al deze apps moeten wel degelijk voldoen aan de wettelijke voorwaarden. In België zijn bedrijven en overheidsinstellingen voor de verzameling en verwerking van persoonsgegevens gebonden aan de privacywet van 08/12/1992. Doch is er op Europees vlak jammer genoeg nog steeds geen wet die op nationaal niveau kan worden uitgevoerd, ondanks de Europese richtlijnen van 1995.
  Waardoor nu veel apps zich beroepen op de wet van het land waarin ze ontwikkeld zijn. Daarom diende het Europees parlement een nieuw voorstel in waarin ze ervoor willen zorgen dat er wel éénzelfde richtlijn wordt in alle Europese lidstaten, zodat het voor de gebruiker minder omslachtig wordt.

  Conclussie
  Het is duidelijk dat we met deze dingen voorzichtig moeten omspringen, het is zeker niet de bedoeling om nu met zijn allen geen apps meer te gaan gebruiken 'dit zou het nut van een smartphone helemaal onderuit halen', het is echter wel aan te raden om hier voorzichtig mee om te springen, en op zijn minst duidelijk te lezen wat met accepteert.