• XP offline houden

  18 June 2014 21:12 door
  Je hebt nog oudere software die je verder wil gebruiken, maar dat lukt niet meer sinds Windows 7

  Dit scenario is zowat het enige dat bij de meesten telt, wat betreft de die-hards van XP.
  Die software heb je ooit aangekocht en kan vrij prijzig geweest zijn, of gewoon een spelletje dat geen kik meer geeft sinds Windows 7. Of je hebt nog oudere hardware, zoals een scanner of printer, die door Windows 7 en vooral nu ook Window 8 met misprijzen wordt bekeken.
  In al die gevallen ben je een heel zuinig mens, zowel op je apparatuur als op de toepassingen ervan, in de zin van het goed behandeld te hebben. Of je hebt een bedrijf(je) en je kan de overstap nog steeds niet doen, wegens incompatibiliteit van je aangepaste programma.
  XP wordt sinds april niet meer ondersteund, maar dit is al geen nieuws meer. Behalve een nageboorte voor IE8, komt er geen bit meer binnen om je systeem te beveiligen of bij te werken.

  Omdat gevreesd wordt dat malware je nu zal overspoelen, kan je alvast één ding doen: zorgen dat je met je XP-systeem niet online gaat en àls je dat toch doet, zorg voor een fikse beveiliging, gebruik alle mogelijkheden om indringers te voorkomen. Zoals UAC, een firewall en up-to-date anti-virus en anti-malware. Verdere raadgevingen vind je wel onder het forum Hijackthis.

  Maar nu zit je met je software onder XP, die niet online mag en er best ook afblijft. Dat is vrij eenvoudig. XP heeft de gezellige neiging om al je instellingen op te slaan die je bij het afsluiten van het systeem had opgelegd.
  Hier een eenvoudige manier om dat voor elkaar te krijgen.

  In het configuratiescherm klik je op Netwerkverbindingen.  Bij het dubbelklikken hiervan zal je dit te zien krijgen, natuurlijk naargelang je wifi of bedraad werkt.  Die laatste is dus diegene die je moet uitschakelen. Om het ons gemakkelijk te maken en niet steeds die vijf klikken te moeten doen via het configuratiescherm, slepen we het icoontje met de rechtermuisknop naar het bureaublad en kiezen voor ‘Snelkoppeling maken’.
  We gaan het ons héél gemakkelijk maken en met diezelfde rechtermuisknop slepen we het nu naar de Snelstartenbalk, net naast de Startknop.  Als je nu op het antennetje klikt met de rechtermuisknop, kan je in één keer je verbinding in- of uitschakelen.  Heb je het éénmaal uitgeschakeld en start je terug in XP op, zal je merken dat jouw voorkeur is opgeslagen en dat je NIET online bent.
  Reacties 8 Reacties
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   Als men de LAN verbinding uitschakelt zal men ook geen andere computers in huis meer kunnen bereiken toch ?

   Stel dat je meerdere tuiscomputers in LAN hebt staan (bedraad aangesloten op een eigen router met WAN ingang) dan vraag ik mij af of die router kan worden ingesteld alleen die computers met XP van de WAN worden afgescheiden en toch met alle LAN aangesloten apparaten kan werken.
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Als je een thuisnetwerkje hebt opgesteld, moet dat toch kunnen? Vanaf de pc die niet op internet mag, doe je de verdere instellingen. Ik kan het hier niet uitproberen omdat beide systemen op één pc staan, de laptop ligt de meeste tijd in de kast
  1. carfran's schermafbeelding
   carfran -
   Als je een thuisnetwerkje hebt opgesteld, moet dat toch kunnen? Vanaf de pc die niet op internet mag, doe je de verdere instellingen. Ik kan het hier niet uitproberen omdat beide systemen op één pc staan, de laptop ligt de meeste tijd in de kast
   Dat kan zeker. Je netwerkkaart heeft een MAC adres . MAC staat voor Media Access Control , niet voor een MAC computer zoals sommigen denken. Dit zorgt ervoor dat apparaten in een netwerk met elkaar kunnen communiceren. Wie het thuisnetwerkje beheert , stelt dan het MAC adres van de computer (netwerkkaart) in , dat deze alleen maar in het lokaal thuisnetwerk kan gebruikt worden, en niet het internet op kan. De computer communiceert daardoor alleen maar met de andere computers in het lokaal netwerk.
   Bedrijven die een website hebben op eigen server, kan de netwerkbeheerder rechten aan werknemers geven, wie het wereldwijde internet kan gebruiken, of de site van het bedrijf alleen maar lokaal kan raadplegen , wat intranet genoemd word.
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Intranet
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   Dus heb ik nog huiswerk te doen (instellingen op de oude XP computers die niet op internet mogen). Ik moet daar nog wat dieper op ingaan want ben er niet zo in thuis en enigszins onzeker bij.

   Maar beide oude PC's gebruiken momenteel dual boot met Ubuntu, wat nu gebruikt wordt om er mee op internet te geraken.
   Dat lukt perfect en browsers werken goed. Ik heb nu in de XP partitie van beide PC's een zelfopstartend programma staan welk de toegang naar internet blokkeert (blijkbaar wordt hiermee de netwerkkaart disabled)

   Ik vrees in deze context geen ander middel voorhanden is om de LAN te kunnen gebruiken.
   Daarom was mijn vraag of ik iets kan doen via een ingreep op de routerinstellingen (zonder de WAN kabel uit te trekken, wat ook maar een halve oplossing zou zijn)
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Ik heb ook nog een oudr XP waarmee ik nu en dan eens op internet ga in de hoop om die beloofde virus ninnen te krijgen. Ik wordt daar syilaan wanhopig van. Als ik met die WIn Xp PC eens offline wil gaan trek ik gewoon een kabeltje uit, meer moet dat niet zijn. Of ik verbreek de lanverbinding
  1. carfran's schermafbeelding
   carfran -
   Maar beide oude PC's gebruiken momenteel dual boot met Ubuntu, wat nu gebruikt wordt om er mee op internet te geraken.
   Dat is inderdaad ook een goede optie Merel. Als je nu alleen Ubuntu gebruikt om je op internet te begeven, surfen en e-mailen, mag je gerust in XP de Lan verbinding uitschakelen. Dat heeft geen nadelige gevolgen voor je internet verbinding in Ubuntu.
   Een computer met windows7 of Windows 8 , is ook kwetsbaar voor virussen, trojans , browser hijacking enz....... , Uitkijken is dus de boodsxhap !!!
  1. peenif's schermafbeelding
   peenif -
   Als ik met die WIn Xp PC eens offline wil gaan trek ik gewoon een kabeltje uit, meer moet dat niet zijn. Of ik verbreek de lanverbinding
   Ik heb geopteerd voor een nietig progje van 4.8 MB, InternetOff. De snelkoppeling staat in je system tray en je hebt telkens de keuze hoelang internet moet worden ingeschakeld, werkt als een tijdschakelaar eigenlijk en bij opstarten van de pc is internet standaard uitgeschakeld. Dit is tevens het enige wat dit progje doet, meer moet je er niet van verwachten. Het enige wat ik als nadeel vind is dat eens je gekozen hebt voor een bepaalde tijd je die niet meer kan wijzigen tijdens het verloop ervan.
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Je ziet dat het zonder dat extra progje ook wel kan. Ieder doet wat ie het beste vindt voor zichzelf, n'est-ce pas?