• Windows 7 update niet

  9 January 2016 22:00 door
  Wat doen als een schone (her)-installatie van Windows 7 niet wil updaten?


  Ik kwam het tegen, toen ik een laptop met Vista wou voorzien van een nieuwe 7-licentie Home Premium SP1.
  Omdat ik zowat alle mogelijkheden heb uitgeprobeerd, zal ik in dit artikel een poging doen om hiervan een overzicht te geven. Hou er wel rekening mee dat de eerste zoektocht na een clean install wel even kan duren, laat de pc dus maar een halfuurtje met rust voor je verder gaat.

  1. Instellingen

  Allereerst kijk je of je instellingen voor Update goed zijn, ga hiervoor naar het onderdeel Windows Update in het menu Start en klik in het geopende venster links op 'Instellingen wijzigen'.
  Kies voor 'Updates automatisch installeren (aanbevolen) en vink alles aan waar mogelijk. Probeer opnieuw te laten zoeken.
  De laptop zocht niets en vond evenveel, nochtans stond hij al een uurtje aan het internet te slurpen.

  2. Hardware

  Kijk of je eventueel nog het schijfje hebt dat je bij de aankoop van je computer/laptop/notebook hebt meegekregen. Hierop vind je de drivers die specifiek voor jouw systeem waren bestemd. Voor bijgewerkte software zoek je best online bij de aanbieder van je systeem.
  Ik hou alles netjes bij, het schijfje hielp me in elk geval al een paar hardware-vraagtekens wegwerken.


  3. De ingebouwde probleemoplosser van Windows 7

  Deze is te vinden in het Configuratiescherm onder de sectie Systeem en Beveiliging.  Klik op Volgende en laat je pc zijn werk doen. Dit kan een poosje duren en in het beste geval krijg je dan de mogelijke hindernissen te zien.
  Dit kan hardware zijn die niet correct of nog niet is geïnstalleerd of een toepassing of service die nog niet is opgestart.
  In het laatste geval tik je onder de startknop 'services' en klik je op de snelkoppeling bovenaan het startmenu met de rechtermuisknop op 'Uitvoeren als administrator'.
  In de lijst van services zoek je het item dat door de Probleemoplosser werd aangegeven. Dubbelklik erop en zet het keuzevakje op Automatisch.
  Meestal gaat het om de BITS (Background Intelligent Transfer Service) en veel meer onderaan om Windows Update. Klik op Starten als die optie klikbaar is om zeker te zijn dat het ook wordt opgestart. Je ziet een voortgangsvenstertje opduiken als dat inderdaad nog moest gebeuren.
  Herstart de computer en kijk na of deze services wel degelijk zijn opgestart, indien ja, probeer het zoeken naar updates opnieuw.

  Helaas werkte dit voor mij niet, dus moesten we verder zoeken.

  4. Go to

  Bij Microsoft kan je scripts downloaden en laten uitvoeren om reparaties te doen. Hiervoor bezoek je de website.
  Je kan kiezen of je de Fixit download om nadien uit te voeren of hem meteen laten werken. Opslaan is best handig, dan is het later opnieuw te gebruiken.
  Het script vertelt je waarschijnlijk dat je probleem is opgelost, maar je checkt dat best even. Is het niet gelukt, probeer je het opnieuw, maar dan in veilige modus of na een 'Clean boot'.

  Wat is dat nu weer: Clean Boot?
  Hierbij wordt het systeem opgestart, maar zonder onnodige programma's of services.
  Duik in het startmenu en tik 'msconfig', bovenaan verschijnt de snelkoppeling. Klik hier met rechtermuisknop en kies voor 'Uitvoeren als administrator'. Zet een vinkje voor 'Alle Microsoft-services verbergen' en selecteer àlle overblijvende. Kies voor 'Alles uitschakelen' en dan word je gevraagd je systeem opnieuw op te starten.
  Voer nu de Fixit opnieuw uit, vergeet niet om daarna de computer terug normaal op te starten door de uitgeschakelde services opnieuw in te schakelen.

  5. Er wordt nog steeds niet gefixt

  Ondertussen ben je wel al wat uurtjes verder en zijn alle foutmeldingen verwarrender geworden. De logboeken maken je niet meteen wijzer en vele van de linken die Microsoft heeft ingebouwd geven je als resultaat weinig nieuws dan het instellen van updates naar automatisch.
  Een lijst met veel voorkomende fouten in het update-gebeuren vind je hier.

  Maar hier toch heel kort de meest frequente:
  0x800B0001 systeem niet klaar voor updaten, gebruik Windows Update Readiness
  0x800A0046 onvoldoende rechten
  0x800A01AD mogelijk probleem met Wuaueng.dll.
  Ga naar Start: Uitvoeren en type:
  regsvr32 Wuaueng.dll en klik op Enter
  0x80070002, 0x80070003 er ontbreken bestanden, stop update services en verwijder downloads
  0x80070422, 0x80244019, 0x8DDD0018 controleer op virussen en spyware
  0x80072EE7 mogelijk probleem met host bestand, C:\Windows\system32\drivers\
  0x8024402C, 0x8024502D controleer firewall, gebruik geen proxy
  0x80248011 verwijder alle tijdelijk bestanden (tmp, temp)
  0x8024001F, 0x8024401C, 0x8007066A er kan geen verbinding gemaakt worden met de update servers
  0x80073712, 0x80246002 , 0x800b0100 ontbrekende of beschadigde bestanden
  0x8024a000, 0x80072efd verbinding met Windows update service onderbroken
  0x80240016 er is een andere installatie gaande
  0x80070103 ongeschikt stuurprogramma

  Helaas zijn niet alle linken op de Microsoft pagina niet meer geldig en word je omgeleid naar de homepage waar je Windows 10 aangeboden krijgt. Ook krijg je oude linken te zien die niet naar een beveiligde verbinding leiden (https:// in plaats van https://)

  Zeker als je bang bent dat je het systeem compleet om zeep helpt, kan je hulp zoeken bij bekenden of zelfs naar de computerhersteller gaan, maar natuurlijk is gratis altijd beter.

  6. All in one

  Bij Tweaking.com kan je een toepassing downloaden die zowat alle herstellingen kan uitvoeren die kunnen gebeuren, een Big Fixit dus.

  Let op! Maak vooral een registerback-up en voer alles uit in veilige modus en doe de reparaties telkens twee keer. Als je goed leest wat er in het scherm staat kan je niks fout doen.
  Volg gewoon de venstertjes en lees zorgvuldig de inhoud.

  Wat laptops betreft kan je een power reset doen voordat je eraan begint. Hierbij moet je ervoor zorgen dat de batterij leeg is, daarna haal je de batterij uit het apparaat en druk je voor de zekerheid nog op de startknop om ervoor te zorgen dat alle lading weg is. Hetzelfde kan je doen voor je modem of router als er daar een probleem zou zijn. Niet uitschakelen, gewoon de stroomtoevoer weghalen.
  Voorzie de laptop daarna terug van stroom (laat de batterij even terzijde) en start opnieuw op in veilige modus.

  Je kan een schijfcontrole laten uitvoeren om te zien of er slechte sectoren zijn, dit doe je via de opdrachtprompt 'chkdsk' en druk op enter. Het logbestand toont je of er kapotte sectoren aanwezig zijn en hoeveel. Hoe hoger dat getal, hoe dichter de harde schijf naar zijn eindfase zit.
  Er wordt aangeraden om ook na te gaan of er geen infectie is, je krijgt een keuze uit diverse toepassingen, als je die nog niet zou hebben.

  Als je in het bezit bent van een USB-stick met de Emsisoft Emergency Kit, kan je deze al gebruiken voordat je in veilige modus laat opstarten. Je vindt de tool hier.
  Kies wel voor optie: veilige modus met netwerkverbinding, want de toepassing haalt meteen updates uit de virus database.

  Als je in het Tweaking-venster bent aanbeland aan de tab Repairs, zet dan enkel vinkjes waar er problemen zijn. Er staan ook opties om Windows 8 en zelfs 10 te repareren, die zijn voor verstokte Win7-gebruikers van geen tel.
  In ons geval gaat het om internet en meer bepaald het bijstellen van het register en de systeembestanden, het repareren van WMI, het instellen van de proxy-voorkeuren, het legen van de update cache (SoftwareDistribution), en een boel meer.

  Tijdens het repareren laat je het programma rustig zijn werk doen. Wil je eerst zien wat er juist gebeurt, kan je hier een visueel voorbeeld krijgen.

  Deze toepassing wordt ook geadviseerd bij Bleepingcomputer en MajorGeeks.
  Vermits Windows Update niet werkt in veilige modus, zal je opnieuw normaal moeten opstarten om na te gaan of alles nu werkt.
  Resultaat hier: nihil.

  7. Dan toch offline updaten

  Hoe? Kan dat wel? Ja, maar eerst moeten die updates wel opgehaald worden en wel van de ftp-server van Microsoft zelf. Je kan er dus vanuit gaan dat dit safe is. Reken er wel op dat je nu opnieuw veel geduld zal moeten oefenen.

  WSUS Offline Update kan je hier downloaden. Doorgaans staat enkel de nieuwste versie klaar, maar na installatie krijg je toch even een pop-up die je vraagt om de laatste versie te zoeken. Druk dan gewoon op OK.
  Lees je niet zo graag en ben je visueel sterker om iets te onthouden, dan kan je hier zien hoe het werkt.
  In het andere geval kan je hier terecht.

  Even opmerken nog: je administrator-account wordt hier opzijgezet, je zat een nieuwe administrator zien met de naam WOUTempAdmin. Vergeet die naderhand niet te verwijderen als je update-problemen zich opgelost hebben. Verkies je om verder die offline-optie te behouden, dan kan je die natuurlijk laten staan.

  Met de update generator (uitvoerbestand) haal je de updates binnen, die worden in de map Client opgeslagen. Dit duurt een hele poos, heb geduld, het hangt af van de onderdelen die je hebt aangevinkt.

  Let op dat je de juist versie aanvinkt, heb je een 64-bit systeem of een 32-bit? In het laatste geval moet je de map(pen) x86 kiezen.
  Ook moet je Windows 7 online geactiveerd zijn.  Na het downloaden open je de map Client en klik je op Update Installer. Je kan nu kiezen voor welke Windows onderdelen je updates wil installeren.
  Je geduld zal nog meer op de proef gesteld worden en diverse updates zullen als mislukt worden weergegeven. Als de toepassing de computer herstart, laat die dan gewoon doen. Blijft het systeem hangen, forceer je een nieuwe opstart, mogelijk komt het dan toch nog in de plooi. Vooral de .NET Frameworks durven nogal eens lastig doen. Vermits je het programma opnieuw kan opstarten, hou deze dan best tot de laatste om te installeren.  Controleer nu Windows Update om te zien of alle updates wel werden geïnstalleerd. In mijn geval waren er 203 updates op te halen, waarvan er 186 zonder problemen werden aanvaard.
  Wil je geen gebruik meer maken van WSUS, log dan eerst uit, want Woutje zit nog aan het roer.

  Log terug in onder je eigen administrator-account.
  Hiervoor ga je naar het Configuratiescherm - Gebruikersaccounts - Accounts beheren - Een account wijzigen. Nu kan je WOUT eruit gooien. Je krijgt de vraag of de bestanden en instellingen ook moeten worden opgeruimd, natuurlijk moet dat!

  Belangrijk!
  Wie van plan is om een Unattended Windows installatieschijf te maken, is met WSUS op het juiste adres!

  8. Werkt het nu nog niet?

  Je hebt nu alle updates, mogelijke problemen zijn opgelost, je logboek vertelt je niks nieuws meer, maar toch wil Windows nog steeds geen updates zoeken.
  Dan moeten we het dieper zoeken, in het register.
  Windows Installer, of eerder een ontbrekende of slecht werkende W-Installer, kan ervoor zorgen dat er niks wordt gezocht.
  Als je systeem vlotjes draait voor de rest en alle programma's doen het naar behoren, mag je naar het Startmenu en tik je

  regedit

  Voer dit uit als administrator, maak voor de zekerheid een reservekopie aan van je register.
  Zoek naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control. In het rechtervenster kijk je wat er na de ingang RegistrySizeLimit staat.
  Als dit niet de Dword-waarde bevat van (4294967295), dan is dit de boeman. Zit de sleutel er totaal niet in, dan maken we er ééntje aan.
  Op een leeg plekje in het rechtervenster klik je met rechtermuisknop en kies je voor New - DWORD-(32bit) Value en klik op enter. Dubbelklik hier nu op en typ in het vakje Value 8 keer een kleine letter f.
  Herstart nu je computer en kijk nu in de services of de Windows Module Installer is geactiveerd. Deze moet op Handmatig staan, klik op de knop Start en de service wordt geladen. Druk nog op Toepassen en OK.
  Laat nu je systeem een halfuurtje met rust, de updates zullen nu wel binnenlopen.

  © compuchrisje voor minatica.be 2016
  Reacties 1 Reactie
  1. carfran's schermafbeelding
   carfran -
   Welk type installatie heb je juist uitgevoerd op een laptop met Vista?
   Een nieuwe kale installatie met Windows 7 SP1 of een Upgrade van Windows Vista naar Windows 7 SP1 (clean install)
   Zet u rustig neer want je zou kunnen omvervallen van wat je nu gaat te lezen krijgen, ik heb het zelf ervaren .
   Naar nieuwe updates zoeken stel een uur in . Bijvoorbeeld als de computer zeker zal aanstaan en je hem zelf niet gebruikt , bijvoorbeeld 1.00 s'nachts .
   Of het nu 20.00 uur , 22.00 uur is , 00.00 uur is windows zoekt niet naar updates . Ga rustig slapen en wees maar zeker dat de updates om 1.00 uur zullen opgehaald worden .Als je s'morgens wakker word zullen ze klaarstaan .

   Ik heb al meerdere vista systemen legaal bijgewerkt (Upgraden) naar windows 7 en nog nooit problemen ondervonden .