• XPS Writer

  28 June 2017 20:24 door
  Onlangs bracht merel een vraag naar voren: welk het nut was van de XPS Writer, een onderdeel van de recentste Windows-versies.


  Dit onderdeel is standaard geïnstalleerd in Windows vanaf Vista. Het is terug te vinden in het configuratiescherm onder het onderdeel apparaten en printers.
  Wie hier het nut niet van inziet en het dus ook nooit gebruikt, kan het uit het rijtje verwijderen. De software blijft wel op je computer staan, maar het icoontje is en blijft weg. Enkel de driver wordt uitgeschakeld.
  Om het te verwijderen tik je in het startmenu 'Windows onderdelen in- of uitschakelen'. Haal de vinkjes weg voor de onderdelen XPS-services en eventueel ook de XPS-viewer. Klik op OK en Windows past de vernieuwde instellingen toe na een herstart.
  Maar waarom zou je het verwijderen als het ook nuttig kan zijn in sommige gevallen?

  Wat is die XPS Document Writer eigenlijk?

  Het is een gratis (in Windows vervatte) printerdriver, waarmee je documenten kan afdrukken in de oorspronkelijke staat zoals ze zijn opgesteld, ook als ze niet van dezelfde extentie zijn. Het dient niet als vervanging voor een PDF writer en is beschikbaar vanaf Vista. Het is ideaal om documenten te delen als je zelf geen printer bezit.
  De Writer maakt gebruik van het Microsoft.NET Framework (eindelijk weten we waarom we dit regelmatig moeten updaten!).

  XPS is compatibel met elke computer waarop het is geïnstalleerd, wie het document ontvangt krijgt het in zijn oorspronkelijke opmaak te zien, zonder rekening te moeten houden met grootte en mogelijkheden van het weergavescherm.

  Nog een pluspunt is dat het document kan gebruikt worden om een digitale handtekening te maken. Om een gecertifieerde handtekening te bekomen moet je wel een financiële investering doen, maar het kan ook zonder dat. Na de handtekening kan je jezelf ervan verzekeren dat het document niet meer kan gewijzigd worden. Noem het een soort image van je document.

  Wat betekent XPS?

  Voluit is het Open XML Paper Specification
  Open: vanwege de open standaard en door iedereen dus te gebruiken is
  XML: de opmaaktaal waarop het is gebaseerd
  Paper Specification: deze bestanden dienen om afgedrukt te worden of om weer te geven op een scherm

  Moet je iets installeren als je geen MS Windows hebt?

  XPS wordt ook ondersteund door Mac, Linux en Android-systemen, het kan dus gedownload worden.

  Verder werken met XPS?

  Als je de toepassing handig genoeg vindt, kan je het dus gerust laten staan in de printerlijst. De bestanden kunnen bewerkt worden, maar dit kan beperkt worden door het instellen van de Windows Rights Management Services. Het beperken kan ook in tijd, noem het een deadline. Is deze verlopen dan is aanpassing niet meer mogelijk.

  Het omzetten naar ander formaten is ook mogelijk, zoals docx, xlsx of pdf, ook al kan je dat misschien net zo makkelijk via een online dienst. Omgekeerd is het ook mogelijk om afbeeldingen, Word-, Powerpoint- of Excel-documenten naar XPS te converteren.

  Het omzetten gebeurt gewoon door in het menu van het document de XPS-printer te kiezen en het bestand een naam te geven. Vergeet het niet eerst op te slaan in de oorspronkelijke extentie (docx, xlsx, ppsx...).

  Een voorbeeld van een handtekening, gemaakt in Word, maar kan ook gebruikt worden in PDF en in conversie ook in XPS-bestanden. Na de handtekening kan je zelfs geen enter meer zetten in het document, dat kan pas als de handtekening is verwijderd door de ondertekenaar. Een wachtwoord voorkomt ongewenst verwijderen door anderen.