• Digitale stress voor iedereen

  24 september 2017 21:08 door
  Hoe vaak overwoog je je computer door het raam te gooien of je smartphone door te spoelen in het toilet?

  Het is niet zo erg als je dat doet, want vanaf het moment dat je met je toestel uit de winkel kwam was het al verouderd.

  De industriële revolutie zette vorige eeuw alles in rep en roer, maar alles bij elkaar gebeurde het nogal geleidelijk. Mensen kregen de kans om zich aan te passen en zagen er uiteindelijk wel het nut van in.
  De digitale revolutie daarentegen laat ons niet eens op adem komen. Computers zijn nu kastjes die in je broekzak passen en die geven geen moment rust. Sociale media willen je dringend op de hoogte houden van alles wat onbekende bekenden doen, toepassingen hebben telkens opnieuw een update nodig of willen je een nieuwe app laten gebruiken.

  Het is maar een handje groot, maar heel je leven zit erin: je foto's, je apps, je betaalkaarten, je klantenkaarten, je bankgegevens, je voorkeuren. Alles wordt zowat voor je geregeld of ontregeld en met wat brute pech zelfs gehackt. Want jouw leven in dat lucifer-grote doosje wordt ergens in dat internet opgevangen en gebruikt in iemands voordeel, en die iemand is niet jijzelf.

  Toch is dat online leven nog niet wat men ervan had willen maken.
  Enkele cijfers:
  - 15% van de Belgen komt niet op internet
  - 1 op 3 heeft geen mobiel internet
  - niet alleen bejaarden, maar ook jongeren tussen 15-19 jaar voelen zich hopeloos achteraan bengelen.

  Een toets door de Gezinsbond heeft bewezen dat er wel degelijk een digitale kloof bestaat. Zaken zoals surfen, mailen, online betalen, belastingaangifte invullen via Tax-on-Web, een anti-virus installeren, back-ups maken leiden nog mensen tot pure wanhoop. Terwijl één van onze ministers ons graag allemaal op het internet wil zien, zijn er velen die juist nu afhaken. Alles gaat gewoon té snel. Een cursus dempt maar gedeeltelijk de put, want op datum van looptijd al verouderd en vervangen door een nieuwe app.

  Zelfs iemand als Pieter Ballon, die droomt van een Slimme Stad, ziet het hoge tempo met lede ogen aan.
  Wie wél zo'n beetje mee is, constateert vooral de gevaren van dat online leven en haakt net af voor dié zaken waar onze overheid ons o zo graag wil gedigitaliseerd zien.

  Stress, verslaving, privacy-verlies, het zijn dingen die wel degelijk reëel zijn. Maar volgens Pieter Ballon is er geen houden aan en zal deze evolutie tenslotte uitmonden in wat hij in zijn boek schrijft: Smart Cities. Alleen lijkt de samenleving noch de infrastructuur op dit moment nog niet helemaal klaar voor.

  Bron
  Reacties 2 Reacties
  1. carfran's schermafbeelding
   carfran -
   Een toets door de Gezinsbond heeft bewezen dat er wel degelijk een digitale kloof bestaat. Zaken zoals surfen, mailen, online betalen, belastingaangifte invullen via Tax-on-Web, een anti-virus installeren, back-ups maken leiden nog mensen tot pure wanhoop. Terwijl één van onze ministers ons graag allemaal op het internet wil zien, zijn er velen die juist nu afhaken.
   De uitvinder van de administratieve vereenvoudiging , hoelang bestaat die al? En het werkt nog niet deftig .
   Hij stapt uit de regering en laat het over aan zijn beste vriend , die het ook goed kan uitleggen en dat is ook alles .
   Die dat dan uit de regering stapt en nu burgemeester is gaat ook zijn stad gans digitaliseren en traceren hoeveel mensen dagelijks de stad bezoeken. Hoeveel toeristen in de stad blijven overnachten, ja zelfs waar de toeristen zich bevinden , welke musea of eender wat bezoeken , maar niemands privacy word geschonden beweert hij . Als hij het beweert dat hij het dan ook maar eens bewijst !
  1. salmax's schermafbeelding
   salmax -
   Wees maar zeker dat er een digitale kloof is.
   Vooral in armoede vereniging waar ik vrijwilligerswerk doe zie ik het elke dag.
   Vele zijn gewoon bang om ermee te beginnen als ze horen wat er met een pc kan misgaan.
   Degene wel doorzetten vragen veel uitleg en geduld.