• Schrijven wij nog wel geschiedenis?

  16 november 2017 19:47 door
  De digitalisering is een sneltrein die alle stations voorbij rijdt en iedereen laat staan waar ie stond

  Een nogal vreemde uitspraak, maar als we eens goed gaan terugkijken naar de beginperiode van digitaal werken en internet is daar wel degelijk een waarheid in te vinden.
  Nu Office 2007 wordt geweerd om de nodige updates te krijgen, worden we geconfronteerd met niet te openen documenten uit vroegere jaren.
  MS Word documenten konden nog vlotjes gebruikt worden door Office 2003 en ook nog in Office 2007 in compatibiliteitsmodus. Maar met de nieuwste kantoorsoftware is het opletten geblazen.

  Teksten, documenten, spreadsheets, presentaties .... in de meer dan 20 jaar computerwerken heeft een mens een serieuze bagage opgesteld en opgeslagen op computer, floppy's, CD's, DVD's. Maar of die ooit nog zullen te bekijken zullen zijn in de komende decennia, is twijfelachtig. In elk geval lukt het niet om met Word documenten uit de beginjaren van Windows te openen, het bestandsformaat wordt niet meer herkend. En dat onbekende zal nog meer uitgebreid worden bij elke 'vooruitgang' die het kantoorpakket maakt.

  Paniek?
  Enkel nodig als je inderdaad een collectie Office documenten hebt uit de jaren stilletjes. Werk aan de winkel dus om alles eens grondig te checken en die zaken opzij te zetten die zogenaamd onbereikbaar zijn.
  Een privé-persoon heeft niet het geld om zijn dierbare documenten te laten digitaliseren bj de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten, Library of Congress. En trouwens, kunnen die je garanderen dat je werkstukken binnen 20 jaar nog te bekijken zijn?

  Oplossing
  Voor afbeeldingen kan het TIFF-formaat nog redelijk betrouwbaar zijn. Opnieuw scannen dus.
  Maar voor oudere Office-documenten heb je als laatste redmiddel de Open Source pakketten.
  Denk hierbij aan Open Office en Libre Office, de tweede is zowat degene die het meeste aanleunt bij de ons gekende MS Office.

  Bron
  Reacties 1 Reactie
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Eigenlijk zou men moeten kiezen voor een open formaat dat niet in eigendom is van de een of andere machtig rijke firma. Microsoft heeft altijd een open formaat afgewezen omdat ze zo hun dominante positie willen veilig stellen.