• Terug in de kijker: wachtwoorden

  24 januari 2018 00:27 door
  De gemiddelde digitale gebruiker zou zo'n 90 online accounts hebben volgens recente cijfers.

  Onbegonnen werk dus om al dat wachtwoordgeweld uit het hoofd te kennen, waardoor sommigen (en zelfs veel) het vertikken om iets uit de mouw te schudden waar een hacker zich het hoofd over breekt.
  Vandaar dat er ook vaak eenzelfde wachtwoord wordt ingevoerd voor verschillende websites en communities en, helaas, veel te zwakke. Zo komt 123456, of de naam van de kat, de hond of baby weer heel frequent voor.

  2,6 miljard online accounts werden vorig jaar gecompromitteerd!
  Een cijfer waarvan je stil bij wordt, want dat is meer dan een kwart van de wereldbevolking die data, foto's, mails is kwijtgeraakt.

  De enige manier om uw identiteit en online accounts te beschermen, is overal unieke wachtwoorden te gebruiken, zodat cybercriminelen niet zomaar je hele leven voor het rapen hebben.
  En ze zijn slim, die crimi's, ze hacken zelfs grote websites zoals Yahoo, Dropbox, Gmail, Adobe met alle gebruikersgegevens.

  Ik geef best geen uitgebreide uitleg over hoe ze het allemaal doen, want je zou voor minder terug in de grotten gaan wonen.
  Wel enkele tips die je kan gebruiken om iets veiliger op internetwegen rond te dwalen.

  Voldoende lengte: hoe meer tekens hoe moeilijker te ontcijferen, desnoods gebruik je een hele zin, inclusief wat leestekens en cijfertjes

  Maar, veel websites beperken die lengte, dus moet je daar weer iets inventiever te werk gaan. Gebruik in elk geval geen tweede keer een reeds gebruikt wachtwoord!

  Enkele hulpjes om je wachtwoorden veilig op te slaan:

  KeePass: een heel simpel maar goed werkend open-source project, dat je op een USB-stick kan installeren. Bovendien is het gratis!

  Dashlane: ietwat uitgebreider door extra tools, de data worden in de cloud onder encryptie opgeslagen en regelmatig gesynchroniseerd met deze op jouw pc.
  Gratis voor één apparaat, anders een maandelijkse bijdrage.

  Sticky Password: doet wat voorgaande doen, gratis voor één apparaat. Betalend voor de premium versie.

  RoboForm: hoewel de look wat minnetjes is, zorgt het wel voor degelijk wachtwoordmanagement en encryptie. Het komt met een wachtwoordgenerator, ook in de gratis versies.

  Andere wachtwoorgenerators vind je bij Symantec of hier.

  En verder zorg je natuurlijk ook voor een goede malware-jager, die je bestand en de toegang erheen grondig bewaakt.

  Met dank aan Emsisoft